Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cladire de birouri cu volumetrie neobisnuita pentru zona deluroasa din Kuala Lumpur

Cladire de birouri cu volumetrie neobisnuita pentru zona deluroasa din Kuala Lumpur

Cladirea Point 92 proiectata de echipa ZLG Design este un nou imobil de birouri al carei nume provine de la chiar suprafata terenului pe care a fost construita. Aceasta volumetrie cu aspect deosebit sta in varful unui teren in panta, beneficiind de deschidere catre complexul multi-functional Damansara Perdana si strazile ce il strabat.

 

Pastrand ideea initiala prin care arhitectii doreau sa creeze o ambianta pentru spatiile interioare care sa includa elemente specifice din contextul urban, acestia ofera vizitatorilor zone amenajate din care se poate admira Damansara Perdana pe masura ce se parcurge scara monumentala ce leaga nivelul strazii de zona foaierului.

 

Terasa din zona de acces a fost amenajata cu bancute din beton armat, pozitionate aleator in spatiu dar orientate astfel incat sa le permita vizitatorilor sa priveasca spre vale. Spatiul exterior este protejat de volumul in consola de deasupra, suprafetele reci ale betonului aparent fiind placate cu panouri din lemn pentru a crea o atmfosfera mai placuta.

 

 

La nivelul spatiului interior etajele volumului au fost decupate si grupate astfel incat sa se obtina goluri pe mai multe niveluri care sa permita dezvoltarea vegetatiei. Nucleul central este sustinut prin intermediul unor grinzi de grosimi diferite, in functie de fortele ce trebuie echilibrate pentru a avea decupajul vertical in care este amenajata gradina.

 

Terasele au fost astfel amenajate si iluminate incat sa le permita angajatilor sa vada spre gradini, contribuind la o imagine generala putin stranie pentru ca volumul pare ca pluteste in vegetatia de pe deal. Inaltandu-se cu o silueta eleganta cladirea se remarca prin forma geometrica simpla pusa in valoare prin decupajele ample finisate cu materiale diferite. Anvelopanta a fost realizata din panouri prefabricate din beton aprent, perforate din loc in loc pentru a lasa locul vitrajelor in modele si forme geometrice diferite.

 

Lumina care patrunde prin ferestre creaza la interior o atmosfera placuta, care pune in valoare paleta de culori neutre si diferitele materiale folosite ca finisaje interioare.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

36952-spalator-purificator-CA803.jpg
36952-spalator-purificator-CA803.jpg
Cladire de birouri cu volumetrie neobisnuita pentru zona deluroasa din Kuala Lumpur

Conform unei clasificări uzuale, radiațiile UV se împart în trei tipuri: A,B și C, în ordinea intensității energiei (invers lungimii de undă). Cele de tip C (până la 200 nm lungime de undă) sunt foarte periculoase, dar sunt reținute de ozon, cele de tip B (280 – 315 nm) sunt reținute de atmosferă parțial, având un oarecare potențial ionizant, iar cele de tip A (315 – 400 nm) ajung la suprafața pământului și sunt preponderent inofensive. Acestea din urmă reprezintă peste 90% din radiațiile solare care ajung pe pământ și sunt vizibile pentru unele insecte, păsări, pești și, pe anumite segmente, chiar pentru copii și tineri (acuitatea lor vizuală este mai bună).

De orice tip ar fi razele UV, acestea au capacitatea de a penetra materialele solide, producând transformări mai mult sau mai puțin rapide (în funcție de energie), la nivel molecular în unele dintre ele. Cele mai vulnerabile sunt, desigur, materialele expuse direct la soare, deci ceea ce se află în exteriorul clădirilor, dar există situații când și la interior se petrec transformări. De exemplu, putem observa cum parchetul sau pardoseala din zona ferestrei capătă în timp o culoare mai pigmentată, din cauza radiației care trece prin sticlă. Există o discuțiile în mediile științifice pe următoarea temă: cât din radiația UV trece prin sticlă? Unele măsurători arată că sticla permite trecerea doar pentru lungimi de undă de peste 330 nm, ceea ce înseamnă că ne protejează de spectrele de radiații de tip B și C, care pot fi periculoase. Există și sticlă care filtrează radiații cu lungimi de undă mai mari, ceea ce înseamnă mai multă protecție (precum și faptul că ne bronzăm mai puțin prin fereastră).
Totuși, chiar și radiația de tip A, care trece, poate avea efecte estetice asupra materialelor, deci în special asupra finisajelor.

Razele UV sunt mai puternice între orele 10:00 și 16:00, în timpul verii și perioadele apropiate acestui anotimp. Mai trebuie menționat că expunerea este mai periculoasă în zonele temperate și la altitudini mari, mai puțin la Ecuator și aproape de nivelul mării, unde grosimea atmosferei este mai mare. Norii rețin foarte puțin din radiație, deci nu trebuie să fie neapărat soare puternic pentru a fi resimțite efectele ei.

 

Să vedem câteva materiale afectate de UV

 

Cladire de birouri cu volumetrie neobisnuita pentru zona deluroasa din Kuala Lumpur

• Lacurile și vopselele de exterior sunt, firește, printre cele mai afectate materiale. Radiațiile UV rup legăturile chimice dintre polimerii folosiți la rășinile care stau la baza obținerii lacurilor, prin urmare în timp apar decolorări, crăpături sau exfolieri. Rezistența este dată de calitatea polimerilor folosiți – de aceea, există produse speciale pentru exterior, respectiv diferențe de preț între acestea. Același comportament îl au toate finisajele care conțin polimeri, mai ales cele de slabă calitate, respectiv tencuieli decorative, lavabile acrilice, straturi de protecție, folii etc.

• Acoperișurile, cele mai expuse elemente de construcție la UV, își păstrează proprietățile în funcție de materialele folosite. Țigla ceramică sau din beton nu sunt afectate, în schimb învelitorile metalice acoperite cu straturi de protecție polimerice da. Calitatea unei învelitori metalice este dată nu doar de calitatea și grosimea tablei, ci și de rezistența straturilor de protecție. Particulele din rocă sau ceramică adăugate la suprafață îmbunătățesc considerabil durata de viață a acoperișului, prin disiparea energiei radiației UV.

• Lemnul este afectat nu doar la nivelul finisajului, ci chiar în masa lui. Lignina, care asigură aderența între celule, este distrusă de razele UV, deci lemnul devine mai puțin rezistent, crapă, capătă porozitate și o nuanță gri, este predispus să absoarbă mai mută umiditate. În același timp, se transformă într-un mediu propice pentru dezvoltarea insectelor, ciupercilor și bacteriilor, care îl consumă. În cazul panourilor compozite (OSB, PAL, PFL, placaj) degradarea este mai rapidă, deoarece acestea au și un conținut important de rășini.

Cladire de birouri cu volumetrie neobisnuita pentru zona deluroasa din Kuala Lumpur

• Materialele plastice sunt și ele supuse unor procese de degradare prin fotooxidare, ca orice polimeri. În timp, se fisurează la suprafață și devin friabile. Ne referim la PVC, polietilenă și polipropilenă, în principiu, cele mai folosite materiale din această gamă. Produsele de calitate superioară au în compoziție stabilizatori, absorbanți UV, inhibitori de reacții oxidative care le prelungesc durata de viață. De exemplu, un obiect de HDPE (polietilenă de înaltă densitate, folosită pentru membrane hidroizolante sau tubulaturi) va rezista 300 de ore la soare direct, până începe să își piardă rezistența mecanică, dar dacă este aditivat poate rezista 1200 de ore. PVC-ul, în principiu, se îngălbenește (lucru mai greu de văzut dacă are culoare închisă) și devine friabil la suprafață. Totuși, atunci când este folosit pentru siding, tâmplărie de exterior, panouri de fațadă etc., este aditivat suplimentar. Rulourile exterioare pentru protejarea ferestrelor sunt de un real folos. Să nu uităm nici textilele, afectate în mod vizibil de soare, fiind de cele mai multe ori materiale sintetice, colorate cu pigmenți care devin instabili.

• Produsele pe bază de bitum sunt și ele afectate. Ne referim la căile de acces din asfalt, șindrila bituminoasă sau foliile hidroizolante pentru acoperiș terasă care, sub acțiunea soarelui, pierd o serie de substanțe prin volatilizare, crapă și se decolorează. În cazul produselor bituminoase pentru acoperiș, granulele minerale se desprind și, astfel, caracterul lor protector este compromis. În afară de adăugarea, în compoziția materialelor, a unor aditivi care să întârzie fotooxidarea, singura metodă de a le prelungi durata de viață este scăderea temperaturii prin montaj în sistem ventilat.

• Suprafețele din piele - sunt sensibile, din cauza prezenței unor substanțe chimice folosite pentru ca materialul să își păstreze textura, flexibilitatea și culoarea; în timp, după epunerea la UV se decolorează, se usucă și crapă.

• Fotografiile sunt afectate rapid, deoarece pigmenții care formează imaginea sunt sensibili la radiația solară, descompunându-se; de aceea, fotografiile se albesc sau îngălbenesc. Pentru a le păstra, este bine să le expunem departe de ferestre, sau protejate cu sticlă ori folie care filtrează razele UV.

Junior-Front-800px-x-800px_Traditio+Tuv.jpg
Junior-Front-800px-x-800px_Traditio+Tuv.jpg
60293-Junior-Front-800px-x-800px_Traditio+Tuv.jpg
60293-Junior-Front-800px-x-800px_Traditio+Tuv.jpg

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.