Cinci locuri cu case lacustre

Pentru cineva care a trait toata viata intr-o casa cu fundatie solida ar putea parea de neimaginat sa traiasca intr-o locuinta pe...apa. Insa oamenii din alte culturi au avut viziuni diferite despre cum ar trebui sa arate o casa. Asa ca in multe parti ale lumii oamenii au trait si inca traiesc in case care noua, celor ce traim in orase, ne-ar putea parea cam ciudate. Imaginati-va, totusi, ca ati trai intr-o casa plutitoare sau "lacustra", cum se mai numeste: o constructie fixata pe piloni, deasupra apei. Iata o galerie cu cinci locatii de pe fata pamantului (ba pardon, a apei!) unde aceste case fac parte din peisajul firesc
Tai O, Insula Lantau, Hong Kong
Micul sat de pescari Tai O situati in partea vestica a Insulei Lantau din Hong Kong era casa pentru oamenii din Tanaka, desi dupa ce satul a devenit un punct de imigratie pentru Hong Kong oameni de diferite etnii au decis sa locuiasca in acest loc pitoresc. Nu toate insa marea majoritate a caselor din sat sunt suspendate pe piloni pentru a fi ferite de maree, – aceste case sunt denumite pang uk. Desi traditia pescuitului in aceasta zona a inceput sa isi piarda importanta au ramas inca cateva sate care practica pescuitul si chiar plimba turistii cu barcile pentru a le arata zona contra unei sume simbolice.
Stiltsville, Biscayne Bay, Florida, SUA
Casele pe piloni din golful Biscayne, Florida, nu au fost construite de vreo comunitate veche de pescari asa cum se intampla de obicei in cazul acestor tipuri de asezari. Istoria acestui sat este foarte interesanta: peste 12 case lacustre au fost construite in anii '20 si '30 si multe dintre ele au fost folosite initial drept adaposturi ilegale pentru jocuri de noroc si in perioada prohibitiei, insa multe dintre ele apartineau cluburilor de pescuit sau nautice.
Las Lagunetas, Lacul Maracaibo, Venezuela
Este nevoie de determinare pentru a putea ajunge la micul sat Lagunetas de pe lacul Maracaibo. Casele lacustre din Venezuela denumite palafito se gaseau pe lacul Maracaibo pe vremea cand Amerigo Vespucci a ajuns aici prima oara (exploratorul probabil ca a avut ideea sa denumeasca Venezuela (mica venetie) atunci cand a vazut casele pe apa). Satul Lagunetas la fel ca alte sate de case palafito este lipsit de facilitati moderne aproape complet dar este un loc extraordinar.
Kompong Khleang, Cambodgia
Satul Kompong Khleang care nu este departe de Siem Reap, este unul dintre cele mai surprinzatoare sate cu case lacustre din Cambogia si un loc unde timpul pare ca s-a oprit in loc. Kampong Khleang este cea mai mare asezare permanenta de pe lacul Tonle Sap - peste 20,000 de oameni traiesc in case imense suspendate deasupra apei lacului. Si nu sunt doar case suspendate, aici exista si o scoala, pagode si chiar o piata.
Ganvie, Benin
Fiind cel mai mare sat pe apa din Africa, Gnavie este foarte popular in randul turistilor si poate nu la fel de autentic cum s-ar dori sa fie. Totusi casele lacustre suspendate la doi metri deasupra apei sunt pur si simplu fascinante. Satul s-a format in jurul secolelor XVI-XVII si astazi continua sa fie infloritor cu o populatie de 20, 000 de locuitori.
Traducere si adaptare: Radulescu Laura Teodora

Pentru seria standard Nimbus®, verificarea și întreținerea captatoarelor necesită utilizarea produsului LR-Tester, un dispozitiv special conceput pentru aceste scopuri.
Cu toate acestea, acest aparat necesită acces fizic la paratrăsnet, care se află instalat la o înălțime considerabilă.
Produsele din gama Nimbus®R simplifică procesul de verificare a funcționării dispozitivului de protecție împotriva trăsnetelor prin integrarea tehnologiei de verificare la distanță.
Utilizatorii pot folosi telecomanda universală R-Tester pentru a verifica funcționarea dispozitivului de protecție împotriva trăsnetelor Nimbus®R, fără a avea nevoie de acces fizic la dispozitiv.
Această caracteristică nu doar facilitează și accelerează procesul de mentenanță, ci și duce la economii de costuri. Astfel, dispozitivul de protecție împotriva trăsnetelor Nimbus®R este potrivit în special pentru instalații în care circumstanțele necesită mentenanță frecventă la un cost optim.

Verificarea sistemului pentru protectia la trasnet trebuie să înceapă cu verificarea documentației tehnice pentru a se asigura că aceasta este completă și conformă cu normativul I7/2011. În continuare, se efectuează verificări vizuale, pentru a se constata starea bună a sistemului de protecție împotriva trăsnetului și a componentelor acestuia, și pentru a verifica că nu există conexiuni desfăcute sau întreruperi accidentale ale conductoarelor și ale îmbinărilor.
De asemenea, se verifică legătura de echipotențializare și se efectuează încercări pentru a verifica continuitatea electrică a conductoarelor și a componentelor de protecție. Toate acestea trebuie înregistrate într-un raport de verificare.
Pentru ca sistemului de protecție împotriva trăsnetului să își păstreze funcționalitatea și să fie protejat de deteriorare, este necesară o întreținere regulată. Toate procedurile de întreținere trebuie înregistrate și păstrate împreună cu proiectul sistemului pentru protectia la trasnet și rapoartele de verificare.










