Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Chituri de rosturi pentru placaje ceramice sau cu piatra naturala

Chituri de rosturi pentru placaje ceramice sau cu piatra naturala

O componenta, aparent lipsita de importanta la un placaj, o constituie rosturile. Spatiile dintre placile ceramice, rezultate prin alaturarea si lipirea placilor pe stratul suport, pe verticala si orizontala, se numesc rosturi rigide. Este de amintit ca in functie de marimea si tipul placilor ceramice, rosturile trebuie sa aiba o anumita latime minima, si deseori, acest lucru este ignorat. In aceasta articol ne propunem sa va prezentam importanta respectarii rosturilor rigide, care sunt materialele de chituire si cum se pot alege corect.

 

Motivele pentru care se impune respectarea rosturilor ar fi urmatoarele:

- rosturile absorb miscarile de dilatare/contractie a placilor prevenind dislocarea lor din stratul adeziv, mai ales in cazul placilor de mari dimensiuni;
- rosturile compenseaza eventualele diferente de calibru ale placilor si face mai putin sesizabila alinierea placilor fata de stratul suport;
- rosturile largi, se pot chitui corect, compactand mai bine chitul in rost, marind astfel etanseitatea placajului;
- suprafata unui rost mai lat se curata mai usor;
- norma BS 5385 "prevede ca la executia placajelor ceramice, latimea minima a rosturilor sa nu fie mai mica de 3 mm";
- datorita paletei de culori a chiturilor, rostul devine si un element decorativ, astfel rosturile pot fi chituite cu o culoare asemanatoare placilor sau in contrast cu acestea.

Asadar rostul este un element structural si decorativ foarte important.

Rosturile se chituiesc cu mortare speciale. La alegerea materialului de chituire se va tine seama de urmatoarele elemente:
- cerintele de exploatare la care trebuie sa reziste placajul (agresivitate chimica a mediului);
- latimea minima a rostului in functie de tipul si dimensiunea placilor;
- de tipul de trafic si incarcatura, respectiv rezistenta mecanica la abraziune;
- de conditiile de clima sau temperatura la momentul de aplicare.

Pe baza unor cercetari avansate, folosind o tehnologie de varf, MAPEI a dezvoltat o linie completa de produse pentru rosturi ce cuprinde: mortare colorate pentru rosturi, etansanti elastomerici pentru rosturi elastice si produse complementare. Toate aceste materiale de chituire intrunesc cerintele reglementate de Norma Europeana EN 13888.

 

 

Gama de materiale pentru chituirea rosturilor rigide cuprinde urmatoarele tipuri de materiale:

 

Ultracolor Plus®, mortar pe baza de ciment, de inalta performanta, modificat cu polimeri, cu priza si uscare ultra rapida, ce nu creaza eflorescente, hidrofobizat cu DropEffect® si actiune impotriva mucegaiului tehnologie BioBlock®, pentru chituirea rosturilor rigide de la 2-20 mm.Disponibil in 26 de culori. Domeniul de aplicare: interior/ exterior, pardoseli/pereti/fatade/piscine, pentru placi ceramice ca faianta, gresie glazurata, gresie portelanata, klinker, placi din roci naturale ca marmura, granit, inclusiv placi sintetice pe baza de cuart, mozaic de sticla sau mozaic de marmura.

 

Ultracolor Plus ®, este incadrat dupa SR EN 13888 :2003 ca CG2, mortar pe baza de ciment imbunatatit pentru rosturi, Ar - foarte rezistent la abraziune, W - cu absorbtie redusa de apa.

Keracolor FF®, mortar pe baza de ciment, de inalta performanta, modificat cu polimeri, cu timp mare de lucrabilitate, hidrofobizat cu DropEffect®, pentru chituirea rosturilor cu latime de pana la 6 mm. Disponibil in 18 culori. Domeniul de aplicare: interior/exterior, pardoseli/pereti/fatade/piscine, pentru placi ceramice ca faianta, gresie glazurata, gresie portelanata, klinker, placi din roci naturale ca marmura, granit, inclusiv placi sintetice pe baza de cuart, mozaic de sticla sau mozaic de marmura.

Keracolor GG®, mortar pe baza de ciment, de inalta performanta, cu timp mare de lucrabilitate pentru chituirea rosturilor cu latime de la 4-15 mm.Disponibil in 18 culori. Domeniul de aplicare: interior/ exterior, pardoseli/pereti/fatade/piscine, pentru placi ceramice ca faianta, gresie glazurata, gresie portelanata, klinker, placi din roci naturale ca marmura, granit, inclusiv placi sintetice pe baza de cuart, mozaic de sticla sau mozaic de marmura.

 

Keracolor GG®Keracolor FF®Keracolor FF® sau Keracolor GG® in amestec cu latex Isolastic® sunt incadrate dupa SR EN 13888 :2003 ca CG2, mortar pe baza de ciment imbunatatit pentru rosturi, Ar - foarte rezistent la abraziune, W - cu absorbtie redusa de apa.

 

Fugolastic®, aditiv polimeric lichid pentru imbunatatirea chiturilor Keracolor FF si GG. Domeniul de aplicare: aditiv ce inlocuieste apa de preparare pentru mortarele Keracolor, avand ca rezultat obtinerea unor mortare imbunatatite, cu aderenta si rezistenta mecanica sporita, cu porozitate si absorbtie de apa redusa.

Kerapoxy®, mortar epoxidic bicomponent, rezistent la acizi, pentru chituirea rosturilor cu latime de minim 3 mm. Disponibil in 26 de culori. Domeniul de aplicare: interior/ exterior, pardoseli/pereti, in industria alimentara si chimica, fast food-uri, service-uri, placari supuse la spalari dese si intense cu detergenti puternici si agresivi, piscine cu apa termala sau cu apa sarata, pentru placi ceramice ca faianta, gresie glazurata, gresie portelanata, klinker, placi din roci naturale ca marmura, granit, inclusiv placi sintetice pe baza de cuart, mozaic de sticla sau mozaic de marmura.

 

Kerapoxy®, este incadrat dupa SR EN 13888 :2003 ca RG, mortar pe baza de rasini de reactie pentru rosturi, Ar - foarte rezistent la abraziune, W - cu absorbtie redusa de apa.

 

 

 

Pentru a estima necesarul de chit de rosturi, daca cunoastem dimensiunile placilor si a rosturilor, se poate folosi urmatoarea formula:
FORMULA DE CALCUL A CONSUMULUI DE CHIT

(A+B) : (A x B) x C x D x K = kg /m2
unde:
A = lungimea placii (in mm)
B = latimea placii (in mm)
C = grosimea placii (in mm)
D = latimea rostului (in mm)
K = variabila in functie de greutatea specifica a materialului de chituire

Valori K
Ulracolor Plus  1,6
Keracolor FF  1,5
Keracolor GG  1,6
Kerapoxy  1,6 

 

Keranet®, detergent acid sub forma de praf (concentratie 100%) sau in solutie (concentratie 15%). Domeniul de aplicare: interior/exterior, pardoseli/pereti, foarte eficace pentru indepartarea eflorescentelor si a sarurilor de calcar, a resturilor de chituri sau adeziv, pe baza de ciment utilizati la montarea placilor. Se preteaza pentru spalari periodice. Nu se utilizeaza pentru placi ceramice nerezistente chimic sau pentru placi din roci calcaroase (marmura, calcar, travertin).

Pulicol®, decapant, este un solvent foarte puternic,sub forma de gel, cu aplicare pe suprafete orizontale si suprafete verticale, pentru a indeparta vopsele, resturi de adezivi pe baza de rasini naturale sau sintetice sau urmele de chituri de rosturi pe baza de rasini epoxidice ramase dupa chituirea rosturilor. Solventul este sub forma de gel pentru a nu se evapora rapid si pentru a putea fi aplicat pe suprafete verticale. Pulicol este eficace pentru a indeparta produse pe baza de rasini acrilice, rasini epoxidice, epoxi-poliuretanice, poliuretan monocomponent. Dupa utilizare spalati intens suprafata cu apa si soda. Ambalaj: bidon metalic de 3 kg.

 

Scule pentru aplicarea si finisarea chiturilor de rosturi.

 

Spatula de cauciuc, semielastic, cu maner de plastic. Asigura o aplicarea eficienta dar si o usurinta la indepartarea excesului de mortar utilizat la chituirea rosturilor (ex. mortare de chituire ULTRACOLOR PLUS, KERACOLOR FF, KERAPOXY). Spatula de cauciuc este net superioara spatulelor cu burete semidur de culoare neagra. Spatula de cauciuc este adecvata pentru intinderea si aplicarea chiturilor de rosturi pe baza de ciment sau a chiturilor pe baza de rasini epoxidice, aplicate la orice tip de placaje ceramice (faianta, gresie, gresie portelanata, gresie rustica, mozaic gresie, mozaic din piatra, mozaic vitroceramic, piatra naturala).  *Datorita elasticitatii dar in acelasi timp a fermitatii cauciucului special, se poate chitui usor chiar si gresia antiderapanta sau cea rustica cu margini neregulate.
Burete special MAPEI, dur, de celuloza, de culoare galbena. Se foloseste pentru spalarea si curatarea excesului de chit dar si pentru finisarea lisa a chitului de rost.

Drisca din plastic cu pasla abraziva pentru mortare cu rol de chituri epoxidice pentru rosturi.

IMPORTANT! 
La aplicarea si finisarea chiturilor de rosturi pe baza de rasini epoxidice, care au o consistenta vartoasa si cremoasa (ex. chituri KERAPOXY, KERAPOXY SP, KERAPOXY DESIGN), dupa aplicarea mortarului epoxidic in rosturi cu spatula de cauciuc, excesul de chit se freaca obligatoriu cu o drisca cu pasla abraziva, de culoare alba, tip Scotch Brite, pana ce chitul se transforma intr-o emulsie apoasa. Dupa emulsionarea materialului de chituire, suprafata se curata si se finiseaza cu buretele de celuloza!

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
MAPEI
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.