Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cel mai impresionant zgârie-nori nou: O clădire atipică sub forma unor cutii de bijuterii

Castigatorul din 2019 al prestigiosului Skyscraper Award acordat anual de compania Emporis celui mai bun zgarie-nori nou din lume este MGM Cotai din Macao, China.
Cel mai impresionant zgârie-nori nou: O clădire atipică sub forma unor cutii de bijuterii

Foto: KPF

Un zgarie-nori neconventional inalt de 150 de metri, MGM Cotai gazduieste un hotel si un cazinou.

 

Proiectul de 3,4 miliarde de dolari din fosta colonie portugheza, in care veniturile din jocuri de noroc s-au ridicat in 2017 la 33 de miliarde de dolari (fiind de trei ori mai mari decat cele generate de cazinourile din Las Vegas), tinteste clasa de mijloc in plina ascensiune a Chinei.


Cladirea a fost proiectata de arhitectii americani de la Kohn Pedersen Fox Associates (KPF), care sunt si autorii proiectului castigator de anul trecut, precum si ai numeroase alte cladiri inalte din intreaga lume. 


Mai mult de 350 de arhitecti, consultanti si desgneri au participat la proiectarea fatadei formata din noua volume in forma de cutii de bijuterii chinezesti supradimensionate. Cladirea cuprinde, de asemenea, o zona multifunctionala deasupra careia gasim cel mai mare acoperis din sticla fara stalpi de sustinere, cu structura diagrid, din lume. Acesta din urma se intinde pe 8.000 de metri patrati si cantareste cat 1.000 de masini. Domul gazduieste si o impresionanta gradina artistica cu peste 100.000 de plante, din 2.000 de specii diferite, inclusiv cateva specii disparute si readuse la viata in banci de seminte din Hong Kong si Europa.


Locul al doilea in cadrul premiilor Emporis este ocupat de cladirea La Marseillaise din Marsilia, Franta, creatie a biroului Ateliers Jean Nouvel. Are o inaltime de 135 de metri si o fatada pictata in 30 de culori diferite, care reflecta diversitatea orasului. Un sistem de racire neconventional conectat la Marea Mediterana pe malul careia se afla permite asigurarea unei temperaturi confortabile la interior cu un consum foarte mic de energie.

In sfarsit, a treia pozitie ii revine unei alte lucrari KPF, cladirea 52 Lime Street din Londra, Marea Britanie. Poreclita din motive lesne de inteles "Bisturiul" (The Scalpel), aceasta consuma cu 45% mai putin apa fata de alte cladiri similare, obtinand calificativul Excelent conform standardului BREEAM.

Premiile Emporis sunt decernate incepand cu anul 2000 celor mai remarcabile constructii din categoria zgarie-norilor finalizate in anul precedent. Proiectele nonimalizate si castigatorii sunt desemnati de un juriu format din experti in domeniul arhitecturii din intreaga lume, care apreciaza excelenta designului din punct de vedere atat estetic, cat si functional.

Vezi si cladirea care a castigat Emporis Skyscraper Award anul trecutCel mai impresionant zgarie-nori nou are cel mai rapid lift din lume

MGM Cotai
MGM Cotai
La Marseillaise
captura YouTube
La Marseillaise
52 Lime Street
Flickr
52 Lime Street

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva