Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cea mai mare lucrare de artă publică din Europa este instalată pe o autostradă din Belgia

Dupa decenii de controverse, cea mai mare lucrare de arta publica din Europa va fi in sfarsit instalata de o parte si de alta a unei autostrazi din Belgia.

Sculptura monumentala Arc Majeur, un arc din otel de 250 de tone, va masura 60 de metri, fiind astfel de doua ori mai inalta decat Cristo Redentor din Rio de Janeiro, si va fi instalata pe drumul european E411, intre orasele Namur si Luxemburg. Este considerata, de asemenea, cea mai inalta sculptura din otel din lume.

Autorul lucrarii este artistul francez Bernar Venet, care a declarat pentru The Guardian ca, desi in lume exista monumente mai inalte dedicate unor figuri istorice, Arc Majeur, ca sculptura pur artistica, este cea mai inalta de acest fel. Potrivit lui Venet, o poti vedea de la 3 kilometri distanta. Fara piedestal, Statuia Libertatii din New York este mai mica, tin sa sublinize reprezentantii artistului.

 

Lucrarea este formata din doua arce de cerc inalte de 28 si, respectiv, 60 de metri. O cantitate de aproximativ 1.000 de tone de beton va fi utilizata pentru stabilizarea ei.


Un proiect in valoare de 2,5 milioane de euro, sculptura lui Venet are un istoric controversat, cu doua tentative esuate de instalare in Franta.

 

Sculptura a fost proiectata de Venet in urma cu 35 de ani, cand trebuia sa fie amplasata langa localitatea franceza Auxerre, peste autostrada care duce spre Paris. Desi initiativa se bucura de sprijinul ministrului francez al culturii de la acea vreme, Jack Lang, planurile au fost abandonate ca urmare a opozitiei primarului localitatii, din, spune Venet, "motive personale".

 

Ulterior, au fost discutii in vederea instalarii sculpturii in Burgundia, insa Venet a respins propunerea oficialilor de la compania de drumuri de a vopsi otelul in rosu, iar viziunea lui avea sa mai astepte pana sa prinda viata.

 

Iata ca marele moment a sosit, in sfarsit (oficial, sculptura va fi inaugurata in octombrie, insa instalarea principalelor componente va avea loc in noaptea de 10 spre 11 august), cu sprijinul Fundatiei John Cockerill din cadrul companiei belgiene de inginerie mecanica CMI.

 

 

Amplasamentul a fost ales chiar de artist dupa o cercetare amanuntita a drumurilor din Belgia. A gasit locul potrivit aici, in apropiere de localitatea Lavaux-Sainte-Anne, unde, pe o portiune de 15 pana la 20 de kilometri, soseaua nu este marginita de niciun stalp de iluminat, astfel incat "soferii vor avea suficient timp pentru a descoperi" sculptura, precizeaza Venet.

 

"Dupa mai bine de trei decenii, de data aceasta se intampla cu adevarat", a declarat Venet pentru The Art Newspaper.

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva