Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Ce soluții de curățare folosim pentru a nu deteriora finisajele

Aspectul unei amenajări interioare depinde, în mod firesc, de calitatea finisajelor, dar și de metodele alese pentru a le curăța și întreține. În acest context, merită să vorbim despre detergenți, agenți de curățare și ustensile, un domeniu în care există destul de multe confuzii și se fac greșeli care compromit iremediabil estetica obiectelor de mobilier, a obiectelor sanitare, acoperirilor textile, pardoselilor ș.a.m.d. În plus, trebuie să luăm în calcul și protejarea sănătății noastre, evitând efecte nedorite precum contaminarea încrucișată, respectiv reacții alergice la anumite substanțe.
Ce soluții de curățare folosim pentru a nu deteriora finisajele
Foto: Karolina Grabowska | pexels.com

Pentru a obține rezultatele dorite, avem nevoie de produse de curățenie bune, utilizate corect și în cantități corespunzătoare, fiind conștienți de faptul că niciunul nu poate oferi performanțe optime pentru toate tipurile de suprafețe; de aceea, este de preferat să folosim produse dedicate, selecționate din marea diversitate de pe piață. Într-adevăr, unele sunt numite ”universale” și pot fi întrebuințate pentru mai multe tipuri de suprafețe, dar aici lucrurile sunt discutabile. Contează dacă dorim ca detergentul folosit să conțină sau nu un material abraziv, un dezinfectant sau chiar un biocid. În plus, vom avea grijă să nu picăm în plasa falsificatorilor, care nu sunt puțini și pot deveni sursa unor probleme serioase. Vom descrie în continuare cele mai întâlnite soluții pentru curățare și efectele lor asupra finisajelor. 

 

Soluțiile de curățare abrazive sunt concepute pentru a elimina depunerile consistente de murdărie de pe suprafețe mici. Acestea sunt furnizate sub formă de pulberi sau lichide și conțin deseori o substanță grasă, pentru a reduce frecarea agresivă dată de abraziune. Acțiunea abrazivă efectivă (diferită, în funcție de compoziție) este asigurată de o varietate de ingrediente: mici particule de minerale (calcit, feldspat, cuarț, siliciu) sau fibre de oțel, cupru, nailon, ori chiar particule de metal încastrate într-o matrice din plastic solid. Alegerea produsului este importantă, pentru că utilizarea excesivă sau îndelungată a unor detergenți abrazivi poate deteriora sau elimina finisajul unei suprafețe; indicațiile producătorului sunt deosebit de utile în acest sens.

 

Unele produse abrazive pot dezinfecta suprafețele, având un agent antimicrobian pentru reducerea populației bacteriene care trăiește pe suprafețe murdare. Astfel de agenți pot include uleiuri de pin, compuși cuaternari de amoniu sau hipoclorit de sodiu, cu rol dezinfectant.

 

Produsele de curățare sub formă de pulbere mai conțin cantități mici de agenți tensioactivi (reduc tensiunea superficială a soluției) care ajută la îndepărtarea murdăriei grase, cum ar fi cea din bucătărie. Dacă este necesară îndepărtarea petelor alimentare, a băuturilor sau a mucegaiului, se recomandă produse care conțin și un agent de înălbire, iar pentru rugină se recomandă acid oxalic sau hidrosulfit de sodiu.

 

Produsele de curățare lichide sunt o suspensie de particule abrazive solide într-o masă de lichid îngroșat; întrucât abrazivele sunt mai moi decât la produsele sub formă de pulbere, acțiunea lor abrazivă este de obicei mai ușoară.

 

Ca unelte, avem periile și pămătufurile (sau, impropriu spus, bureții) de sărmă, utilizate împreună cu un agent de curățare care trebuie să conțină și un săpun. Sunt deosebit de eficiente pentru suprafețele metalice, dar periile și pămătufurile ruginesc în timp, de aceea se recomandă variantele din sârmă de cupru, oțel inoxidabil sau nailon, ori un material plastic impregnat de particule abrazive. Există de asemenea bureți cu un strat de celuloză și suport din poliretan, folosiți pentru straturi de murdărie mai subțiri, care nu zgârie suprafețele.

 

pexels-cottonbro-4107115

 

Soluțiile de curățare non-abrazive sunt și acestea sub formă de pulbere (pot fi diluate) sau lichide (pot fi diluate sau folosite ca atare, pentru un efect mai intens). De cele mai multe ori, sunt furnizate sub formă concentrată, dar există și variante gata diluate, în recipiente cu pulverizare prin aerosoli sau cu pompă. Și aceste produse pot conține agenți antimicrobieni pentru dezinfectare, lucru specificat pe etichetă. Domeniul lor de utilizare este pentru suprafețe mari, cum ar fi pardoselile, pereții, blaturile de lemn și alte zone unde murdăria este nu foarte evidentă și uniformă. Cu cât murdăria este mai accentuată, cu atât se folosește o soluție mai concentrată.

 

Principalele ingrediente din detergenții neabrazivi sunt surfactanții, vizibili prin apariția spumei în soluțiile cu apă; apariția spumei, prin folosirea unor instrumente specifice, face ca spălarea să fie mai ușoară. Deoarece majoritatea detergenților acționează mai bine în condiții alcaline, ei conțin adesea o sare tampon alcalină, cum ar fi carbonatul de sodiu. Alte ingrediente sunt amoniacul, uleiurile vegetale și solvenții organici, cum ar fi etanolul sau izopropanolul.

 

Folosirea dispozitivelor de pulverizare este eficientă în zone mai ușor de spălat, precum pereții murdari în jurul întrerupătoarelor, accesoriile cromate, aparatele și zonele de gătit. Ca și produsele diluabile, spray-urile sunt formulate cu agenți tensioactivi, solvenți organici și cantități mici de agenți de umplutură. Combinația dintre agentul tensioactiv și solvent determină eficiența în cazul murdăriei cu grăsimi.

 

Produsele speciale de curățare au un spectru de utilizări mai restrâns decât produsele cu destinație generală. Acestea sunt concepute pentru suprafețe specifice, cum ar fi sticlă, ceramică smălțuită (în baie), metale emailate (utilaje de bucătărie), mobilier din lemn, diverse finisaje pentru pardoseli (parchet, PVC, linoleum, mochetă, piatră etc.), tapet etc., fiecare dintre acestea având în general și un tip anume de murdărie. Dar, punând accentul pe anumite caracteristici, aceste produse de curățenie au rezultate mult mai bune decât cele universale, protejând în același timp suprafețele respective. Iată care sunt cele mai importante:

 

  • Înălbitorii – sunt utilizați pentru îndepărtarea petelor pe țesături, dar și de pe suprafețe mai compacte. Cel mai cunoscut este hipocloritul de sodiu, care are și proprietăți antimicrobiene, fiind folosit ca dezinfectant împotriva bacteriilor, virușilor, ciupercilor și mucegaiului.
  • Dezinfectanții – sunt în general combinații de diferiți agenți antimicrobieni, precum hipocloritul de sodiu, compușii cuaternari de amoniu, fenolii sau uleiul de pin, un bun agent antibacterian. Pentru a dezinfecta eficient o suprafață, trebuie îndepărtată anterior murdăria grosieră, dar există și produse care conțin agenți tensioactivi, emulgatori și dezinfectanți care rezolvă problema integral, de la îndepărtarea murdăriei la dezinfectare. În utilizarea acestor produse, doar respectarea indicațiilor de pe etichete garantează o dezinfectare corectă.
  • Soluțiile de desfundat țevi – sunt necesare atunci când vrem să evităm operațiunile mecanice, care sunt mai complicate. Obturarea instalațiilor de evacuare a apelor uzate este cauzată fie de grăsimi, fie de combinarea diverselor substanțe organice (săpun, fire de păr, pastă de dinți etc.). Grăsimile sunt îndepărtate simplu prin utilizarea unor soluții de bază de hidroxid de sodiu (soda caustică sau leșie), care are proprietatea de a degaja căldură prin amestecul cu apa – astfel, grăsimile sunt topite, descompuse în substanțe mai simple și îndepărtate cu un nou jet de apă. Atunci când se adaugă și hipoclorit de sodiu, care are proprietatea de a degaja gaze în prezența căldurii, se creează presiune și țevile sunt eliberate. Folosind așadar o combinație a celor două substanțe, se pot obține efecte cumulate – iată secretul produselor speciale pe care le cumpărăm în scopul desfundării țevilor. Există de asemenea soluții mai elaborate, care funcționează pe baza enzimelor și al culturilor de bacterii care produc enzime, ce se hrănesc cu materiile organice care obturează țevile de scurgere. Este o metodă ecologică, mai modernă și mai puțin agresivă pentru instalații, recomandată celor care mizează pe sustenabilitate și protejarea mediului.
  • Soluțiile pentru curățat geamuri – acționează fără a lăsa zgârieturi, murdărie sau urme inestetice, fiind aplicate prin pulverizare cu un dispozitiv special, care distribuie uniform soluția și limitează risipa. Acestea conțin agenți tensioactivi pentru a descompune murdăria, solvenți pentru dizolvarea petelor uleioase și apă ca mediu pentru preluarea substanțelor rezultate, care trebuie neapărat îndepărtate. Uneori, pentru preluarea eficientă a murdăriei, sunt adăugate argile coloidale sau de siliciu. Agenții alcalini, cum ar fi amoniacul, sunt mai eficienți pentru murdăria acidă (grăsimi, uleiuri), iar cei acizi (acidul acetic – oțetul) oferă performanțe mai bune pe murdăria alcalină, precum sărurile minerale.
  • Soluțiile pentru urmele de apă dură – sunt folosite când duritatea apei, cauzată de prezența sărurilor minerale dizolvate (cum ar fi cele de calciu, magneziu, fier și mangan) devine vizibilă în exces, sub formă de pete albe pe elementele de inox, cromate sau ceramica încisă la culoare. O verificare simplă a durității apei se face văzând câtă sare rămâne pe un vas după ce este evaporată apa prin ferbere. În timp, aceste substanțe se mai depun în instalații, mașini de spălat, centrale termice, boilere etc. Soluțiile de îndepărtare a petelor de apă dură sunt pulberi sau lichide care conțin acizi (acid citric, oxalic, sulfamic sau hidroxiacetic), pentru a dizolva mineralele, calcarul și rugina. Unele dintre ele includ agenți tensioactivi care ajută la curățare și solvenți organici, pentru a împiedica formarea spumei de săpun în exces, care dezavantajează curățarea. Aceste depuneri de minerale sunt îndepărtate așadar cu succes de pe robinete, uși de duș, veselă, umidificatoare, vase de toaletă și altele, utilizarea lor regulată ajutând la prevenirea noilor acumulări.
  • Soluțiile pentru curățarea și lustruirea metalelor – de regulă sunt comercializate ca paste ori lichide dense, opace sau limpezi, care pot conține particule fine în suspensie. Metalul prezintă o problemă specială de curățare, principalele probleme fiind zgârierea și apariția ruginii. În rest, impuritățile de suprafață sunt îndepărtate de regulă într-un mediu acid, cu produse de curățare care conțin acizii organici menționați mai sus. Totuși, pentru a îndepărta mecanic murdăria și a obține lustrul metalic dorit, este nevoie uneori de un agent ușor abraziv, neapărat recomandat în acest scop. Sunt materialele asemănătoare cu argilele extrem de fine, cum ar fi caolinul sau siliciul hidrosolubil. Formulele mai pot conține agenți tensioactivi pentru a ușura dispersia componentelor, agenți pentru îndepărtarea murdăriei, un antioxidant care păstrează metalul curat pentru mai mult timp.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.