Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Casute pentru pasari, in gradina voastra

Casute pentru pasari, in gradina voastra

Putini oameni sunt interesati de pasarile salbatice si de ce fac ele, chiar daca vreo cateva si-au facut cuib chiar in gradina sau sub streasina casei lor. Din pacate! Aceasta pentru ca pasarile reprezinta un adevarat barometru al naturii, facand parte din biodiversitatea care asigura echilibrul natural al unei gradini. Daca le asiguram un adapost propice si le hranim corespunzator, ele nu vor strica plantele, in schimb ne vor incanta cu trilurile lor, adaugand o dimensiune naturala unei gradini care nu are cum sa fie completa fara ele.

 

 

Astazi, peste 12% din speciile de pasari sunt pe cale de disparitie, ceea ce este un indiciu ingrijorator despre gradul de poluare, schimbarile climaterice si echilibrul ecologic al spatiilor in care traim.

O gradina care sa fie cu adevarat un colt de natura ar trebui sa utilizeze cat mai multe dimensiuni, incantand nu doar simtul vizual si pe cel senzitiv (mirosul plantelor, senzatia data de atingerea lor, texturi, vant), ci si pe cel acustic, prin stimulente sonore: cantecul pasarilor, clipocitul apei, sunteul unor clopotei de gradina… O gradina e in fond un mic univers, iar ea e singurul loc din lumea noastra cotidiana in care putem reproduce dinamismul naturii.

Pasarile (alaturi de insecte, desigur, dar si de alte mici vietuitoare) sunt adesea ignorate sau uneori chiar indepartate de catre proprietarii gradinilor, din simpla temere ca acestea sunt stricatoare si le pot distruge colectiile de plante crescute cu grija. Totusi, daca li se acorda atentie si o sursa constanta de hrana in anotimpurile reci precum si locuri propice in care sa-si faca cuibul, ele pot fi adevarati medici ai gradinii, ferind-o de diverse insecte parazite: ele pot asigura, de fapt, un bioclimat echilibrat, reducand necesitatea folosirii de insecticide si alte chimicale ce reduc calitatea culturilor voastre. Vrabiile, gugustiucii si porumbeii sunt cele mai obisnuite pasari  de “la oras” din tara noastra, dar in functie de zone putem intalni adesea si pitigoi, randunele, ciocarlii, cuci, ciocanitori, privighetoare sau mierle (dar o serie de alte mici specii si familii de mici pasari cantatoare).

 

 

Pentru a le incuraja o existenta echilibrata si pentru a le oferi siguranta de care au nevoie ca sa va populeze si inveseleasca gradina, le puteti face o serie de colturi si adposturi, casute la care sa le atrageti prin depunerea zilnica a unei mici cantitati de graunte in vasele cu care este prevazut adapostul. Pasarile isi vor captusi singure interiorul, dar le puteti lasa la indemana si diverse pene, fulgi, paie, care sa le “inspire” sa se aprovizioneze de aici pentru a-si decora casuta.

Pasarilor mici le este suficienta o casuta cu latura de 20 cm, in ea putandu-si face cuib vrabiile, pitulicile, ciocanitoarele. Folositi pe cat s epoate materiale naturale pentru aceasta casuta, de dorit din lemn, pentru a reproduce habitatul natural (scorburile) in care aceste pasari obisnuiesc sa isi faca cuib. Oricum, evitati riscul supraincalzirii cuibului vara (excludeti materialele metalice sau pe cele vopsite in negru), ganditi-va la un sistem de aerisire, dar si la protectia in fata ploii, facandu-le un acoperis in panta, de pe care apa sa se poata scurge usor. De asemenea, asigurati-le un spatiu de manevra la intrare, pe care pasarelele sa poata ateriza sau sa se poata odihni in fata cuibului: o platforma sau o bara pe care sa o poata apuca cu gherutele, ca pe o crenguta de copac. Nu uitati sa curatati spatiul din jurul cuibului periodic si sa il dezinfectati atunci cand este parasit, pentru a incuraja alte pasari sa il reocupe in anul urmator.

Totusi, nu instalati prea multe casute intr-o gradina sau, daca o faceti pozitionati aceste casute distinct, in colturi total indepartate, deoarece marea majoritate a pasarilor fac parte din specii cu simt teritorial. De regula, una, maxim doua specii de pasari vor convietui in aceeasi gradina, asa ca, daca vreti sa va orientati cat mai bine, urmariti care sunt micile zburatoare care va dau tarcoale in general si concepeti adapostul in functie de nevoiele respectivei specii.

 

 

Randunelele sunt adevaratele vestitoare ale primaverii si multi proprietari de case sunt obisnuiti cu sosirea acestora in lunile martie-aprilie, prilej cu care isi fac cuiburi fix sub stresinile casei. Sunt de fapt niste pasari foarte atasate de prezenta omului: desi isi pot face cuiburi si pe pereti stancosi, se muta in vecintatea oamenilor imediat ce au ocazia. Ele isi fac si refac cuiburile vechi, construind sub streasina casei un cuib in forma unui sfert de emisfera, pe care il chituiesc cu paie si saliva, facandu-l sa arate ca o cazemata in miniatura. Captusit pe dinauntru cu fulgi si paie, acest cuib va fi gazda oualor mici, depuse in curand si clocite prin luna mai. E mai putin probabil ca randunelele sa isi schimbe cuibul traditional pe o casuta amenajata de voi

Vrabiile isi pot face cuib intr-o casuta abandonata de randunele, acestea fiind nevoite ca anul urmator sa-si gaseasca un alt loc de cuibarit. Dar vrabiutele accepta cam orice loc si probabil ele vor fi primele care vor pune stapanire si pe casutele din gradina voastra.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva