Casa Thong redefineste tipologia de locuire traditionala din Vietnam

Casa Thong, construita de echipa Nishizawa Architects in Saigon, urmareste sa puna in evidenta o reinterpretare a conceptului traditional al locuintei urbane in vederea asigurarii unor spatii integrate pentru a beneneficia de o viata sociala mai activa. Cladirea este o compunere de volume suprapuse realizate din beton si lemn, oferind fluxuri de circulatie intercalate ce fac legatura intre zonele publice si cele private.
Cerintele clientilor vizau regandirea spatiilor astfel incat scara sa nu mai fie in centrul casei, deservita de un coridor care sa distribuie spre incaperi delimitate de patru pereti in care oamenii sa ajunga sa se izoleze in propriile lumi. Beneficiarii erau o familie unita, cu doi copii, care doreau sa aiba o casa realizata din materiale naturale, in care sa poata sa isi imbunatateasca relatiile spirituale dintre fiecare membru.
Volumele paralelipipedice creaza o alternare a spatiilor interioare cu spatii semi-exterioare, oaze de vegetatie pentru casa. Datorita unui design flexibil, membrii familiei pot alege gradul de intimitate pe care sa il aiba incaperile si cantitatea de lumina naturala care poate patrunde in casa. Acest lucru se poate obtine prin intermediul panourilor rotative care pot fi reconfigurate si adaptate nevoilor fiecaruia.
Arhitectii au dezvoltat pe tema reproducerii formei frunzei si folosirea acesteia atat ca element decorativ dar si ca element cu rol functional. Panourile exterioare din lemn, aranjate in model tabla de sah pentru a evidentia conceptul de volume suprapuse si decalate, sunt infrumusetate prin traforurile sub forma de frunza. Modele vegetale si decoratiuni realizate in lemn masiv pot fi regasite peste tot in casa, facandu-se astfel trimitere la cultura locala.
Accesul principal, printr-un hol stramt, acoperit, conduce intr-o zona de zi a carei inaltime este de 5m iar separarea fata de curte se face prin intemediul unor usi rotative. In acest fel se asigura fluxul de aer natural necesar racoririi spatiilor si posibilitatea ca membrii familiei sa se izoleze in spatiul intim al gradinii. Atat zona de discutii cat si spatiul de luat masa se extind pe verticala. O scara din metal asigura acces in volumele superioare care gazduiesc o biblioteca, un dormitor de oaspeti si camera copiilor. Dormitorul matrimonial este amplasat la al patrulea nivel si beneficiaza de vederi spre gradina, in vreme ce atelierul si spalatoria ocupa ultimul nivel. Terasa gradina amenajata pe acoperis serveste ca spatiu de recreere pentru familie, pe care aceasta il poate folosi in serile calde de vara.
Aceasta arhitectura ofera o interpretare a unui nou stil de viata pentru familiile din orasele moderne aflate in zone tropicale. In alte cuvinte, poate fi considerat un punct de intersectie intre traiul modern si cel in comuniune cu natura, doua stiluri perfect compatibile unul cu celalalt.