Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Casa care te ține alert astfel încât să nu îmbătrânești

O casa din East Hampton, New York, ascunde in spatele zidurilor sale colorate promisiunea tineretii fara batranete.
Casa care te ține alert astfel încât să nu îmbătrânești
Brown Harris Stevens via designboom

Bioscleave, cunoscuta si ca Lifespan Extending Villa, a fost conceputa de arhitectul japonez Shusaku Arakawa si de sotia lui, poeta americana Madeline Gins, ca un laborator interactiv pentru viata de zi cu zi. Designul sau atipic este menit sa inverseze sau sa incetineasca efectele imbatranirii, fortandu-i pe oameni sa-si foloseasca corpurile in moduri neasteptate.

Arakawa si Gin s-au intalnit in 1963, formand de-a lungul anilor care au urmat o pereche neconventionala atat in plan artistic, cat si personal. Impreuna au scris cartea "Architectural Body", prin care au introdus termenul de "bioscleave" pentru a se referi la modul in care corpul se adapteaza la mediul in care traieste.

Construita in in 2008, casa din East Hampton este primul lor proiect arhitectural finalizat in Statele Unite.

Bioscleave iese cu usurinta in evidenta dintre casele suburbane obisnuite care o inconjoara, afisand nu mai putin de 52 de culori diferite - usa este vopsita intr-o nuanta aprinsa de portocaliu, rama unei ferestre in rosu cireasa, iar a alteia in verde lime.

In centru se afla bucataria, in jurul careia pardoseala imita suprafata presarata cu cratere a Lunii. Alaturi de ferestrele de dimensiuni diferite si de absenta usilor, aceasta ar trebui sa induca un sentiment de neliniste, de alerta. Corpul va deveni mai constient si va face un efort mai mare pentru a-si mentine echilibrul in acest mediu extraordinar. Va fi stimulat in consecinta sistemul imunitar, iar procesul de imbatranire va fi stopat, sustineau Arakawa si Gin.

In jurul acestei zone selenare, presarate cu bare de care oamenii sa se prinda atunci cand sunt dezorientati, gasim doua dormitoare, un birou si o baie cu o cada spectaculoasa. Poata ca seamana cu un spatiu de joaca, dar atunci cand a fost construita casa, accesul copiilor a fost interzis, iar adultii care doreau sa o viziteze erau nevoiti sa semneze o declaratie pe propria raspundere.

Constructia a durat opt ani, iar costurile au depasit 2 milioane de dolari.

"Ar trebui sa castigam un Nobel pentru asta", declara arhitectul japonez in 2008.

Nu a apucat sa demonstreze cu exemplul personal ideea "destinului reversibi", intrand in nefiinta doar doi ani mai tarziu. Gins si-a asumat pe mai departe misiunea de a demonstra ca "imbatranirea poate fi scoasa in afara legii", dar conditia de muritor a ajuns-o si pe ea din urma in 2014.

"Vila pentru prelungirea duratei de viata" ramane in final mai degraba o provocare pentru a regandi modul in care credem ca ar trebui sa arate casele noastre si de a-i da spatiului in care locuim o nota jucausa, mai putin incercare de a atinge eternitatea.

"Are de-a face cu ideea ca esti atat de batran pe cat crezi ca esti", spunea arhitectul Steven Holl, un apropiat al cuplului.

 

Surse: New York Times, The Telegraph

Casa care te ține alert astfel încât să nu îmbătrânești
Casa care te ține alert astfel încât să nu îmbătrânești
bioscleave-house2
bioscleave-house2

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva