Camin studentesc amenajat intr-un vechi siloz

Avand in vedere schimbarile economice cu care se confrunta orasele sunt multe exemple de structuri apartinand zonelor industriale si complexelor agricole care acum stau parasite. Pentru cele a caror integritate structurala este inca in parametri se poate gandi un proiect care sa vizeze reconversia functionala a respectivelor cladiri. Un astfel de exemplu il reprezinta silozul construit in apropierea raului Akerselva, Oslo si pe care echipa HRTB Arkitekter AS l-a transformat intr-un camin strudentesc denumit Grunerlokka Studenthus.
Construit in 1953, silozul adapostea porumbul de la moara Nedrefoss din Oslo si a fost folosit pana in anii ’90. Structura este formata din trei siruri a cate sapte cilindri, in total 21 de volume avand o inaltime de 53m. In 1993, autoritatile locale au apobat proiectul prin care se dorea reconversia acestei relicve industriale dar lucrarile au inceput abia sase ani mai tarziu si au durat pana in 2001. Echipa de arhitecti a fost ajutata in acest proiect de anvergura de Lykke Frydenlund si Ingrid Lovstad, care au contribuit prin cunostintele si experienta lor la amenajarea interioara a noului camin studentesc.
Acum, cei care locuiesc in vechiul siloz beneficiaza de perspective impresionante asupra orasului Oslo. Spatiile puse la dispozitia studentilor sunt in general studiouri si apartamente cu o camera, formele circulare ale acestora pastrand amprenta structurii existente.
Prin natura deosebita a proiectului, structura renovata a devenit un simbol arhitectural pentru oras si a castigat in 2002 premiul Arhitecturii orasului Oslo.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa