Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Bucuresti - a XXV-a editie a Campionatului Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri

Bucuresti - a XXV-a editie a Campionatului Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri

 

Evenimentul din România va fi un adevărat festival al roofer-ilor, incluzând concursul propriu-zis, Congresul IFD (Internatio­nal Federation for the Roofing Trade), expoziția specializată Best Roofs & Facades, un program de conferințe pentru arhitecți și pentru toți cei interesați de acest domeniu, demonstrații ale unor echipe de montatori profesioniști, seri festive dedicate participanților și sponsorilor, programe turistice în București și împrejurimi pentru invitații de peste hotare. Toate acestea se desfășoară sub patronajul IFD, forul internațional al branșei, având ca organizator și partener strategic în țara noastră Asociația Națională a Montatorilor de Acoperișuri din România (ANMAR), membru IFD.

Ca partener logistic al manifestării, revista noastră vă oferă câteva detalii referitoare la organizare, reluând și completând informațiile pe care le-am mai popularizat în edițiile anterioare.

 

Federația Internaționala a Pieței de Acoperișuri IFD (Die Internationale Föderation des Dachdeckerhandwerks - International Federation for the Roofing Trade) a apărut la München în 1952, la inițiativa unui grup format din 4 asociații profesionale din domeniul acoperișurilor. Scopul inițial a fost de a face schimb de experiență și a stabili o reprezentare comună, puternică a intereselor branșei. În timp, IFD a devenit principala organizație internațională a pieței de acoperișuri, atrăgând de partea sa tot mai multe asociații profesionale naționale, organizații comerciale din comerțul internațional, producători și firme de montaj.

Congresele IFD se organizează de regulă în toamna fiecărui an, în locații diferite, având ca scop întâlnirea membrilor pentru schimb de informații și experiență. În cadrul acestor manifestări, se țin prelegeri și se organizează mese rotunde, după o ordine de zi dinainte stabilită. De asemenea, se vine cu propuneri noi pentru activitatea organizației, se fac consultări și recomandări și se votează pentru diverse decizii referitoare la activitatea ulterioară. Pe durata Campionatului Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperișuri de la București se desfășoară și cea de-a 62-a ediție a Congresului IFD, în centrul de conferințe Ramada Plaza din capitala României. 

 

Un concurs al viitorilor specialiști

Așa cum arată și titulatura (IFD - World Championship of Young Roofers, până în 1999 fiind numit International Competition of Young Roofers), concursul de montaj este destinat tinerilor, vârsta lor fiind de maximum 26 de ani – element care a rămas bine stabilit încă de la prima ediție din 1988. Deși este o competiție care mizează pe idei precum performanța și materialele de calitate, există și scopuri indirecte: armonizarea pregătirii profesionale în diferitele țări membre IFD și nu numai, conștientizarea publicului și a tinerilor de importanța învățământului de specialitate în domeniul acoperișurilor, promovarea profesiei de montator și specialist în acoperișuri. Chiar dacă sunt promovate materialele și sistemele de lucru moderne, cele mai multe etape de lucru sunt realizate cu scule clasice, de mână, specifice acestei meserii de secole, fie că este vorba despre țiglă ceramică sau învelitoare metalică. Aceste unelte aparțin montatorului (doar echipamentele grele sunt asigurate de organizatori), fiind modul său de a se identifica - se demonstrează astfel respectul pentru tradiție, cunoașterea în detaliu a meseriei, a principiilor de bază, se păstrează un specific al branșei și un atașament față de aceasta.   

Numărul țărilor participante este în creștere față de edițiile anterioare, ceea ce arată interesul tot mai mare pentru acțiunile organizate sub sigla IFD, dar și față de România, în contextul în care țara noastră este o punte de legătură între țările occidentale și Estul european. Așadar, la competiție participă circa 30 de echipe din Austria, Belgia, Cehia, China, Elveția, Estonia, Germania, Letonia, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, România, dar sunt așteptați și reprezentanți ai altor țări care și-au arătat interesul în calitate de observatori sau aspiranți la o participare în anii următori. Așa cum remarcați, și țara noastră este reprezentată, IFD susținând proiectul de a se organiza în viitor un concurs național, sub patronajul acestei organizații.

Evenimentul a suscitat interesul principalilor producători și furnizori de materiale dedicate acoperișurilor, prezenți pe piața românească și/sau europeană. Astfel, au venit alături de organizatori companiile Velux și Arcon (ca Parteneri Gold), Sika (Partener), Fakro, Lamilux, Enke, Triflex, Kemper System (ca sponsori principali), Tondach, Bramac și Ruukki (sponsori ai unor secțiuni de concurs) și alții.

 

Un festival al roofer-ilor

Concursul se desfășoară în Pavilionul C3 al Complexului Expozițional Romexpo, pe o suprafațaă de peste 3.000 mp, unde sunt instalate stative de dimensiuni și forme standard, pe care concurenții aplică materialele și sistemele prevăzute de organizatori, cu acceptul IFD. Ei primesc cu o zi înainte toate informațiile necesare execuției, având timpul necesar pentru a se consulta între ei și a cere sfaturi mentorului. Materialele furnizate garantează o calitate superioară și sunt puse în operă prin metode cunoscute în toate țările de unde provin echipele.

Pe durata evenimentului, sunt organizate seri festive, cu participarea tuturor celor implicați în competiție, a membrilor IFD care vin ca congres, dar și a sponsorilor și invitaților speciali. Aici sunt prevăzute organizarea unei recepții de bun venit, a unei seri tradiționale, în care participanții sunt familiarizați cu obiceiurile unei petreceri românești (Restaurantul Pescăruș), respectiv seara de gală în care sunt acordate premiile. Aceasta din urmă se desfășoară la Casa Centrală a Armatei, una dintre cele mai reprezentative clădiri din București, monument de arhitectură eclectică de la începutul secolului trecut. Însoțitorii concurenților și ai membrilor IFD prezenți la manifestare pot participa la un program turistic ce include vizitarea unor obiective din Capitală și împrejurimi. 

 

Atât echipele concurente, cât și ceilalți invitați (staff-ul IFD, membri ai organizațiilor profesionale naționale, susținători) sunt cazați în complexul Ramada Plaza – Ramada Parc, din imediata apropiere a locului desfășurării concursului.

Pe durata zilelor de concurs, în proximitatea zonei de lucru se desfășoară o serie de evenimente care capacitează întreaga industrie aferentă acoperișurilor, cu conexiuni în alte ramuri ale domeniului construcțiilor. Astfel, va avea loc prima ediție a expoziției specializate Best Roofs & Facades, un eveniment care se dorește a deveni o prezență constantă în peisajul expozițional românesc. De asemenea, se vor susține conferințe pe teme de interes pentru vizitatori, în special pentru arhitecți, constructori și montatori. Speack-eri vor fi cadre didactice din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu (partener al evenimentului), specialiști și producători de materiale și sisteme pentru acoperișuri.

 

Ce se aplică

La secțiunea ”Acoperișuri clasice”, cea mai veche secțiune a competiției, care vizează probabil cel mai important segment de piață (și la care participă în mod tradițional cel mai mare număr de echipe), concurenții au de rezolvat 3 teme, pe câte o zonă distinctă a standului de concurs. Ca elemente principale menționăm montarea unei învelitori din țiglă de beton Bramac, a uneia din țiglă ceramică Tondach, respectiv a unei învelitori din șindrilă bituminoasă policromă în cadrul probei de creativitate. În prealabil, sunt montate ferestre Velux, care trebuie integrate în cadrul lucrării. La această secțiune, dificultatea constă în rigurozitatea tăieturilor plăcilor de țiglă, la ceramică existând de asemenea obligativitatea de a asigura abordarea continuă cu țiglă a zonei de dolie.

Secțiunea de ”Acoperișuri metalice” presupune acoperirea cu tablă din diferite materiale metalice a unor suprafețe prestabilite, asigurând și de această dată integrarea și etanșeizarea unor ferestre de mansardă Velux. Miza este stăpânirea operațiunilor de fălțuire, amplasarea corectă, în ordine, a elementelor metalice, protejând straturile termo- și hidroizolante aplicate anterior.

La secțiunea de ”Acoperișuri terasă”, cea mai nouă probă de concurs (inițiată în 2002) straturile termo- și hidroizolante (PVC, membrane bituminoase și hidroizolații) incluse în sistemele Sika și Arcon puse la dispoziție trebuie să acopere o serie de suprafețe cu diferențe de nivel și detalii, precum și domurile Lamilux și ferestrele Fakro montate anterior. Ziua a treia va apartine hidroizolatiilor lichide furnizate de Enke, Triflex, Kemper.

Una dintre regulile comune tuturor probelor de concurs este ca straturile să fie dimensionate decalat (stratul mai nou este mai scurt cu 10 cm decât cel anterior), pentru a fi verificată succesiunea corectă a tuturor etapelor. 

 

Din regulamentul de concurs

  • Concursul se desfășoară pe 3 secțiuni: acoperișuri clasice, acoperișuri metalice și acoperișuri terasă (etanșeizări).
  • Fiecare țară (membră IFD) poate participa cu maximum o echipă pentru fiecare secțiune.
  • Fiecare secțiune are două probe impuse și una opțională (de creativitate), care se vor desfășura pe parcursul celor 3 zile de concurs efectiv.
  • Fiecare echipă (corespunzătoare unei categorii) va fi formată din 2 membri cu vârste de maximum 26 de ani (împliniți în anul 2014) și un mentor (fără specificație de vârstă); mentorul, care are doar rol consultativ, poate supraveghea și alte echipe din țara pe care o reprezintă.
  • Echipele naționale participante vor concura, în cadrul fiecărei secțiuni, pentru cele 3 medalii (de aur, de argint și de bronz), dar și pentru premiul special acordat de Președintele IFD, Michael Olszewski.
  • Lucrările se desfășoară pe stativele puse la dispoziție de organizatori, care încearcă să simuleze cât mai bine situații concrete de lucru, de șantier, iar concursul nu vizează lucrări de anduranță, ci cu precădere detaliile, acele lucrări care reflectă adevărata cunoaștere a meseriei.
  • Lucrările sunt evaluate de un juriu format din 6 membri aleși de IFD (desemnați anterior pe 3 ani) și, suplimentar, din câte încă un membru din partea țării gazdă pentru fiecare categorie.
  • Cele 3 zile de concurs durează între orele 9 și 18, participanții având o pauză la prânz pentru masă.
  • Temele sunt stabilite de organizatori și trebuie să aibă grade de dificultate estimate atent (astfel încât concurenții să poată executa lucrările în timpul alocat, dar ocupându-le în întregime zilele de concurs) 

 

Ce punctează juriul

  • precizia execuției în raport cu proiectul
  • performanțele lucrării finale
  • acuratețea detaliilor
  • folosirea corectă și eficientă a materialelor
  • aptitudinile tehnice demonstrate
  • realizarea lucrărilor intermediare solicitate
  • folosirea adecvată a instrumentelor
  • respectarea măsurilor de protecție a lucrării, a propriei persoane și a colegilor
  • ordinea și curățenia la locul de muncă 

 

Mai multe detalii despre concurs, parteneri și organizatori:

www.acoperismagazin.ro/campionat 

www.ifd-roof.eu 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.