Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Armstrong lanseaza sistemul de tavan fals CoolZone care absoarbe caldura din incapere

Armstrong lanseaza sistemul de tavan fals CoolZone care absoarbe caldura din incapere

Lansat in cadrul expozitiei Ecobuild de anul acesta, dupa doi ani de cercetari, sistemul de tavane casetate CoolZone de la Armstrong Ceilings se remarca prin utilizarea PCM (Phase Change Material) un material ne-toxic care absoarbe caldura din spatiile in care este instalat, in mod special pe parcursul zilei si o elimina noaptea, cand temperatura in mod natural scade. Este ideal pentru medii cu clima precum cea din Marea Britanie in care temperaturile pe timpul noptii ajung sa scada sub 20grC.

 

 

Desi aceasta tehnologie pasiva exista de acum cincizeci de ani, agenda Zero emisii de Carbon si prevederile din Part L – Building Regulations au ajutat la promovarea conceptului si la incorporarea acestuia in cadrul materialelor de constructie variind de la placi, tencuieli si gleturi pana la sisteme de ventilare.

Sistemul propus de cei de la Armstrong Ceilings este inovator datorita faptului ca materialul PCM a fost folosit in componenta casetelor de tavan astfel incat sa nu se limiteze utilizarea sistemului din cauza cerintelor estetice ce trebuie indeplinite. Aceasta solutie este si cea mai neinvaziva cel putin in cazul lucrarilor de renovare, pentru ca se pot aduce imbunatatiri spatiului cu un minim de lucrari.

 

Casetele continand PCM se potrivesc cu sistemele de tavane casetate uzuale, astfel ca acestea pot fi oricand inlocuite. Studiile efectuate au aratat ca sistemul propus de Armstrong Ceilings permite o economie de energie cu pana la 50-70%, prin amanarea punerii in functiune a sistemului centralizat de ventilare cu pana la opt ore in perioadele de varf ale unei zile.

 

Casetele de 60x60cm sunt in intregime reciclabile si contin 25% material PCM al carui punct de incalzire este de 23grC, avand o capacitate de inmagazinare a caldurii de 136,2Wh/m2.

 

Unul din teste a fost efectuat intr-o incapere de la subsolul unei cladiri de birouri din Londra, folosita ca sala de sedinte si care se confrunta cu probleme de supra-incalzire care erau compensate doar prin sistemul de ventilare/climatizare. In cadrul testului s-a inlocuit 60% din suprafata tavanului 47.5m2 cu casete CoolZone iar spatiul avea o rata de recirculare a aerului de 13l/sm2. Timp de sase luni au fost monitorizati parametrii legati de gradul de ocupare, de temperatura, fluxul de aer si consumul de energie. In urma masuratorilor s-a constatat ca s-a facut o reducere a consumului de energie cu 20% pana la 70%.

Acestea sunt doar cateva dintre rezultatele programului R&D, pe doi ani, al celor de la Armstrong Ceilings in care au fost testate mai mult de 50 de materiale PCM diferite, configuratii si conditii.

 

Mai multe informatii gasiti pe:http://www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România