Arhitectura contemporana propusa pentru cladirea sectiei de politie

Generat de programele de urbanizare ale anilor ’60, platoul Clichy/Montfermeil se situeaza intre doua orase invecinate din suburbiile Parisului. Inca din 2004, aceasta zona este supusa unui proces de transformare in baza unui proiect de regenerare conceput de arhitectul francez Bernard Zerhfuss (castigator in 1939 al Marelui Premiul al Romei).
Cladirea sectiei de politie, piesa de rezistenta a noii zone urbane, ofera un raspuns “contextual” in functie de diversele elemente cu care relationeaza.
In lungul bulevardului, arhitectul a conceput un element care sa devina semnal vizual, un perete lung din placi de otel decorat cu o serie de fasii ondulate.
In dreptul intersectiei care directioneaza traficul spre intrarea in oras, volumul se deschide si se pot percepe diferitele zonificari, precum peretele cortina ce delimiteaza spatiul interior de cel exterior, marcand astfel intrarea principala, panourile perforate care separa parcarea publica de restul curtii, etc. La intersectia celor doua zone, public-privat a fost construit un volum finisat in rosu care adaposteste scarile ce permit accesul la toate nivelurile imobilului.
Spre zona de locuinte s-a creat un mal de pamant menit sa faca o trecere lina spre spatiul verde si sa marcheze limita de proprietate intr-un mod mai subtil decat un simplu gard. Peste acest taluz se inalta o suprafata fragmentata, compusa din mai multe foi perforate din metal, care ajunge pana la opt metri inaltime. Acest element al compozitiei a fost gandit pentru a proteja curtea interioara de soare si de intemperii.
Prin calitatile intrinseci ale arhitecturii si alegerea unor sisteme eficiente cladirea sectiei de politie face dovada unei abordari in spiritul arhitecturii durabile si al respectului pentru mediul inconjurator.
Mai multe informatii gasiti pe: (http://www.e-architect.co.uk
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa