Arhitecţii De-a Arhitectura Iulia Cutova: Arhitectura este printre puţinele profesii cu care m-aş fi împăcat
„Fără voluntari nu ar exista obiectivele îndeplinite, nu ar exista miile de copii inspiraţi, nu ar exista premiile, nu ar exista spațiul în care să putem visa și să clădim un viitor mai bun pentru noi toți, nu ar exista efervescența care mână De-a Arhitectura. Activitatea asociaţiei există mulţumită sutelor de voluntari care ni s-au alăturat, vreme de un atelier, vreme de un an şcolar sau mai mulţi, cu dedicare şi maximă seriozitate. Noi, echipa De-a Arhitectura, voluntari şi noi de multe ori, le mulţumim!

Seria «Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc», lansată în septembrie 2016, și-a propus să prezinte voluntarii noștri – arhitecţi, urbanişti, peisagişti, designeri, ingineri, studenţi – să ofere o platformă unde aceștia să povestească despre ei, despre proiectele pe care le desfășoară în domeniile în care profesează, dar şi despre alte iniţiative din care fac parte şi care schimbă faţa lumii dincolo de cadrul pe care noi l-am oferit.
Ne-am bucurat şi ne-am entuziasmat de fiecare dată când am descoperit lucruri pe care nu le ştiam despre voluntarii noştri şi ne dorim să ne lăsăm inspiraţi şi cuceriţi în continuare de cei care ni s-au alăturat de-a lungul timpului sau ni se vor alătura în viitor, să aflăm puţin din povestea sau istoria fiecărui individ în parte.
Iulia Cutova a venit în familia De-a Arhitectura în Constanţa, în 2017, după ce a absolvit Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu (UAUIM) din Bucureşti şi a lucrat o perioadă în Sibiul în care a copilărit. În primul an la De-a arhitectura şi-a lăsat creativitatea liberă alături de cei mici în cadrul cursului «De-a arhitectura mini», iar în anul şcolar 2018-2019 a continuat cu «De-a arhitectura în oraşul meu». Este pasionată de fotografie şi îi place să experimenteze în proiectele pe care le abordează. Vă invităm să citiţi mai departe şi să aflaţi povestea încă unui voluntar De-a Arhitectura.” – Asociația De-a Arhitectura
Ce te-a determinat să studiezi arhitectura şi să devii arhitect?
A fost o hotarare destul de bruscă: trebuia să împac cumva dorinţa de a crea tot felul de lucruri, de a desena, de a pune într-un cadru oarecum legitim!

Cine sau ce a avut cea mai mare influenţă asupra muncii tale până în prezent?
Am luat câte puţin de la fiecare: de la profesorul cu care m-am pregătit pentru admitere, arhitectul Şerban Niţulescu, de la câţiva din profesorii din facultate, câte puţin de la marii arhitecţi pe care i-am avut aproape în studiile mele, dar, în primul rând, mă influenţează, direct şi indirect, familia mea care mă susţine necondiţionat.

Când ai început colaborarea cu De-a Arhitectura? Şi de ce? La ce te aşteptai?
Iniţial, motivaţia mea a fost foarte clară, mi-am dorit ca fetele mele, eleve în clasele primare, să ia parte la programul minunat despre care auzisem şi cel mai simplu era să fiu chiar eu arhitectul de la clasă. Am început, deci, ca voluntar De-a arhitectura în anul 2017, la Colegiul Naţional de Artă „Regina Maria” din Constanţa unde am participat la programul „De-a arhitectura mini”. Am continuat şi în anul şcolar 2018-2019 cu „De-a arhitectura în oraşul meu”. De la anul o să iau parte la ambele programe, cu două clase diferite.
Aşteptările mele au fost întrecute cu mult, mă aşteptam la un fel de cursuri standard cu noţiuni primare de arhitectură, dar programul oferă surprize şi satisfacţii mult mai mari de ambele părţi.

Ce ţi-a plăcut cel mai mult la colaborarea cu De-a Arhitectura?
Cel mai mult mi-a plăcut impactul pe care poate să îl aibă un asemenea program asupra copiilor. E minunat să vezi cum aceştia reacţionează şi interacţionează cu informaţia şi creează soluţii dintre cele mai surprinzătoare.

Ce a fost mai dificil la colaborarea cu De-a Arhitectura?
Nu cred că aş putea numi ceva dificil în această colaborare, poate doar timpul prea scurt care ne presează.

Ai fost marcată de întâlnirea cu vreun profesor, pe parcursul educaţiei tale? Povesteşte-ne în câteva rânduri şi spune-ne cum a influenţat experienţa ta prezenţa ta în clasa De-a arhitectura?
Toţi profesorii cu care am studiat m-au influenţat în mai mare sau mai mică masură. De la toţi am preluat câte ceva, nu cred că a fost un moment individual definitoriu care să mă influenţeze profund, toate s-au adunat, pe rând, şi au consolidat pregătirea mea.
Toată experienţa mea de până acum, şi ca părinte, şi ca arhitect, a fost cumva comprimată şi folosită ca să fac faţă noii posturi – cea de pedagog. Am înţeles că cel mai mult copiii au nevoie de susţinere, încurajare, de respect şi de încredere în sine. Şi dacă îi tratăm aşa, colaborarea este minunată şi avem ce învăţa mult unii de la ceilalţi.

Ce te interesează în momentul de faţă şi cum îţi alimentează proiectele?
Calitatea mediului construit influenţează calitatea vieţii individului şi a comunităţii. Şi noi, arhitecţii, suntem în masură să influenţăm mediul construit, deci grija mea cea mai mare este să nu rămân indiferentă la niciunul dintre aspectele unui proiect la care iau parte, indiferent de dimensiuni şi complexitate.
Am fondat biroul de arhitectură Extrude Studio, iniţial la Sibiu, împreună cu soţul meu, apoi contextul ne-a adus la Constanţa unde activăm de 10 ani, unde ne-am dezvoltat ca birou.
Încercăm să înglobăm în proiectele noastre principiile dezvoltării durabile, respectul pentru tradiţie, căutăm în permanenţă să aplicam performanţele tehnice actuale şi, nu în ultimul rând, să găsim frumuseţea pură a unui obiect de arhitectură.

Spune-ne câteva cuvinte despre cele mai frumoase dintre proiectele tale care au atins comunitatea, oraşul.
Deşi cel mai provocator program de arhitectură rămâne locuinţa individuală, ne implicăm tot mai mult în proiecte culturale şi sociale – clădiri publice cu impact social şi cultural important în comunităţi: teatru, şcoală, gradiniţă, grădină botanică, centre multifuncţionale, primărie, etc., în toată zona litoralului şi în împrejurimi.
Nu în ultimul rând, sunt pasionată de explorările şi descoperirile urbane de tot felul, încerc să combin asta cu pasiunea mea pentru fotografie şi cu proiectele de arhitectură… şi acum şi cu activitatea mea la De-a Arhitectura.

Care este motto-ul tău personal ?
„Logic will get you from A to B. Imagination will take you anywhere.” – Albert Einstein [n.r traducere din engleză: „Logica te va duce de la punctul A la punctul B. Imaginaţia te va duce oriunde.”]