Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Șantierul viitorului: Tehnologia care le dă muncitorilor puteri supraomenești

Santierul viitorului, pe care lucreaza muncitori care par sa aiba puteri supraomenesti, este mai aproape ca oricand, gratie unor echipamente de tip exoschelet de inalta tehnologie.
Șantierul viitorului: Tehnologia care le dă muncitorilor puteri supraomenești
Sarcos Robotics

Compania californiana Sarcos Robotics primeste in prezent precomenzi pentru primul exoschelet industrial pentru intreg corpul din lume alimentat cu baterii. Primele livrari sunt anuntate pentru inceputul anului 2020.

Astfel echipati, muncitorii vor putea efectua sarcini altminteri imposibile pentru muritorii de rand, cum ar fi ridicarea si manipularea unor materiale care pot cantari si 100 de kilograme. Rezultatul - mai multa eficienta, cu efort minim. Riscul de accidentare este, de asemenea, mai mic.

Principala provocare cu care s-au confruntat cei de la Sarcos in demersul lor de a face exoschelete industriale functionale a fost dezvoltarea unei modalitati de alimentare off grid a echipamentului.

Rezultat al mai multi ani de munca, sistemul Guardian XO Max este o unitate care poate functiona pana la opt ore cu o singura incarcare a bateriei, ceea ce reprezentantii companiei spun ca este o premiera mondiala. Mai mult, bateria consumata poate fi inlocuita cu una noua fara ca utilizatorul sa trebuiasca sa-si dea jos echipamentul.

Guardian XO Max face ca un obiect de 45 de kilograme sa para de numai 2,2 kilograme atunci cand este ridicat de persoana care poarta echipamentul. Compania mai precizeaza ca nu exista niciun decalaj intre miscarile utilizatorului si raspunsul exoscheletului.

 

Compania a dezvoltat si un echipament mai usor, Guardian XO, cu care utilizatorul poate ridica in jur de 35kg, ideal pentru sarcinile repetitive.

 

Sarcos Robotics le va inchiria echipamentele companiilor interesate, care vor beneficia in cadrul contractul si de mentenanta, reparatii si actualizari. Preturile nu au fost dezvaluite inca, dar ar putea fi destul de piperate. Totusi, producatorul sustine ca tehnologia poate creste productivitatea muncitorilor de la patru pana la opt ori, in timp ce reduce riscul accidentelor la locul de munca.

 
Tehnologia isi face loc, desi deocamdata la o scara mai mica, in tot mai multe domenii de activitate care implica munca fizica. Anul trecut, constructorul auto Ford si-a echipat o parte dintre angajatii din uzinele sale din Europa cu exoschelete mecanice pentru partea superioara a corpului. De asemenea, compania sud-coreeana LG este pe cale sa lanseze SuitBot, un exoschelet care ar urma sa le usureze sarcinile muncitorilor din fabrici.

Șantierul viitorului: Tehnologia care le dă muncitorilor puteri supraomenești
Șantierul viitorului: Tehnologia care le dă muncitorilor puteri supraomenești

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România