Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Adevărul despre bicicleta generatoare de curent: Cât din necesarul locuinței obții cu o oră de pedalat

"Pedalezi o ora si ai curent electric in casa 24 de ore" suna titlul unei stiri. Si suna atat de bine incat i-am dat si noi share pe pagina de Facebook - iar postarea a avut un oarece succes, semn ca multora dintre noi le plac lucrurile care suna bine.
Adevărul despre bicicleta generatoare de curent: Cât din necesarul locuinței obții cu o oră de pedalat
captura

Pana la urma, de ce sa le dai o caruta de bani furnizorilor de energie cand poti sa o produci singur, si asta in timp ce-ti sculptezi picioarele? Bye, bye si abonamentului la sala!

Dar pentru ca ce suna prea frumos pentru a fi adevarat de multe ori nici nu este, ne-am gandit sa ne uitam mai indeaproape la bicicleta in cauza, o creatie a miliardarului si filantropului indian Manoj Bhargava, si sa vedem cat de realista este ambitioasa sa promisiune.

In urma cu vreo patru ani, Bhargava a prezentat o bicicleta statica prevazuta cu un generator si o baterie electrica, care, pretindeau dezvoltatorii, putea asigura suficienta energie electrica pentru a tine in functiune intreaga zi becurile si aparatele electrocasnice mici dintr-o gospodarie, cu doar o ora de pedalat.

Important de mentionat este ca Bhargava tintea cu inventia lui zonele rurale sarace din India, cu acces limitat la energie electrica, ale caror nevoi sunt diferite de cele ale tarilor dezvoltate.

Chiar si pentru publicul vizat, performantele unui astfel de produs, fie el bicicleta lui Bhargava, al carei stadiu de dezvoltare este in prezent necunoscut, fie altul de acelasi fel (deoarece bicicleta generatoare de curent nu este un concept inventat de miliardarul indian), nu se pot ridica la inaltimea promisiunii, asa cum vom vedea in continuare.

Ce putem obtine cu o ora de pedalat, in afara de o forma fizica de invidiat

O ora de pedalat genereaza in jur de 0,11 kWh - aceasta valoare variaza in functie de cat de repede poate pedala o persoana, dar nu poate fi mult mai mare nici daca esti participant consecvent la Turul Frantei.

Potrivit CEZ Romania, in cazul unei unei locuinte obisnuite din Romania, consumul mediu lunar poate atinge 283 kWh. Acest lucru inseamna un consum mediu zilnic de 9,43 kWh. Deci, o ora de pedalat produce 0,11 kWh, adica circa 1,16% din necesarul zilnic de energie.

Si mai mult ne indepartam de obiectiv daca ne uitam in SUA, unde o gospodarie tipica foloseste 30 kWh pe zi. Asadar, o ora de pedalat asigura doar 0,37% din necesarul de energie pentru 24 de ore pentru locuintele americane.

Chiar si in India, unde consumul mediu este de 900 kWh/an, respectiv 2,5 kWh/zi, de gospodarie, o ora de pedalat nu va alimenta o intreaga locuinta cu energie electrica pentru 24 de ore. 

Sa ne uitam la chestiune si din alt unghi

Luand un reper de 0,63 lei pentru un kWh, un calcul simplu ne arata ca energia produsa intr-o ora de pedalat valoreaza 0,0693 lei. La aceasta valoare, numai investitia initiala intr-o bicicleta la un pret mediu de 800 de lei s-ar recupera in 11.428 de zile cu cate o ora de pedalat, adica circa 31 de ani. O bicicleta mai ieftina - una de 400 de lei de pilda - s-ar recupera, evident, mult mai repede, in doar 15 ani si jumatate, dar foarte probabil o astfel de bicicleta nu ar rezista 15 ani si ar trebui inlocuita pe parcurs...

Asta presupunand ca intreaga forta cu care pedalezi se transforma in curent. In realitate insa, in cazul generatoarelor alimentate prin pedalare, o parte din energie se pierde in timpul procesului la nivelul componentelor, precum si in timpul procesului prin care curentul continuu (CC) este transformat in curent alternativ (AC).

Si tabloul nu este complet. Arzi calorii cand pedalezi, ceea ce inseamna ca trebuie sa mananci mai mult, ceea ce inseamna ca vei cheltui mai mult pe mancare. O astfel de solutie poate nu este cea mai indicata mai ales pentru cei aflati la limita subzistentei.

Nu in ultimul rand, nu este nici cea mai sustenabila. Insasi producerea unei baterii implica un consum de energie electrica. Trebuie sa pedalezi 500 de ore numai pentru a compensa cantitatea de energie electrica folosita pentru producerea unei baterie plumb-acid de150 Wh. Iar bateria trebuie schimbata frecvent. 

 

Mai suna bine?

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva