Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

A inceput Bienala Nationala de Arhitectura 2012

A inceput Bienala Nationala de Arhitectura 2012

Luni, pe 15 octombrie, de la ora 17:00, la Muzeul National de Istorie al Romaniei, a avut loc programul de deschidere si premiere a Bienalei Nationale de Arhitectura Bucuresti 2012. Unul dintre cele mai importante evenimente din arhitectura, care are loc neintrerupt din 1994, are in acest an si mai multe lucruri de sarbatorit. Pe langa premiile acordate ca o recunoastere pentru activitatea profesionala arhitectilor sau a celor implicati in arhitectura prin fotografie, scris, ilustratie etc. (care anul acesta a intrunit un numar record de aplicanti si participanti alesi de catre juriii), BNAB mai sarbatoreste o serie de evenimente importante pentru arhitectura romaneasca.

 

Este vorba de 120 de ani de la infiintarea Societatii Arhitectilor Romani (lucru care s-a intamplat pe 26 februarie 2011 si nu a fost surprins in Bienala din 2010), tot 120 de ani de la infiintarea Invatamantului Superior de Arhitectura, prin Scoala Nationala de Arhitectura (15 octombrie 2012) si nu in ultimul rand 160 de ani de la nasterea si 100 ani de la moartea arhitectului Ion Mincu, al carui nume il poarta Universitatea de Arhitectura si Urbanism Bucuresti (care de altfel a stabilit anul 2012 ca “Anul Mincu”).

 

In cadrul conferintei de presa care a avut loc luni de la ora 13, doamna comisar prof. dr. arh. Cristina Olga Gociman a tinut un cuvant de deschidere in care a detaliat toate motivele care  transforma Bienala de Arhitectura din acest an intr-un eveniment cu adevarat iesit din comun: atat motivele de mai sus, cat si participarea a 359 de proiecte (297 ramase in concurs), adica un procent cu 40% mai mare decat cel din 2010. “Atatea proiecte arata deja ca suntem o institutie a performantei”, a aratat doamna Cristina Olga Gociman in cadrul conferintei, dupa prezentarea juriilor de la fiecare categorie a concursului: personalitatile aflate in acestea, atat din arhitectura romaneasca, cat si din cea internationala, au avut o misiune mult gra decat in anii precedenti.

Gazduirea programelor culturale si a expozitiei participantilor intr-un spatiu deosebit, cladirea Muzeului National de Istorie al Romaniei (calea Victoriei, nr.12), este pe masura scopului general propus: concentrarea asupra valorii patrimoniale ale spatiului arhitectural, dar si a posibilitatilor de ameliorare a calitatii vietii prin arhitectura, urbanism, restaurare, arhitectura de interior. La ora 17 a avut loc apoi, in aceeasi locatie, festivitatea de premiere a lucrarilor care au reusit sa obtina recunoasterea juriilor. Evenimentul a reunit in aceasta zi o serie de personalitatii ale domeniului, reprezentanti ai organizatiilor profesionale, ai insitutiilor de invatamant superior de profil de arhitectura, urbanism, restaurare, arhitectura de interior, design de produs, si a diverse publicatii de arta, cultura si de specialitate.

De asemenea, BNAB este un program cultural complex, ce va cuprinde in aceast saptamana o serie de evenimente: expozitii aniversare, evenimente asociate, seminarii tematice, care vor avea loc in Bucuresti si vor dura pana pe 23 octombrie. Programul din acest an al BNAB il puteti gasi aici.

 

 

Text Alina Miron; Foto: Alina Miron, Daniel Vasilescu

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România