Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

7 argumente în favoarea scrisului de mână la fel de plauzibile şi astăzi

Care mai este rostul scrierii de mana in epoca digitala? Probabil multi isi pun aceasta intrebare inainte de-a folosi un stilou ratacit prin sertar.
7 argumente în favoarea scrisului de mână la fel de plauzibile şi astăzi
Freepik

In ultimii ani, instrumentele de scris traditionale au fost inlocuite cu tastatura, iar printre cei care mai cumpara caiete se numara doar elevii si parintii care au nevoie de aceste produse pentru copiii lor. Tehnologia este in continua dezvoltare, iar scrisul de mana se transforma usor intr-un hobby sau o indeletnicire culturala. Totusi, exista in continuare o multime de argumente plauzibile in favoarea scrisului de mana, iar noi iti vom dezvalui cateva ele. Iata ce despre ce este vorba:

1. Sustine dezvoltarea cognitiva

Scrierea de mana ajuta la dezvoltarea facultatilor cognitive, deoarece tehnicile perceptuale sunt combinate cu cele senzorio-motorii. Atunci cand scriem este activat in mod automat un circuit neuronal unic. Centrul predominant al limbajului este pozitionat in emisfera stanga, in timp ce imaginile si graficele procesate sunt in cea dreapta. Transpunerea imaginii in limbaj permite comunicarea dintre emisfere. Chiar si cea mai simpla forma de scris de mana implica cooperarea lobilor din cortexul cerebral si a altor regiuni implicate in gandire, memorie de lucru ori limbaj care transmit impulsuri la maini si degete.

2. Stimuleaza imaginatia si creativitatea

Datele stiintifice arata ca scrierea de mana ajuta la o mai buna formulare a frazelor si propozitiilor, precum si la o redactare mai rapida si concisa. Chiar daca scrisul in sine nu reprezinta nimic spectaclos, caligrafia combinata cu acesta poate conduce la rezultate excelente, deosebit de creative.

3. Ajuta la procesarea informatiei in mod diferit

Atunci cand iei notite de mana in loc sa scrii la calculator poti sa memorezi lucrurile mult mai bine. Scrisul de mana este o activitate complexa, care necesita abilitati cognitive si motorii. Acesta solicita mintea si gandirea intr-o masura mai mare, iar miscarea asociata instrumentului de scris si mainii contribuie la codificarea si pastrarea pe termen lung a informatiilor notate. In acelasi timp, atunci cand scrii de mana devii mai selectiv cu datele respective, le poti evalua si organiza mai bine, pentru a le memora mai usor.

4. Contribuie la exprimarea eficienta a emotiilor

Nu este de mirare ca scrisorile sau cartile postale trimise odinioara celor dragi aveau o nota mult mai personala. Impactul scrierii de mana este mult mai mare, indiferent ca te limitezi la a scrie o scrisoare unei persoane apropiate sau notezi un mesaj cu o caligrafie speciala pe o carte de vizita. Multe persoane aleg sa-si tina un jurnal, iar asta se intampla deoarece scrisul ajuta la exprimarea mai eficienta a emotiilor, surprinde trairile si gandurile celui care noteaza cateva cuvinte pe o foaie alba de hartie.

5. Imbunatateste somnul si starea mentala

Se pare ca scrisul de mana ajuta la imbunatatirea sanatatii mentale si a starii de bine. Aceasta activitate are efecte de calmare, fiind adesea numita si terapie prin scris. Exprimarea emotiilor in acest fel conduce la o stare fizica mai buna, dar si la reducerea durerilor si a ranilor intrucat actioneaza prin reducerea cortizolului, denumit si hormonul stresului, care afecteaza sistemul imunitar. Scrisul de mana ajuta organismul si prin imbunatatirea somnului pentru ca permite o intelegere mai buna a tuturor evenimentelor.

6. Dicteaza amprenta personala

Regulile formale ale scrisului sunt neschimbate de peste 1.800 de ani. Chiar daca cu totii invatam sa scriem prin intermediul bastonaselor invatate in clasele primare, fiecare dintre noi avem un stil unic de a scrie. De altfel, scrisul dezvaluie caracteristici individuale de personalitate, grafologia fiind stiinta care analizeaza scrierea manuala pentru a identifica aspectele individuale ce tin de comportament sau gandire.

7. Scrisul este mai mult o functie a creierului

Cu toate ca majoritatea oamenilor sunt de parere ca scrisul de mana este o functie a membrelor, se pare ca aceasta activitate tine mai mult de creier. In cazul in care literele notate de o persoana seamana mai degraba cu liniile inregistrate de un seismograf in timpul unui cutremur, exista o mare posibilitate ca aceasta sa se confrunte cu boli ale sistemului nervos, cum ar fi Parkinson.

Scrisul de mana reprezinta mai mult decat simpla mazgalire a unor litere si cifre pe hartie. O astfel de activitate stimuleaza gandirea si memoria, imbunatateste creativitatea, starea fizica si mentala ori abilitatile de citire, scriere si de limbaj sau contribuie la rezolvarea mai eficienta a problemelor.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva