Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

145 de ani de la nasterea lui Frank Lloyd Wright

145 de ani de la nasterea lui Frank Lloyd Wright

Unul dintre cei mai influenti arhitecti ai secolului 20, Frank Lloyd Wright continua sa fie un reper cultural si pentru arhitectura acestui secol, putandu-se spune ca este la ora actuala chiar “cel mai faimos architect” nu doar in Statele Unite, ci in intreaga lume. O perspectiva asupra operei sale, cu ocazia acestui opt iunie, ziua in care s-a nascut, in 1867, in Richland Center, Wisconsin, SUA.

 

 

Il chema de fapt Frank Lincoln Wright, dar numele si l-a luat ulterior dupa mama sa, Anna Lloyd Jones. Se pare ca era o femeie determinata si activa, din moment ce si sotul ei, William Carey Wright, baptist si politician cunoscut, a trecut la credinta unitariana din carea facea Anna parte. Familia ei de altminteri a fost influenta si bogata, cunoscuta pentru promovarea unitarianismului in SUA.

 

(Ca o paranteza, cei mai multi membri ai acestei comunitati religioase, in afara de SUA, se afla in prezent in Scotia, Tarile de Jos, Ungaria si Romania. Mai mult, biserica unitariana a fost recunoscuta pentru prima data in lume ca religie in Transilvania, in secolul 16. In Cluj, pe strada 21 decembrie 1989, la nr. 9, puteti vizita Biserica Unitariana, considerata una dintre “Perlele Transilvaniei”, in stil baroc, cu elemente rococo si neoclasiciste, construita intre 1792 si 1976.)

 

Frank a crescut asadar intre doi parinti cu individualitati puternice, dar si in spiritul credintei care sustine unicitatea sfanta a lui Dumnezeu (unus, in latina, inseamna unul singur, ceea ce exclude dogmele trinitare – Sfanta Treime). Aceasta influenta s-a facut simtita si in operele lui arhitecturale: una dintre lucrarile celebre ale arhitectului este proiectul bisericii unitariene din Oak Park, Illinois.

 

Studiile, experinta si proiectele arhitectului ar ajunge sa umple multe carti si albume, dar o sa ne oprim azi la reperele remarcabile din activitatea sa si la spiritul in care si-a realizat intreaga opera. In primul rand Frank Lloyd Wright a fost un umanist convins, repetand in numeroase randuri ca omul este cel caruia ii sunt destinate proiectele arhitecturale si el trebuie luat ca reper, confortul, ergonomia sau naturalismul urmand nevoile acestuia. Dar Wright nu imita, ci, mai degraba, reinterpreteaza natura, pentru a construi forme care sa se integreze perfect in natura, lucru pe care l-a realizat insa cu sprijinul noilor tehnologii, folosind precizia inginereasca si materialele de constructie inovatoare

 

Spatiile de locuit gandite de arhitectul american au dat o perspectiva noua asupra interioarelor: in perfect echilibru cu exteriorul, cu spatii de zi si de dormit deschise si totusi armonios divizate. Practic, el este considerat creatorul notiunii de living room. Acest stil a influentat mult arhitectura europeana, dar Wright a devenit cunoscut pe continental nostru abia in 1910, adica dupa zece ani de cand facea proiecte, toate puse in practica, in SUA. Una dintre cele mai cunoscute locuinte in acest sens este Casa Robie, cu un acoperis usor inclinat si sustinut de o grinda de otel de aproape 37 m lungime. Aceasta casa a fost supranumita de altminteri si piatra de hotar a modernismului

 

 

Intre 1900 si 1910 a realizat asadar o serie de constructii ca cele descrie mai sus, asa numitele Prairie Houses (in traducere libera case de prerie), caracterizate prin cladiri joase, cu acoperisuri inguste si inclinate, terase largi, structuri suspendate, interioare deschise. Dar in momentul in care a ajuns influent in Europa, arhitectul american abia isi incepea dezvoltarea. Mai apoi, pentru multi ani, si-a orientat activitatea si studiile spre urbanism, respectiv planificarea oraselor, si arhitectura organica. A continuat sa faca proiecte de locuinte, integrarea caselor in mediul inconjurator fiind una dintre preocuparile importante ­– in viziunea sa intrau si folosirea materialelor locale, folosirea armonioasa a terenului natural de care se dispunea, gradinile terasate, atentia la ventilarea si iluminarea naturala (randamentul termic al casei). In continuare era vorba de case mici de inaltime, cu un singure nivel, fara garaje (cel mult cu o structura simpla, acoperita, pentru parcarea masinii). Acest e gen de case, create in forme unice pentru ca de fiecare data trebuiau adaptate la diverse tipuri de teren, loturi ieftine de dimensiuni si forme variabile, au fost numite Case Usoniene. Wright insusi a insistat pentru folosirea acestui termen in loc de cel de case americane, pentru a sublinia caracterul aparte al acestor constructii. Casele usoniene trebuiau sa fie promotoarele Lumii Noi, simboluri ale libertatii de exprimare arhitecturale.

 

Partea cea mai interesanta este ca acest tip de locuinte, odata cu viziunea oferita de Frank Lloyd Wright, continua sa fie de actualitate si functionale, ceea ce confirma inca o data ca principiile, munca si ideile arhitectului constituie un reper major pentru arhitectura moderna.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România