Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

10 lucruri pe care nu le știai despre umiditate și sănătate

Spațiile personale sunt locuri care ne fac să ne simțim în siguranță, dar sunt multe lucruri care le pot afecta. Dar dacă anumite fenomene precum umiditatea nu sunt controlate, aceste spatii pot deveni vulnerabile, iar sentimentul nostru de siguranță se pierde și este înlocuit de anxietate. Nu trebuie să vă speriați, există totuși soluții și metode pentru a vă proteja de acești inamici invizibili. Haideți, pentru început, să aflăm care este relația dintre umiditate și sănătatea noastră.
10 lucruri pe care nu le știai despre umiditate și sănătate

Iată 10 lucruri pe care nu le știai despre umiditate și sănătate:

 

1. Umiditatea optimă este între 45% și 55% UR. Menținerea acestui nivel ne poate ajuta în lupta împotriva virusului gripal, potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Oregon. "Cu cât este mai puțină apă în aer, cu atât virusul gripal supraviețuiește mai mult. Acest lucru crește probabilitatea ca cineva să ia virusul", spun specialistii.

 

 2. Ciupercile de mucegai nu pot crește în condiții de umiditate sub 60%, dar dacă nivelul limită este depășit se creează mediul perfect pentru dezvoltarea lor. Acești spori afectează starea de sănătate a persoanelor sensibile la mucegai, contribuind la apariția simptomelor de nas înfundat, iritații la ochi, respirație șuierătoare și,      uneori, febră și dificultăți de respirație.

 

3. Umiditatea din interior este importantă mai ales în lunile de iarnă sau în locuri cu clima rece, deoarece sistemele de încălzire usucă aerul. Nu trebuie însă ignorată nici funcționarea aparatelor de aer condiționat în sezonul cald, acestea având un efect similar asupra aerului din încăpere. Niveluri prea mici de umiditate ne dau o stare de disconfort, de oboseală, duc la crăparea pielii și ne fac mai vulnerabili la infecții.

 

4. Pentru cei care suferă de alergii, lupta cu mucegaiul nu este o luptă sezonieră, ci se desfășoară pe tot parcursul anului, întrucât sporii prosperă în condiții de umiditate ridicată. Dacă suferi de alergii sau ai pe cineva în familie în această situație, îți recomandăm să asiguri un nivel de umiditate optim constant.

 

5. Covoarele acționează că o capcană pentru umiditate, menținând-o în aer, ceea ce creează un teren propice pentru apariația acarienilor.

 

6. În conformitate cu Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite (EPA), "Sindromul clădirii bolnave" (SBS) este o afecțiune ale cărei manifestări (dureri de cap, amețeală, iritații oculare, nazale și cutanate, tuse seacă, probleme de concentrare, somnolență și oboseală) sunt legate de faptul că persoanele care resimt probleme similare petrec timpul în aceeași clădire, fără posibilitatea identificării unei cauze precise a acestor stări. Ventilația necorespunzătoare, contaminanți biologici, cum ar fi mucegai, bacterii și virusuri, și contaminanți chimici sunt pe lista de potențiale cauze ale "Sindromul clădirii bolnave".

 

7. Umiditatea scăzută este asociată cu frecventa apariție a infecțiilor tractului respirator, conform US National Library of Medicine.

 

8. Umiditatea în exces poate determina atacuri de astm. Aceasta poate fi controlată cu ajutorul unui dezumidificator casnic sau, după caz, a unui dezumidificator profesional pentru uz industrial sau comercial.

 

9. Există două tipuri de umiditate: relativă și absolută. Omul de știință, Jeffrey Shaman de la Universitatea de Stat din Oregon, a observat într-un studiu privind umiditatea scăzută și germenii, că "focarele de gripă apar de obicei în timpul iernii, atunci când condițiile de umiditate absolută sunt scăzute și favorizează supraviețuirea și transmiterea virusului gripal".

 

10. Umiditatea scăzută afectează pielea determinând simptome de uscăciune care includ crăpături, inflamații și cojirea pielii. Pentru astfel de situații este indicată folosirea unui umidificator de aer pentru casă sau birou.

 

Lista poate continua, noi am amintit aspectele cele mai cunoscute, altele pot fi surprinzătoare și necesită măsuri radicale pentru a vă transforma casa într-un mediu sănătos. Păi, și ce este de făcut? În cazul umidității - atât scăzute, cât și ridicate - noi recomandăm utilizarea unui termohigrometru (sau umidometru) pentru afla care este nivelul umidității. Odată măsurat nivelul umidității, vei ști ce ai de făcut pentru a ajunge la umiditatea optimă. Dacă nu ai idee cum se face exact, nu trebuie să îți faci griji, experții noștri (îi găsești AICI) te pot asista în alegerea unui umidificator, a unui dezumidificator sau poate chiar a unui purificator de aer, în funcție de ce se potrivește mai bine nevoii tale.

Lucru în România