PIATRAONLINE: Piatra naturală creează iluzii optice în proiectul PetruRareș 1259

Petru Rareș 1259 este un ansamblu rezidențial atipic din punct de vedere al arhitecturii și al designului abordat, dar și datorită materialelor folosite. Investitorul acestui proiect este deschis către nou și și-a dorit lucruri inovative, motiv pentru care brief-ul pe care echipa de arhitecți l-a primit a fost unul clar: trebuie să fie un proiect inedit și luxos din punct de vedere cultural. Petru Rareș 1259 a trecut prin mai multe birouri de arhitectură până în acest moment, însă finalizarea lui va fi realizată de către biroul Fabrica de Arhitectură (FDA).

 

Petru Rareș Residence este prima fază dintr-un proiect pe trei construcții. Faza unu – actuală, faza doi – se continuă ansamblul, iar faza trei închide acest diapazon cu o clădire care va fi cu funcția de hotel.

 

Ansamblul rezidențial este format la ora actuală din 177 de apartamente cu 250 de locuri de parcare, curte interioară, spații destinate încărcării automobilelor electrice.

 

Alegerea designului final

Până când să fie ales designul final al fațadei, dar și al interioarelor, investitorul a trecut printr-un întreg proces de selecție, deoarece își dorea un ansamblu atipic, iar când proiectul a ajuns la FDA, erau deja foarte multe direcții de design abordate. Împreună cu echipa de arhitecți de la Fabrica de Arhitectură, s-a optat pentru o fațadă biofilică, însemnând multă vegetație pe balcoane.

 

Datorită poziționării clădirii, s-a optat pentru elemente de design industrial: pe fațadă  s-au folosit profile laminate și mult metal astfel, conceptul care a stat la baza designului este zgomotul de tren ce sparge diverse lucruri.

 

Planul doi al fațadei se destructuralizează, adică nu există o nuanță unitară pe clădire, iar balcoanele oferă senzația de dinamism, că nu se mai termină. Investitorul a preferat acest design, deoarece și-a dorit un proiect atipic, green building, inovativ.

 

În altă ordine de idei, proiectul Petru Rareș 1259 se află poziționat în vecinătatea Gării de Nord, într-o zonă zero a orașului, motiv pentru care echipa Fabrica de Arhitectură și-a dorit să preia câteva elemente industriale, caracteristici ale acestei zone pe care să le integreze în design. Au optat pentru elemente care să amintească de șinele de tren.

 

Street art în interior și jocuri de piatră naturală pe pardoseală

Pentru casa scării, mai exact pereții vis-à-vis de lift, arhitecții au venit cu propunerea de a aplica artă stradală. Pentru scări și pardoseală, arhitecții au regândit placarea cu piatră naturală, astfel că au creat un efect ce amintește de morfismul creat de matematicianul Maurits Cornelis Escher. Este creată o tranziție organică, naturală ce a luat naștere cu ajutorul combinației dintre marmură Volakas și Nero Marquina. Echipa Fabrica de Arhitectură a plecat de la astfel de concepte și au folosit piatra naturală pentru a provoca mintea umană – ai impresia că scările se mișcă. Designul pleacă de la o scară albă, trece prin anumite etape și ajunge la o scară neagră.

 

Investitorul și-a dorit ca senzația locatarilor să fie una de lux, că intri într-o cu totul altă lume, că ești în vacanță. De asemenea, pe fiecare casă de scară există un ”portal” de vegetație, iar lobby-ul clădirii se remarcă prin designul contemporan creat cu ajutorul sticlei pe două niveluri și a tavanului din tablă din oțel anodizat cu alamă.

 

Fațada invită la inspirație

Și este unul dintre punctele cheie ale acestui proiect. S-a dorit o fațadă liniară, curată, dinamică și aerisită. Fiind o clădire masivă, s-au încercat diferite variante de a colora fațada. Inițial avea elemente de lemn, însă datorită acestei forme de ”lamă lungă” ce se mulează pe întreaga proprietate, orice finisaj ales ar fi părut masiv. În plus, investitorul și-a dorit culoare, motiv pentru care au fost consultați mai mulți artiști plastici care și-au spus punctul de vedere. În final, s-a optat pentru elemente vizuale triunghiulare ce sunt așezate pe această lamă și creează impresia de linie melodică.

 

Dubla fațadă a clădirii este o componentă inovatoare care are rolul de a încasa primele vânturi ce vin dinspre Nord-Est, ceea ce pentru București înseamnă preluarea celor mai puternice vânturi.

 

Spațiile interioare și finisajele alese

La ultimul etaj al blocului se află apartamente de tip duplex cu terase foarte mari și cu spații verzi destinate relaxării. Pergolele sunt folosite pentru a intimiza spațiul, acestea având orientarea în funcție de punctele cardinale. Spațiul de la parter este eminamente comercial, cu o arhitectură non-invazivă, delicată.

 

În ceea ce privește finisajele alese, arhitecții au optat pentru elemente de metal, piatră naturală, cermică, parchet laminat clasa de trafic 32, tâmplărie PVC gri antracit și sticlă Saint-Gobain și uși din tablă zincată ranforsată placate cu MDF. S-a folosit termoizolație din vată minerală de 15 cm. Amintim de plantele aflate pe fațada clădirii ce creează un micro-climat și care atunci când se vor dezvolta, vor crea un exoschelet pe clădire.

 

Prin arhitectura și designul clădirii, ansamblul Petru Rareș este un proiect puțin spus atipic, căci acesta îndeplinește toate nevoile locatarilor, ale arhitecturii din zonă și mai mult decât atât, ale mediului. Datorită acestui proiect inovator, PIATRAONLINE a câștigat premiul Best Architecture Multiple Residence Romania 2020, acordat de către European Property Awards. Dacă vrei să vezi și alte proiecte interesante semnate de către Fabrica de Arhitectură, vezi acest interviu cu Daniel Popescu, CEO Fabrica de Arhitectură. Pe noi ne găsești și pe Instagram aici.

PetruRares 1259  Bucuresti PIATRAONLINEPetru Rares 1259 Penthouse  Bucuresti PIATRAONLINEPetru Rares 1259 Baie  Bucuresti PIATRAONLINEPetru Rares 1259 Baie  Bucuresti PIATRAONLINE Petru Rares 1259 Terasă  Bucuresti PIATRAONLINE
Lucru în România