Se poate lipi tapet nou peste un tapet vechi?

Matusa mea are in sufragerie pe un perete un tapet din hartie destul de vechi si demodat care a ramas acolo de cand a cumparat apartamentul acum 9 ani. Acum s-a gandit sa scape de el si am inteles ca ar vrea sa cumpere un tapet nou si sa il lipeasca peste cel vechi. Este vreo problema daca procedeaza asa? Un vecin mi-a spus ca trebuie neaparat sa-l dezlipeasca pe cel vechi intai. Daca il dezlipeste pe ala vechi ce trebuie sa mai cumpere ca sa curete peretele si sa fie in regula pentru lipirea tapetului nou?
Am trecut si eu prin asta si pot sa iti spun ca un tapet vechi care a avut si un adeziv bun este greu de dezlipit si iti poate lasa peretele mai ciobit decat daca lucrezi direct pe tapetul vechi. Eu a trebuit sa refac si peretele dupa ce m-a mincat undeva sa dau jos un tapet antic la ai mei acasa, ca nu puteam sa-l pun pe-ala nou peste gropite si valurele. Si tapetul asta are nevoie de o suprafata neteda si frumoasa, ca si vopseaua, altfel arata urat si nici nu se lipeste. Sfatul meu este sa faci asa - incerci sa dezlipesti sa vezi daca mere si e usor dezlipitul ala vechi sau iti rupe perete/ ce nu poate fi dat jos nu insista, poti sa sa smirgehluiesti cu un smirghel fin ca sa obtii suprafata aderenta. Daca ramai cu gauri in zid ca ai tras prea tare si ai jupuit, trebuie sa le umpli cu o pasta de ipsos care sa se usuce si tot asa sa freci suprafata sa fie un pic rugoasa pana e tot peretele neted. Nu e greu dar trebuie rabadare. Dupa aia vii cu tapetul nou linistita si il aplici obisnuit.
Tapetul vechi se dezlipeste destul de usor cu abur cald - poti folosi un aparat tip Vaporella. Exista o groaza de marci si modele de toate dimensiunile, care de obicei se folosesc la curatatul geamurilor si al covoarelor. Inmuinf cleiul de tapet, bucatile se desprind mult mai usor si nu iti lasa resturi pe perete. Este metoda pe care o folosesc si profesionistii.
Se poate lipi tapet nou peste cel vechi dar, nu se realizeaza o lucrare de calitate, Recomand inlaturarea tapetului vechi, apoi gletuirea si la nevoie slefuirea intregii suprafete, si aplcarea tapetului nou.. Exista in comert gleturi speciale. Atit gletuirea cit si aplicarea noului tapet se va face de catre un meserias cu experienta. Lucrul in regie proprie nu e recomandat decat persoanelor care au abilitati in domeniu .
Nu se recomanda lipirea tapetului nou peste cel vechi, deoarece nu se va realiza o finisare calitativa. Dupa dezlipirea celui vechi cu apa calda sau cu vapori puteti aplica un tapet lichid (www.simdecor.ro) care astupa imperfectiunile peretelui. Mai multe detalii la tel. 0722638939