Gradina de pe balcon

Imi puteti da cateva sfaturi despre ingrijirea vitei canadiene? Vreau sa-mi pun in balcon, in ghiveci si as vrea sa stiu daca e pretentioasa si are nevoie de ingrijiri speciale. Acum cativa ani am vazut la cineva un balcon cu peretii tapetati cu vita si era minunat. Vreau sa incerc si eu. Merci.
Cu vita canadiana nu e greu deloc. Are nevoie de udare medie (deci nu trebuie sa stai in fiecare zi cu stropitoarea pe ea), de lumina si de un ghiveci cu pamant bun, in care sa se poata dezvolta. Eu ti-as recomanda sa folosesti un ghiveci cu circumferina mai mare sau o jardiniera, ca sa aiba loc radacinile sa se dezvolte. Cand planta creste, neaparat are nevoie de sprijin, cel putin la inceput, pana reusesti s-o directionezi catre un suport de care ea se poate agata in mod natural, cu carceii. Pentru ca e o planta cu crestere navalnica, din cand in cand trebuie tunsa, ca sa nu te invadeze. Eu am pe balcon vita canadiana. Am luat acum 2 ani din parc cativa butasi si i-am ingropat in ghivece. Au crescut foarte repede, iar plantele sunt, de la an la an mai viguroase si mai mari. Acum arata asa cum vezi in pozele atasate.
Cel mai bine este sa ai un ghiveci gen jardiniera, adica patratos sau dreptunghiular, mai adanc pe care sa il pui langa un perete. De regula se prinde singura de perete. E bine ca in fiecare an sa schimbi macar stratul de pamant de la suprafata, cam 4-5 cm pt inceput. Toamna ea intra in repaus vegetativ, frunzele cad si raman crengutele ca niste vine, goale dar primavara se vor umple de frunze iar. Existe si variante rosietice care sunt chiar spectaculoase. Daca ai o jardiniera afara din balcon, pe pervaz, daca e suficient de adanca ea rezista si iarna.
A debutat si la mine pe balcon vita canadiana. in ghiveci mare, patratos.ii merge foarte bine. Cum trece iarna? Trebuie izolat cumva ghiveciul? Imbracat in poliester sau alta solutie? La Brasov iernile sunt mai...dure.