Muzica utilizata ca terapie nu este o idee noua. Inca de pe vremea grecilor antici era folosita muzica pentru a ameliora stari de sanatate la diversi pacienti. Unele studii recomada jumatate de ora de auditie pe zi, timp de minim doua saptamani ca sa se constate imbunatatiri in starea de sanatate a cuiva. Dar melodiile cele mai potrivite pentru o afectiune sau alta sunt recomandate in functie de prea multe variabile. Studiile sunt empirice, adica vin mai mult din experiente personale ale unor doctori, acum cam doua sute de ani. Muzica clasica se folosea mult in spitalele cu pacienti cu boli nervoase, efectul de calmare spirituala avand de fapt beneficii fizice. E mai complicat de explicat, dar in esenta orice muzica pe gustul celui care o asculta este eficienta: pentru depreseie in nici un caz muzica grava, trista, melancolica. La fel, melodiile la moda pot fi mai eficiente pentru o persoana depresiva, atata timp cat isi alege unele optimiste, dinamice, care ii schimba starea de sprit cat timp asculta notele vesele.
Pentru dezvoltarea intelectuala a unui copil si nu numai este cunoscut "efectul Mozart". Se pare ca asculltarea muzicii compuse de acesta creste capacitate de atentie si memorare (se poate pune pe fundal in timpul invatarii, dar asculta cu ocazia oricaror alte activitati). Dar efectul de stimulare (care a fost recomandat si pentru dezvoltatrea proceselor cognitive la bebelusi) este de scurta durata, pentru ca de altfel si creierul unui copil e de asa natura: nu poate aloca atentie constanta, de pilda doua ore neintrerupte, aceleiasi activitati. Daca stiti ce anume cereti de la muzica, puteti e drept profita de pe urma ei, dar nu-i atribuiti miracole.
Bucurati-va de ea si de fapt starea d-voastra de bucurie va face totul pentru psihic si capacitatea intelectuala, imbunatatindu-va viata.