Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Victorie rară pentru femei în arhitectură: Două irlandeze câștigă premiul Pritzker 2020

Arhitectele irlandeze Yvonne Farrell si Shelley McNamar sunt castigatoarele premiului Pritzker 2020. Doar alte trei femei au castigat pana acum prestigiosul premiu, considerat echivalentul premiului Nobel pentru arhitectura, decernat prima data in urma cu 41 de ani.
Victorie rară pentru femei în arhitectură: Două irlandeze câștigă premiul Pritzker 2020
captura YouTube

Campusul Universitatii de Inginerie si Tehnologie din Lima, Peru

Farrell (69 de ani) si McNamar (68 de ani), fondatoarele biroului Grafton Architects din Dublin, deschis in 1978, cu lucrari in Europa si nu numai, au fost recompensate de juriu pentru "devotamentul lor neincetat fata de excelenta, atitudinea responsabila fata de mediu si capacitatea de a fi cosmopolite, respectand in acelasi timp unicitatea fiecarui loc in care au lucrat".


De-a lungul timpului, cele doua arhitecte si-au pus semnatura pe numeroase cladiri rezidentiale, comerciale si publice, printre care si noua cladire de birouri a Departamentului de Finante din Dublin

Firma este cunoscuta insa cu precadere pentru lucrarile sale din domeniul educatiei. Designul campusului Universitatii Bocconi din Milano le-au adus in 2008 in lumina reflectoarelor, acesta fiind desemnat cladirea anului de catre Festivalul Mondial de Arhitectura.

Portofoliul Grafton Architects mai include cladiri proiectate pentru Colegiul Universitar Dublin, Scoala de Economie din Toulouse si London School of Economics.

 

Una dintre cele mai remarcabile lucrari ale irlandezelor este campusul Universitatii de Inginerie si Tehnologie din Lima, Peru, care a castigat in 2016 premiul RIBA International, o cladire din beton imaginata de arhitecte ca o stanca ce margineste o autostrada aglomerata din Lima, apreciata pentru modul in care valorifica un lot extrem de dificil.

 

Potrivit juriului premiului Pritzker, Farrell si McNamara sunt pioniere intr-un domeniu dominat de barbati, reprezentand un model de urmat pentru modul in care "si-au consolidat parcursul profesional exemplar".

 

Prima femeie arhitect laureata a premiului Pritzker a fost Zaha Hadid (2004), care a fost urmata de japoneza Kazuyo Sejima (2010, a impartit premiul cu arhitectul Ryue Nishizawa) si de spaniola Carme Pigem (2017, laureata alaturi de arhitectii Rafael Aranda si Ramon Vilalta).

 

"Arhitectura poate fi descrisa ca una dintre cele mai complexe si mai importante activitati culturale de pe planeta. Sa fii arhitect este un privilegiu enorm. Castigarea acestui premiu este o minunata confirmare a credintei noastre in arhitectura." - Yvonne Farrell

 

"De multe ori ne-a fost greu uneori sa gasim un spatiu pentru a exprima valori precum umanismul, artizanatul, generozitatea si legatura culturala in fiecare loc si context in care am lucrat. Din acest motiv, este foarte satisfacator sa primim aceasta recunoastere." - Shelley McNamara

 

Laureatul premiului Pritzker pe 2019 a fost arhitectul japonez Arata Isozaki.


Institut Mines-Télécom in Paris, Franta
Institut Mines-Télécom in Paris, Franta

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva