Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Utilitatea și eficiența barierelor de praf

Barierele de praf, cunoscute pe piata internationala ca unele dintre cele mai eficiente solutii de a opri praful la intrarea intr-o locatie, sunt, de fapt, covorasele disponibile intr-o mare diversitate de modele concepute pentru a facilita intretinerea unei gospodarii ori a unui spatiu comercial sau industrial.
Utilitatea și eficiența barierelor de praf

Dincolo de aparitia acestei necesitati de a opri murdaria sau umiditatea in zona de trecere de la exterior catre interior, s-a adeverit prin prisma practicii ca aceste covorase de intrari ofera multe alte beneficii. Aici le putem mentiona pe cele mai importante, cum ar fi: scaderea riscului de alunecare pe timp de ploaie si in perioada iernii, cresterea duratei de viata a pardoselii de interior, crearea unei intrari cu aspect curat si ingrijit, atentia care se transmite catre traficul pietonal, scaderea costurilor de intretinere a spatiului din interior etc.

Revenind la titlul articolului, care in mod curajos ne provoaca in randurile de mai jos sa prezentam cateva situatii de fapt, in care vom prezenta utilitatea barierelor de pentru o mare divesitate de intrari:

- universal valabil, barierele de praf sunt folosite cel mai des la intrarile din mediul privat (magazine, cabinete, restaurante, cladiri de birouri etc.) sau public (primarii, biserici, muzee, unitati de stat etc.), unde au rolul de a razui noroiul stradal si de a absoarbe umiditatea cauzata de ploaie sau zapada. Am sesizat in ultimii 5 ani, in Romania, o prezenta mai mare a acestor solutii de bariere de praf si in viziunea proiectantilor si chiar a beneficiarilor de proiecte.

Utilitatea și eficiența barierelor de praf

- cu o tenta specializata, unele bariere de praf, diferite prin destinatie, cunoscute sub denumirea de covorase de dezinfectare si covorase de decontaminare, sunt folosite in zone cu nivel de mentenanta foarte exigent. In cazul covoraselor dezinfectante, mediile de utilizare sunt abatoarele, fabricile de lactate, predominand sfera de productie alimentara (carne, vinificatie etc.).


Covorasele de decontaminare sunt mai uzuale, avand spectrul de utilizare mai mare. Sunt recomandate pentru laboratoare medicale, sectii speciale din spitale, sali de operatii, cabinete stomatologice, precum si pentru majoritatea fabricilor active pentru piata auto, a electrocasnicelor, a telefoniei mobile si alte sfere de inginerie.

Utilitatea și eficiența barierelor de praf

- o alta situatie, foarte banala ca solutie antipraf, aparuta initial pentru rezolvarea riscului de alunecare pe treptele exterioare (lucioase sau nu), este intalnita la intrarile formate din scari si podest. Intr-un astfel de context, obtinem o combinatie foarte reusita ce imbina solutia antialunecare si solutia antipraf. Aceste bariere de praf, numite si covorase pentru trepte, sunt putine ca optiuni de modele expres concepute pentru aceasta destinatie, dar in schimb, in practica, am reusit sa identificam mai multe alternative obtinute prin adaptarea unor alte modele de covorase de exterior.


Foarte important este de precizat ca, in general pentru zona de exterior, toate modelele de covorase trebuie sa fie din cauciuc natural sau vinil, si nu din plastic, care au o eficienta mult mai scazuta. Alte cateva criterii recomandate pentru aceasta zona de dotare cu covorase pentru trepte sunt sa fie cu drenaj (prin prezenta gaurilor sau a altor forme de orificii) si sa fie cu sistem de fixare mobil sau rabatabil. Sistemul de drenaj va permite ca apa sa treaca prin covor, suprafata exterioara razuind continuu, iar sistemul mobil de fixare va permite intretinerea treptelor prin inlaturarea prafului acumulat sub covor.

Utilitatea și eficiența barierelor de praf

- o alta utilitate a barierelor de praf o intalnim in mediul industrial sau comercial, in special in zona de logistica, acolo unde traficul pietonal este reduse, predominand traficul auto sau traficul cu sarcini mari. In aceasta situatie se gasesc spatiile de productie sau de depozitare, acolo unde avem intrari mai mari si suprafete interne mai mari, unde noroiul poate patrunde prin intermendiul rotilor de la transpalet de la stivuitor, de la masina de transport etc. Aceste bariere de praf sunt cunoscute mai bine sub denumirea de stergatoare industriale. 


Majoritatea modelelor existente pe piata internationala sunt concepute in varianta modular, aspect ce ofera o mare flexibilitate in dotarea suprafetelor de orice dimensiune. Un alt aspect foarte important este faptul ca se poate crea cu aceleasi stergatoare industriale o bariera de dezinfectare pentru industria alimentara (a carnii sau a lactatelor), prin folosirea unor tavi din inox in care se pune modulul de stergator, peste care se toarna dezinfectantul.


Acest sistem de bariera este mai putin utilizabil in acest moment in Romania, dar observam ca are loc o trecere de la etapa de educare la cea de implimentare si, evident, va urma practica de folosire care va oferi un randament sporit in fiecare mediu de utilizare.

Utilitatea și eficiența barierelor de praf

- ultima categorie propusa pentru a fi impartasita, sunt barierele de praf "vorbitoare". Ma refer la covorasele personalizate cu logo. Sunt unicele bariere de praf care, prin prisma marketingului, incearca sa transmita un mesaj sau sa scoata in evidenta brandingul unui personaj juridic, fara a ignora insa partea tehnica de a absorbi umiditatea sau de a razui praful. In aceasta categorie regasim preponderent modele de covorase pentru interior, dar si cateva optiuni pentru exterior.

Utilitatea și eficiența barierelor de praf

Produsele sunt disponibile in dimensiuni standard sau in dimensiuni personalizate la metru liniar. Daca acum cativa ani cererile pentru astfel de covorase personalizate veneau din zona hotelurilor si a restaurantelor, acum cererile sunt din mult mai multe domenii de activitate, incepand cu micii intreprinzatori (florarii, cabinete stomatologice, magazine specializate) si participantii la expozitii si targuri, pana la retele de magazine de telefonie, retele de farmacii, intrari de fabrici etc.


In final, cu putinul relatat mai sus, realizez pe masura timpului implicat in acest domeniu ca Romania este un teritoriu pe care intalnim toate categoriile de necesitati pentru care bariera de praf este o solutie.

Articol scris de
RUSARTIS