Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Una dintre cele mai înalte clădiri din lemn din lume a fost finalizată

Una dintre cele mai înalte clădiri din lemn din lume a fost finalizată într-un orăşel din Suedia.

Una dintre cele mai înalte clădiri din lemn din lume a fost finalizată
Twitter / White Arkitekter

O localitate cu mai puţin de 30 000 de locuitori, Skellefteå are toate şansele să devină o importantă atracţie turistică acum că Centrul Cultural Sara (Sara Kulturhus Center), o clădire de 20 de etaje construită din lemn, a fost finalizat.

Proiectată de White Arkitekter, cel mai mare birou de arhitectură din Suedia, clădirea înaltă de 75 de metri cuprinde şase scene de teatru, un centru de conferinţe, două galerii de artă, o bibliotecă publică, restaurante, un bar la înălţime şi un spa. Un hotel cu 250 de camere ce oferă perspective dramatice asupra oraşului ocupă partea înaltă a complexului.

"O preocupare centrală pentru municipalitate şi punctul de plecare al designului a fost aceea să ne asigurăm că Centrul Cultural Sara este o 'arenă' pentru toţi cetăţenii indiferent de interesele lor culturale anterioare. Amplasarea clădirii şi faţada transparentă cu multiple intrări conlucrează pentru a coborî pragul de access în clădire şi pentru a înlocui imaginea unei instituţii culturale austere cu cea a unei clădiri primitoare", spun arhitecţii.

Potrivit acestora, propunerea înaintă în cadrul unei competiţii de design desfăşurate în 2016 a fost inspirată de lemn ca material istoric al regiunii. Lemnul folosit la construirea clădirii provine din pădurile boreale din apropiere şi a fost procesat într-o fabrică de cherestea situată la 50 de kilometri de şantier.

O clădire cu o amprentă de carbon negativă, centrul cultural din Skellefteå este propus de White Arkitekter ca un model de design sustenabil, iar folosirea lemnului ca material de construcţie este un element central al acestei abordari.

Mai exact, hotelul este realizat din module prefabricate din CLT (Cross-Laminated Timber), în timp ce partea joasă a centrului a fost construită cu stâlpi şi grinzi din glulam şi pereţi din CLT, dar şi cu o structură din oţel care a permis crearea unui spaţiu deschis flexibil.

Potrivit arhitecţilor, centrul a putut fi construit astfel într-un timp mai scurt în comparaţie cu clădirile convenţionale din beton şi oţel, iar amprenta de carbon a clădirii a fost redusă substanţial.

Cea mai înaltă clădire din lemn din lume se află în Norvegia. Mjostarnet masoara 85,4 metri si a fost construita din CLT.

 

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva