Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Un nou tip de așezare umană: Orașul-pădure acoperit cu 7,5 milioane de plante

Unul dintre cele mai recente proiecte ale arhitectului italian Stefano Boeri, cunoscut in intreaga lume pentru "padurile" sale verticale, vizeaza crearea unui oras-padure, gandit ca un "pioner" pentru dezvoltari mai eco-eficiente.
Un nou tip de așezare umană: Orașul-pădure acoperit cu 7,5 milioane de plante

Orasul nu va fi doar eco, ci si inteligent si ar urma sa fie construit pe o suprafata de 557 de hectare, langa orasul mexican Cancun. Potrivit arhitectului, va cuprinde 7,5 milioane de plante, printre care numeroase specii de arbori si de arbusti.

"Smart Forest City Cancun este o Gradina Botanica in interiorul unui oras contemporan, bazat pe mostenirea mayasa si in legatura cu lumea sa naturala si sacra. Un ecosistem urban in care natura si orasul sunt interconectate si actioneaza ca un singur organism", explica arhitectii de la Stefano Boeri Architetti, potrivit Dezeen.

Compania spera ca proiectul va fi construit in locul unui urias mall din zona si ca va reimpaduri o regiune transformata in cariera de nisip pentru hoteluri.

Orasul-padure ar urma sa absoarba 116.000 de tone de dioxid de carbon pe an, calculeaza arhitectii. Pe fondul ingrijorarilor privind schimbarile climatice, poluarea, distrugerea habitatelor si disparitia speciilor, acestia cred ca orasul, "facut de om pentru natura si biodiversitate", ar putea fi un "pioner" pentru asezari umane mai eco-eficiente.

 

In ceea ce priveste latura smart a orasului, datele vor fi gestionate astfel incat sa fie asigurat "respectul total al vietii private a cetatenilor", fiind utilizate pentru a imbunatati diverse aspecte ale vietii urbane. Astfel, cladirile vor fi prevazute cu senzori care vor colecta informatii "relevante", ce vor fi apoi analizate la nivel central si pe baza carora vor fi facute sugestii in vederea imbunatatirii vietii de zi cu zi, spun arhitectii. Potrivit acestora, alte beneficii ale colectarii datelor ar putea fi prevenirea raspandirii bolilor si optimizarea consumului de energie.

 

Smart Forest City Cancun a fost proiectat cu ajutorul companiei de inginerie Transsolar astfel incat sa fie auto-suficient in ceea ce priveste productia de hrana si de energie, fiind prevazut cu elemente care promoveaza economia circulara, cum ar fi panourile solare si sisteme de irigare incorporate. 

 

Ca urmare a proximitatii Marii Caraibilor, parcela va fi inconjurata de "gradini de apa", care vor proteja orasul de inundatii. 

 

Locuitorii isi vor lasa masinile la periferia viitorului oras, care va fi deservit de un sistem de mobilitate electric si semi-automat, dezvoltat de firma milaneza de planificare urbana si de transport Mobility in Chain.

 

Cei aproximativ 130.000 de locuitori pe care ii poate gazdui orasul vor deveni "gradinari", ingrijindu-se de plantele din jurul lor, si vor exista mai multe tipuri de locuinte, pentru fiecare categorie sociala. 

 

Complexul va functiona in acelasi timp ca un centru avansat de cercetare, incluzand mai multe centre in care vor fi strudiate chestiuni de actualitate precum astrofizica, restaurarea reficifelor de corali, agricultura de precizie, robotica etc.

 

Arhitectii au prezentat Master Planul viitorului oras autoritatilor mexicane in luna martie si asteapta in prezent aprobarea proiectului.

 

Randari: Stefano Boeri Architetti

Un nou tip de așezare umană: Orașul-pădure acoperit cu 7,5 milioane de plante
Un nou tip de așezare umană: Orașul-pădure acoperit cu 7,5 milioane de plante
Un nou tip de așezare umană: Orașul-pădure acoperit cu 7,5 milioane de plante
Un nou tip de așezare umană: Orașul-pădure acoperit cu 7,5 milioane de plante

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva