Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Un nou material de lemn care este la fel de puternic precum oțelul

Un nou material de lemn care este la fel de puternic precum oțelul

 “Este la fel de puternic precum otelul, dar de sase ori mai usor. Este nevoie de 10 ori mai multa energie pentru a se rupe, fata de lemnul normal, natural”, a declarat co-liderul echipei, Teng Li. Pentru a crea materialul “lemnului super”, echipa de cercetare a inceput sa fiarba lemnul intr-un amestec de hidroxid de sodium si sulfit de sodiu. Odata cu indepartarea partiala a ligninei, component al lemnului, al doilea dupa celuloza, dar si a hemicelulozei, lemnul este apoi preset la cald pentru a zdrobi peretii celulari si pentru a forta nanofibrele puternice. Densitatea rezultata asigura forta superioara.

 

Acest tip de lemn ar putea fi folosit in masini, avioane, cladiri, orice constructie care necesita folosirea otelului”, a declarat co-liderul echipei de cercetare, Liangbing Hu Hu. O alta calitate deosebita a lemnului este capacitatea sa de a fi livrat in mod durabil. “Padurile rasinoase cum ar fi cele din pin, care cresc rapid si sunt mai ecologice, ar putea inlocui padurile cu o crestere mai lenta, dar densa, cum ar fi tecul, o specie de arbore tropical, folosit pentru mobilier sau cladiri”, a spus Hu.

 

Avand in vedere abundenta lemnului, precum si alte plante bogate in celuloza, aceasta lucrare inspira imaginatia”, a declarat profesorul de mecanica si materiale de la Universitatea Harvard, Zhigand Suo, profesor care nu a fost implicat in studiu. Echipa de la Universitatea din Maryland a creat, de asemenea, un fel de lemn transparent, care ar putea fi folosit pentru a inlocui sticla si plasticul cu alternative mai durabile, mai puternice.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România