Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Un întreg cartier a fost construit pe un acoperiș

Locuitorii din Cosmo Park, un cartier din Jakarta, Indonezia, fac jogging, isi uda plantele si isi plimba cainii de-a lungul strazilor ingrijite; copiii lor pedaleaza pe sub ramuri inflorite de plumeria si bougainvillea sau se joaca in spatiile special amenajate printre cladirile in care gasim apartamente confortabile si moderne.

Zone pentru gratare, piscina si terenul de tenis intregesc imaginea suburbiei tihnite clasice. Intr-un singur aspect difera Cosmo Park de alte complexe care se incadreaza in descrierea de pana acum: altitudinea.

 

Intreg cartierul, cu cele 78 de cladiri rezidentiale cu doua etaje care il formeaza, strazi asfaltate si tot tacamul, troneaza deasupra orasului de pe acoperisul unui centru comercial de zece etaje. Un gard metalic inalt strajuieste viata idilica a locuitorilor din Cosmo Park, iar o rampa pentru masini ii conduce jos, in mijlocul forfotei, noteaza The Guardian.

Cosmo Park fost construit in urma cu zece ani, dar a ramas in mare parte necunoscut in afara Jakartei, pana de curand, cand o fotografie realizata cu ajutorul unei drone a dezvaluit lumii intregi bizara asezare.

Imaginea a fost postata pe Twitter de utilizatorul @shahrirbahar1, alaturi de intrebarea: "Ce fel de persoana se gandeste sa dezvolte un complex rezidential pe o cladire?".

Multi au raspuns cu incredulitate, altii au facut haz: Si cum ii gaseste curierul? S-au ridicat insa si intrebari mai serioase, cum ar fi cata siguranta ofera un astfel de complex in eventualitatea unui cutremur. Nu putem spera decat ca cei responsabili cu eliberarea certificatelor de urbanism s-au gandit bine la asemenea aspecte, mai ales in conditiile in care Cosmo Park este doar unul dintre cele doua cartiere construite pe acoperisul unei cladiri in Jakarta, ambele apartinand dezvoltatorului imobiliar indonezian Agung Podomoro Group.

Cu o populatie de 10 milioane de locuitori, care se tripleaza daca luam in considerare si regiunea inconjuratoare, capitala Indoneziei se confrunta, ca orice alta asezare umana de o asemenea amploare, cu trafic dezastruos si poluare severa, la care se adauga si inundatiile frecvente.

Ne intrebam, astfel, este Cosmo Park o bizarerie izolata? Ori, rupt de aglomeratia care sufoca megalopolisul de mai jos, ar putea fi o modalitate ingenioasa de a folosi spatiul urban?

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva