Un fan al filmului "Stăpânul Inelelor" și-a făcut propria casă-hobbit, eficientă energetic

Farmecul casutei de poveste a avut un efect puternic asupra lui Jim Costigan, care a studiat ingineria si lucreaza in domeniul constructiilor.
“Din punct de vedere arhitectural, am considerat casa din film ca fiind foarte bine realizata, foarte originala. Liniile curbe, totul la ea era unic”, spune Costigan.
Prima sa incercare de a recrea structura a luat forma unei magazii construite in curtea din spatele casei sale din New York, la care a lucrat vreme de 12 ani, insa doar in weekenduri. Odata finalizat proiectul, si-a dorit ceva mai maret, o casa in adevaratul sens al cuvantului inspirata de stilul hobbit.
Si iata ca sase ani mai tarziu, newyorkezul se pregateste sa incheie realizarea finisajelor.
Casa, pe care a numit-o Hobbit Hollow, a fost construita de Costigan, ajutat de familia sa, in conformitate cu standardele casei pasive.
Cu o suprafata totala de 140 de metri patrati, locuinta cu doua dormitoare este amplasata intr-un decor la randul lui de poveste, o replica a Shire-ului din Stapanul Inelelor, mai exact in localitatea Pawling din New York.
Spre deosebire de casa din film, casa lui Costigan nu este complet "cuibarita" in panta unui deal, avand ferestre atat in fata, cat si in spate. Lumina naturala patrunde in fiecare camera cu exceptia baii pentru oaspeti prin ferestre si luminatoare.
Eficienta energetica este asigurata de detalii precum absenta puntilor temice, geamurile cu trei foi de sticla, ventilarea cu recuperare de caldura si acoperisul verde.
Deoarece usa rotunda, element definitoriu pentru casa-hobbit, nu a fost compatibila cu dezideratul unei case pasive, intrarea principala are forma clasica rectangulara, mascata insa cu un ancadrament circular.
Americanul vrea acum sa vanda casa unui alt fan al filmului. Din acest motiv, interiorul a fost lasat in mare parte nefinisat, pentru ca viitorii proprietari sa isi poata exprima propriile gusturi.
Foto: Jim Costigan






