Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Un copac pentru fiecare locuitor

Unul dintre cele mai ambiţioase programe urbane de creare de spaţii verzi este în plină deşfăşurare într-un oraş din Italia.

Un copac pentru fiecare locuitor
Pixabay

Lansat anul trecut la Milano, proiectul Forestami are ca obiectiv plantarea a 300.000 de copaci pe an, pe o perioadă de zece ani, în zona metropolitană extinsă a oraşului. Este vorba despre o regiune cu o suprafaţă totală de 1.575 de kilometri pătraţi şi cu 3,2 milioane de locuitori.

În cadrul acestui proiect vor fi plantaţi, în diferite zone ale oraşului, şi cei 200 de arbori care au fost expuşi în ghivece la Salone del Mobile din Milano la începutul lunii septembrie. Au fost deja plantaţi până acum peste 280.000 de copaci.

Proiectul Forestami a fost propus de arhitectul italian Stefano Boeri în 2005, care este şi autorul instalaţiei cu arbori de la Salone del Mobile.

“Este practic un copac pentru fiecare locuitor. Este una dintre cele mai democratice, mai deschise şi mai puţin costisitoare modalităţi de a combate încălzirea globală şi de a curăţa aerul. Pentru că Milano are această problemă şi este destul de gravă”, spune Boeri, potrivit Dezeen.

Campania este gestionată de Universitatea Politehnică din Milano, care identifică zonele în care pot fi plantaţi copacii şi selectează speciile potrivite. Tot această instituţie organizează şi operaţiunile de plantare propriu-zisă şi de întreţinere a plantelor.

Stefano Boeri este arhitectul care a lansat conceptul de “pădure verticală” (bosco verticale) – clădiri “îmbrăcate” în copaci. Primul său turn de acest fel, o clădire de apartamente, a fost inaugurat în 2014 în Milano. Au urmat de atunci proiecte similare în oraşe de pe tot cuprinsul globului.

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva