Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Un complex de locuințe sociale cu consum mic de energie câștigă Premiul Stirling 2019

Un complex de locuinte sociale a castigat premiul Stirling 2019, decernat anual de Institutul Regal al Arhitectilor Britanici (RIBA) pentru cel mai bun proiect arhitectural nou din Marea Britanie. Este pentru prima data cand un proiect de acest tip este desemnat castigator.
Un complex de locuințe sociale cu consum mic de energie câștigă Premiul Stirling 2019

Goldsmith Street, detinut de consiliul orasului Norwich, cuprinde aproape 100 de case si apartamente cu un consum redus de energie, care intrunesc criteriile specifice standardului Passivhaus - Casa Pasiva.

"In conditiile in care ne confruntam cu o urgenta climatica globala, cu cea mai grava criza a locuintelor din ultimele generatii si cu reduceri drastice ale cheltuielilor autoritatilor locale, Goldsmith Street este un far al sperantei", spune presedintele RIBA, Alan Jones, care crede ca proiectul ar trebui sa fie "un exemplu de urmat pentru alte localitati locale".

 

Complexul este format din case cu un etaj si cladiri de apartamente cu doua etaje si a fost proiectat de arhitectul Mikhail Riches astfel incat sa fie prietenos cu mediul pana la cel mai mic detaliu. De exemplu, cutiile postale au fost incastrate in zid, inlocuind fanta din usa, pentru a preveni pierderile de caldura.

 

Datorita implementarii principiilor caselor pasive, facturile la energie sunt cu 70% mai mici in comparatie cu cele ale unei locuinte conventionale. Toate locuintele sunt orientate spre sud pentru a beneficia de cat mai multa lumina naturala, peretii au o grosime de peste 60 de centimetri, iar acoperisurile sunt inclinate astfel incat sa nu blocheze lumina.

 

In ceea ce priveste materialele, acestea au alese special de arhitecti pentru a reflecta istoria orasului Norwich, fiind folosite, de exemplu, tigle olandeze si caramizi crem similare cu casele victoriene din vecinatate. Accente precum usile principale colorate, vestibulurile generoase si bacoanele private au fost inserate pentru a insufla un sentiment de individualitate si de proprietate.

 

Pentru a incuraja spiritul de comunitate, au fost amenajate in cadrul complexului vaste spatii comune in aer liber pentru locuitori. 

 

Premiul Stirling este acordat anual, incepand cu 1996, cladirilor considerate a avea cel mai semnificativ impact asupra arhitecturii britanice in anul precedent.  Goldsmith Street este primul complex de locuinte sociale care castiga prestigiosul premiu RIBA.

 

Iata si castigatorul de anul trecut: "Cea mai sustenabilă clădire de birouri" a câștigat Premiul Stirling 2018

 

 

Un complex de locuințe sociale cu consum mic de energie câștigă Premiul Stirling 2019
Un complex de locuințe sociale cu consum mic de energie câștigă Premiul Stirling 2019
Un complex de locuințe sociale cu consum mic de energie câștigă Premiul Stirling 2019
Un complex de locuințe sociale cu consum mic de energie câștigă Premiul Stirling 2019
Un complex de locuințe sociale cu consum mic de energie câștigă Premiul Stirling 2019

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva