Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Un cartier anticoronavirus într-o capitală europeană

Firma milaneza Stefano Boeri Architetti, cunoscuta pentru padurile sale verticale ridicate in orase din intreaga lume, a prezentat planurile pentru un nou cartier pentru capitala europeana, care sa raspunda noilor nevoi ale locuitorilor in actualul context epidemiologic, aderand in acelasi timp la principiile sustenabilitatii.
Un cartier anticoronavirus într-o capitală europeană

Tirana Riverside a fost proiectat pentru un teren detinut de primaria capitalei Albaniei, pentru aproximativ 12.000 de locuitori. Arhitectii italieni, impreuna cu SON-Group, au gandit un cartier care sa promoveze mersul si miscarea, in general, ingloband tehnologii inteligente si gradini pe acoperis vaste, care, spun ei, vor preveni raspandirea coronavirusului.

"Acest moment dificil a relevat nevoia unei schimbari de perspectiva, fortand umanitatea sa isi revizuiasca in profunzime relatia cu natura si cu spatiile pe care le populeaza si le transforma. Trebuie sa ne gandim la o noua era, una mai ecologica si fara combustibili fosili, indepartata de realitatea pe care am cunoscut-o inainte de raspandirea COVID-19: realitate care din pacate a inclus factorii care au contribuit la situatia in care ne aflam astazi", spun arhitectii Stefano Boeri si Francesca Cesa Bianchi.

Potrivit acestora, "cartierul ideal" cuprinde spatii verzi accesibile tuturor locuitorilor, fiind redusa astfel nevoia deplasarilor pe distante mari.

Locuitorii din Tirana Riverside vor avea in imediata apropiere "toate serviciile esentiale", cartierul urmand sa includa pe langa unitati locative si cladiri de birouri, o scoala si un centru universitar. Dezvoltarea va cuprinde de asemenea parcuri ce se vor intinde pe suprafete generoase, proiectate de arhitecta peisagista Laura Gatti

La parterul blocurilor de locuinte vor fi instalate automate de alimente, iar pe acoperis vor fi amenajate gradini la care vor avea acces toti locuitorii, pentru activitati artistice sau sportive, pentru gradinarit etc.

"Acoperisurile, bine conectate intre ele, vor deveni deveni in viitorul apropiat echivalentul curtilor rezidentiale", apreciaza arhitectii.

 

Randari: Stefano Boeri Architetti

 


Un cartier anticoronavirus într-o capitală europeană
Un cartier anticoronavirus într-o capitală europeană
Un cartier anticoronavirus într-o capitală europeană
Un cartier anticoronavirus într-o capitală europeană

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva