Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Un arhitect rus vrea să reconstruiască faimoasa Fereastră de Azur

In primavara anului 2017, faimoasa Fereastra de Azur a Maltei le-a cazut victima eroziunii naturale si unei furtuni puternice, prabusindu-se in mare.
Un arhitect rus vrea să reconstruiască faimoasa Fereastră de Azur
Svetozar Andreev

O autentica "fereastra" a naturii prin care puteai admira unele dintre cele mai spectaculoase apusuri de soare de pe Marea Mediterana, formatiunea carstica in forma de arc, numita Tieqa tad-Dwejra in malteza, a fost pana la momentul disparitiei sale un obiectiv turistic popular, cochetand ocazional si cu o "cariera" de decor de film.

Arhitectul rus Svetozar Andreev isi propune indrazneata misiune de a reface munca naturii, inlocuind vechea atractie din insula Gozo cu o arcada placata cu panouri din otel cu stralucire de oglinda.

"Va fi monumentul si simbolul perfect al fuziunii dintre modernitate si natura, dintre timp si istorie, precum si un testament al tenacitatii spiritului uman", isi explica Andreev viziunea.

Proiectul sau, pe care l-a numit "Inima Maltei", nu ar urma sa fie o copie exacta a Ferestrei de Azur, ci mai degraba un monument inchinat structurii originale. Andreev propune un edificiu cu un interior explorabil dispus pe cinci niveluri, fiecare dedicat unei ere diferite din istoria malteza, conectate intre ele de o scara in spirala.

 

Propunerea pare sa fi fost primita favorabil de publicul maltez. Astfel, conform rezultatelor unui sondaj desfasurat de publicatia Malta Today, 68% dintre respondenti si-au exprimat aprobarea pentru Inima Maltei. La randul lor, autoritatile din Malta au declarat ca sunt deschise la sugestii pentru onorarea Ferestrei de Azur.

 

Andreev este convins ca Inima Maltei va deveni un nou obiectiv turistic al insulei, reducand astfel pierderile suferite la acest capitol in urma prabusirii Ferestrei de Azur. 

 

Arhitectul are in vedere utilizarea unor tehnici similare cu cele folosite in industria constructiei de nave, intentionand sa instaleze structura prefabricata pe o platforma stabila amplasata sub stanca. Suprafata metalica va proteja monumentul impotriva coroziunii, a focului si a distorsiunilor, "prevenind orice impact negativ asupra mediului", mai spune Andreev.

Un arhitect rus vrea să reconstruiască faimoasa Fereastră de Azur
Un arhitect rus vrea să reconstruiască faimoasa Fereastră de Azur
Pixabay

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România