Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Turnul Hatert, o combinatie de locuinte sociale si servicii de asistenta sociala

Turnul Hatert, o combinatie de locuinte sociale si servicii de asistenta sociala

Autor: Bridgette Meinhold

Orasul Nijmegen din Olanda lucreaza de ceva vreme la un plan de renovare si innoire a infrastructurii de locuinte. Planul general a inclus de curand constructia Turnului Hatert, avand 13 niveluri cu apartamente si care a fost amplasat peste un centru medical local, la nivelul parterului. Proiectat de 24H Architecture, turnul se remarca prin formele organice, variate ale balcoanelor ce inconjura cladirea cu benzi de metal reprezentand parapetii. Lemnul folosit la placarile de pe fatada provine din paduri monitorizate si terasa de deasupra parcajului a fost plantata si amenjata.

 

Finalizat in luna octombrie, noul turn de locuinte cuprinde 72 de apartamente. Volumetria generala este pusa in evidenta de benzile din metal, ale caror perforatii alcatuiesc modelul unor frunze. Formele balcoanelor difera astfel ca interioarele nu sufera de umbrire excesiva, oferindu-le in acelasi timp si vederi largi catre oras. Fatada vitrata de la parter pastreaza aceeasi inspiratie de natura vegetala reproducand venaturile unei frunze si cercurile concerice ale unui trunchi de copac.

Locurile de parcare pentru proprietari au fost amenajate sub o terasa care functioneaza ca piata publica, amenajata si prevazuta cu gazon care ajuta la preluarea apelor de ploaie.

 

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Turnul Hatert, o combinatie de locuinte sociale si servicii de asistenta sociala

Ce a fost mai dificil la colaborarea cu De-a Arhitectura?

Colaborarea cu De-a Arhitectura a început cu o clasa a V-a. Aici problema a fost energia elevilor. Îmi aduc aminte că în prima săptămână călduroasă, senină şi luminoasă de după iarnă, nu mai reuşeam să-i recunosc pe elevi şi nici să ne înţelegem cu ei. Erau de o efervescenţă şi o nestare care depăşea orice adult. Pe tot parcursul drumului înapoi spre casă mă întrebam oare cum vom reuşi să facem o machetă împreună, însă pe parcursul celorlalte ore am înţeles că a fost doar o fază, elevii devenind din nou cooperativi. Oricum, acum mă amuz şi mi-e dragă amintirea aceasta.

În cel de-al doilea an, dificilă mi s-a părut provocarea discuţiilor deschise şi sincere cu elevii. Uneori mă aşteptam să fie curioşi şi încântaţi, să mă bombardeze cu opinii şi întrebări, iar ei erau la polul opus sau cel putin aşa îmi păreau. Soluţia la acest impas a venit din partea doamnei profesoare Simona Covrig care ne-a propus două jocuri. După 15 minute agitate şi distractive, elevii au devenit mult mai atenţi şi comunicativi. După acea întâmplare, jocurile au devenit ritualul nostru de începere a fiecărei întâlniri.

De asemenea, am observat că băieţii nu sunt atât de „săritori” precum fetele, în schimb îndeplinesc toate sarcinile pe care le primesc. Astfel, după ce aflam, fără probleme, ce-şi doreau să îndeplinească fetele, îi abordam pe băieţi şi negociam cu ei câte un rol sau câte o activitate. Pentru ei activităţile care au presupus mişcare, precum expediţiile sau machetele, au fost mult mai interesante decât cele care presupuneau mai multă analiză.

Ai fost marcată de întâlnirea cu vreun profesor, pe parcursul educaţiei tale? Povesteşte-ne în câteva rânduri şi spune-ne cum a influenţat experienţa ta prezenţa ta în clasa De-a arhitectura?

A fost surprinzător să observ cum o atitudine prietenoasă, relaxată, deschisă şi încurajatoare din partea profesorului mă poate motiva să muncesc şi să cercetez mai mult şi să-mi doresc să exprim ceea ce aflu. Profesoara Carmen Solomie m-a făcut să îndrăgesc istoria, prof. Tiperciuc m-a făcut să îndrăgesc geografia, iar în liceu, profesorul de limba română Nestor ne-a făcut să ne placă să citim şi să discutăm, considerabil mai mult decât oricare alt profesor de până atunci (tonul vocii şi atitudinea sa protectoare ne-au făcut să ne simţim în siguranţă şi încurajaţi). Abia aşteptam să vină ora respectivă în care puteam să exprim ceea ce descopeream sau gândeam, deoarece ştiam că vom fi ascultaţi, înţeleşi şi deloc judecaţi.

Aceleaşi aşteptări le-am avut şi de la orele De-a arhitectura. Am încercat să creez aceeaşi atmosferă de încredere şi de exprimare sinceră şi deschisă. De aceea am căutat să aflu opiniile tuturor elevilor şi să le descopăr calităţile cu care ar fi putut veni în completarea echipei din care făceau parte.

Ce te interesează în momentul de faţă şi cum îţi alimentează proiectele?

Eficienţa energetică (creşterea performaţei energetice a clădirilor), patrimoniul şi designul de interior – acestea ar fi temele care mă înconjoară şi pe care le studiez cu fiecare ocazie. Există o interdependenţă firească între proiectele la care lucrez şi temele pe care le studiez. Iar soluţia cea mai bună reiese, întotdeauna, din documentarea temeinică şi din discuţiile cu ceilalţi colegi arhitecţi.

Datorită schimbărilor climatice prin care trecem şi a nevoii de a ne aproviziona cu energie din resurse regenerabile, cred că eficientizarea energetică a clădirilor în care trăim trebuie să fie o preocupare comună şi va deveni esenţială începând cu acest an. De asemenea, patrimoniul este un bun comun pe care e bine să ştim să-l preţuim, deoarece el ne leagă de cultura şi de identitatea generaţiilor trecute, ne conferă nouă o identitate şi ne pune în ipostaza de a-l transfera generaţiilor viitoare într-o stare cât mai autentică şi nealterată sau îmbunătăţită.

Spune-ne câteva cuvinte despre cele mai frumoase dintre proiectele tale care au atins comunitatea, oraşul.

Cred că fiecare dintre noi, chiar şi prin cele mai mici gesturi civice, ajungem să avem un mare impact asupra comunităţii şi localităţii în care locuim. Astfel, consider că prin fiecare proiect la care am lucrat am ajuns să ating pe cineva şi, implicit, pe oamenii din jurul acelei persoane. Arhitectura responsabilă poate face foarte mult bine acolo unde este implementată.

Dincolo de proiectele de la birou, „Zilele Culturii Urbane la Uzina de apă” este un eveniment cultural, organizat de Filiala Teritorială Nord-Est a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR NE), în care mă implic cu mare drag în fiecare an. Anul acesta ne-am putut bucura de cea de-a VIII-a ediţie cu titlul: „Patrimoniul de arhitectură între tradiţie şi inovaţie”. Subiectul fiecărei ediţii este patrimoniul arhitectural privit din diferite unghiuri şi se adresează atât specialiştilor din domeniu, cât şi publicului interesat de acest subiect.

Turnul Hatert, o combinatie de locuinte sociale si servicii de asistenta sociala

Care este motto-ul tău personal?

Fă-ţi timp!

Pentru: sport, odihnă, plimbări, lectură, pictură, prieteni, voluntariat.

Arhitectura cere multă energie intelectuală şi, uneori, parcă îmi acaparează toată mintea şi tot timpul. E foarte uşor să mă las absorbită de ea, însă am înţeles că dedicând timp şi celorlalte arii ale vieţii, voi deveni mai împlinită, fapt ce se va răsfrânge asupra a tot ceea ce fac. Astfel, aleg să-mi fac timp conştient până când va deveni o obişnuinţă.

Dispozitivul folosit de cercetători pentru a genera energie din lumina infraroșie emisă noaptea, numit diodă termoradiantă
UNSW
Dispozitivul folosit de cercetători pentru a genera energie din lumina infraroșie emisă noaptea, numit diodă termoradiantă

Folosind o altă abordare, inginerii de la Universitatea Stanford lucrează şi ei la o celulă fotovoltaică ce poate genera electricitate noaptea. Dispozitivul dezvoltat de ei este prevăzut cu un generator termoelectric care poate produce electricitate pe baza diferenţei de temperatură dintre celulă şi aerul ambiant.

O inovaţie în domeniul energiei solare o reprezintă şi panourile fotovoltaice instalate pe acoperişurile clădirilor construite în cadrul noului campus Google. Numite, ca urmare a efectului vizual creat, “solzi de dragon”, ele pot capta lumina soarelui din toate unghiurile, astfel încât să funcţioneze optim pe tot parcursul zilei.

Află care este diferenţa între panourile solare pentru apă caldă şi panourile fotovoltaice. Cele două sisteme nu trebuie să fie confundate. Chiar dacă ambele reprezintă surse de energie regenerabilă, oferită de soare, ele au principii de funcționare diferite.

Pompa de caldura Daikin Altherma 3 R F pentru încălzire răcire şi apă caldă menajera 16
Pompa de caldura Daikin Altherma 3 R F pentru încălzire, răcire şi apă caldă menajera, 16 kW.jpg
12745880_big.jpg
12745880_big.jpg
Player Internet Volumio – Primo Hi-Fi Edition
Player Internet Volumio – Primo Hi-Fi Edition

Playerul pentru Internet Volumio – Primo Hi-Fi Edition poate reda muzica preferată în toate încăperile, datorită celei mai noi caracteristici a Volumio 3. Această funcție de redare sincronizată în mai multe încăperi permite ca playlistul preferat să fie ascultat prin sincronizarea cu alte playere Volumio a oricăror dintre sursele de muzică pe care le dețineți.

Redare sincronizata a sunetului cu playerul Internet Volumio – Primo Hi-Fi Edition
Redare sincronizata a sunetului cu playerul Internet Volumio – Primo Hi-Fi Edition

Software-ul integrat Volumio Primo este foarte versatil, permițând personalizarea experienței fiecărui utilizator.

Fiind un player de rețea, capacitățile de conectare ale acestui dispozitiv sunt cu adevărat uimitoare.

Printre particularitățile tehnice ale acestui dispozitiv se numără următoarele:

  • la baza sa stă ASUS Tinkerboard S, cel mai bine integrat computer disponibil;
  • este dotat cu Gigabit Ethernet, viteza de transfer fiind ultrarapidă, iar antena Wi-Fi externă asigurând un semnal optim;
  • are un CPU Quad core 1.8 GHz ARM Cortex-A17 cu răcire pasivă;
  • performanța sa este asigurată de o memorie RAM de 2GB, iar capacitatea de stocare internă, de un card tip Emmc de 16GB;
  • ieșirea video este de tip HDMI, iar rezoluția este de până la 4K;
  • dispune de ieșire analogică ES9038Q2M DAC via I2S, PCM 24 bits 192kHz, DSD128 via DoP, ieșire SPDIF PCM 24 bits 192kHz și ieșire pentru USB 4X USB 2.0, PCM 32 bits 768kHz;
  • rețea wireless cu standard 802.11 b/g/n Wi-Fi cu antena externă;
  • permite sincronizarea automata, integrarea nativă cu TIDAL și Qobuz, conectarea la TIDAL;
  • permite redare și extragere de pe CD, redare audio prin Bluetooth, integrare cu Highresaudio.com;
  • Manifest UI;
  • are intrări digitale și analogice pentru redare sincronizată în mai multe încăperi;
  • există posibilitatea memorării unei liste cu melodii și artiști.
Volumio – Primo Hi-Fi Edition
Volumio – Primo Hi-Fi Edition

Nu în ultimul rând, ca urmare a dimensiunilor reduse, de 27 × 24 × 12 cm, și a greutății de doar 1.5 Kg, acest dispozitiv este ușor de manevrat și de transportat în orice încăpere din locuință.

Așadar, datorită tuturor acestor caracteristici tehnice, performanțele oferite de playerul Internet Volumio – Primo Hi-Fi Edition sunt de neegalat. 

Bose în Romania prin All Audio
Contact:
București, str. Puțul lui Zamfir 45-47, et. 2, sector 1
Tel: 0728 82 22 22
Program: Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
www.all-audio.ro

Turnul Hatert, o combinatie de locuinte sociale si servicii de asistenta sociala

Care sunt avantajele și caracteristicile unice ale acestor usi sectionale?

• Fiabilitatea exceptionala dobandita incepand cu anul 1977, cand a fost lansata prima usa sectionala compacta Butzbach HT.
• Materialele premium, unice: sinele din aluminiu extrudat si panourile cu fibra de sticla sau sticla securizata, in loc de sine din otel zincat si panouri sandwich.
• Costul redus de utilizare (fara arcuri de torsiune sau alte elemente a caror defectiune poate bloca usa pentru mult timp).
• Panourile din fibra de sticla celulara protejeaza eficient spatiul dumneavoastra la intemperii si efractie, oferind datorita translucidiatii acestora o iluminare naturala foarte placuta.
• Economie de spatiu si ergonomie, in special in cazul usilor sectionale compacte; acestea nu au sine orizontale ancorate de tavan si nu obtureaza tavanul la deschidere.

Orice spatiu echipat cu usa Butzbach beneficiaza de avantajul luminii naturale, datorita panourilor din fibra de sticla cu o transmitere a luminii de pana la 78%. In plus, fibra de sticla nu reflecta undele radar, ceea ce face din usa Butzbach alegerea fireasca pentru instalarea in cladirile din proximitatea pistelor de decolare ale aeroporturilor.

Turnul Hatert, o combinatie de locuinte sociale si servicii de asistenta sociala

INTREBARI FRECVENTE

De ce usa sectionala Butzbach are o perioada de viata mare si operatiuni de mentenanta mai putin costisitoare?

Ca orice echipament “high performance”, pretul usii este mai mare decat al unei usi sectionale clasice. Spre deosebire de aceasta insa, pe langa numeroasele avantaje de ordin tehnic, functional si estetic, usa sectionala Butzbach nu are elemente consumabile cum ar fi arcurile de torsiune specifice usilor sectionale.

Care sunt diferentele dintre o usa sectionala Butzbach si restul usilor sectionale de pe piata?

• Principiul de funcționare: usa Sectiolite foloseste motoreductoare puternice, capabile sa ridice usa fara a fi nevoie de arcuri de torsiune pentru compensarea greutatii; dispare astfel un element consumabil scump, a carui defectare duce la blocarea usii pentru o perioada lunga de timp. Arcurile de torsiune au o perioadă limitata de viata (25.000-100.000 cicluri), dupa care se rup, usa blocandu-se.

Usa Spacelite “parcheaza” panourile usii deasupra golului (sau mai sus daca este necesar), fara a avea nevoie de sine orizontale pentru culisarea in lungul tavanului. In anumite situatii acest aspect este foarte important, ca de exemplu atunci cand in proximitatea usii exista un elevator auto sau cand in hala exista pod rulant.

• Materialul panourilor usii Sectiolite: în timp ce usile sectionale standard sunt compuse din panouri sandwich (tablă si spumă termoizolanta), ușa sectionala Butzbach este compusa din panouri celulare din fibra de sticla. Rezutatul: iluminare naturala a spatiului interior.

• Elemente in miscare sunt ascunse: usa secționala Butzbach are sectiunea sinelor inchisa (rolele si suportii de role sunt ascunse, fara pericol de accidentare), balamalele nu sunt proeminente, nu exista cabluri spiralate sau alte elemente care pot agata in timpul functionarii.

Ce este important de stiut despre firma Butzbach?

Butzbach a fost fondata in anul 1953 si este o firma germana de familie. In prezent are 250 de angajati si produce o gama extinsa de usi de inalta performanta. Alaturi de usile sectionale, Butzbach ofera usi rapide cu deschidere pe orizontala (inventie proprie) si usi de hangar de mari dimensiuni. Toata gama de produse Butzbach este plasata in zona echipamentelor de inalta performanta, lucru care a facut din Butzbach un brand premium de incredere.

Cum va puteti convinge de performantele produselor Butzbach?

Cel mai simplu mod de a face cunostinta cu aceste produse “altfel”, este sa programați o vizionare in centrul de training Gunther Tore, unde veti putea testa chiar dumneavoastra usile Butzbach si veti avea ocazia sa le comparati si cu alte echipamente.

Pompa de caldura Daikin Altherma 3 R F pentru încălzire răcire şi apă caldă menajera 16
Pompa de caldura Daikin Altherma 3 R F pentru încălzire, răcire şi apă caldă menajera, 16 kW.jpg
Pompa de caldura Daikin Altherma 3 R F incalzire, racire si apa calda 8kW
Pompa de caldura Daikin Altherma 3 R F incalzire, racire si apa calda 8kW
Pompa de caldura Daikin Altherma 3 R F incalzire, racire si apa calda 8kW.jpg
Pompa de caldura Daikin Altherma 3 R F incalzire, racire si apa calda 8kW.jpg
Pompa de caldura Daikin Altherma 3 R F incalzire, racire si apa calda 8kW.jpg
Pompa de caldura Daikin Altherma 3 R F incalzire, racire si apa calda 8kW.jpg

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.