Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Trei blocuri-pădure se înalță din nisipul deșertului

Trei noi "paduri verticale" marca Stefano Boeri, arhitectul italian care acopera cladirile cu arbori si arbusti, sunt pe cale sa se inalte din desertul egiptean.
Trei blocuri-pădure se înalță din nisipul deșertului

Potrivit Dezeen, Boeri a colaborat cu designerul egiptean Shimaa Shalash si cu arhitectul italian de peisagistica Laura Gatti pentru a produce trei cladiri de apartamente de cate sapte etaje, care urmeaza sa fie construite in desert, la aproximativ 50 de kilometri de capitala Cairo.

Cladirile vor face parte din viitoarea capitala administrativa si de afaceri a Egiptului, un proiect lansat in 2015 la solicitarea presedintelui Abdel Fattah El Sisi, unde vor functiona principalele departamente guvernamentale si ambasadele straine si unde vor locui cel putin 6,5 milioane de oameni. Scopul initiativei este acela de a reduce aglomeratia care sufoca zilele acestea Cairo.

Conceptul de "padure verticala" al celor de la Stefano Boeri Architetti s-a materializat prima data in Il Bosco Verticale ("Padurea Verticala"), un complex de apartamente construit la Milano in 2014, ale carui fatade trec cu usurinta drept adevarate paduri.

Au urmat mai multe proiecte similare in tari din Europa, dar si in China, unde italienii au propus un intreg oras-padure ca arma in lupta cu poluarea (Citeste mai mult: Orasul Padure - propunerea arhitectului Stefano Boeri pentru mai putina poluare).


Padurea verticala ajunge acum, pentru prima data, pe continentul african. Lucrarile la cele trei cladiri vor incepe in 2020 si ele ar urma sa fie gata doi ani mai tarziu. 

Arhitectii estimeaza ca, impreuna, cladirile vor putea sustine 350 de copaci si 14.000 de arbusti din mai bine de 100 de specii.

 

Fiecare apartament va fi prevazut cu un balcon in care vor fi creste plante din specii compatibile cu clima locala, selectate atent pentru a se obtine o diversitate de inaltimi si de perioade de inflorire. Specialistii de la Stefano Boeri Architetti estimeaza ca plantele vor absorbi sapte tone de dioxid de carbon si vor produce opt tone de oxigen pe an

 

In plus, plantele filtreaza particulele de praf, reduc poluarea fonica si incurajeaza biodiversitatea. Il Bosco Verticale gazduieste, de exemplu, insecte precum bondari, albine, sirfide si in jur de 20 de specii diferite de pasari.

 

Un singur aspect, insa greu de ignorat, umbreste pledoaria pentru paduri verticale in orase, si anume costurile destul de insemnate cu irigarea si intretinerea unor astfel de cladiri.


Trei blocuri-pădure se înalță din nisipul deșertului
Trei blocuri-pădure se înalță din nisipul deșertului
Il Bosco Verticale
Wikimedia Commons
Il Bosco Verticale

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva