Traditional + modern = de tranzitie!

Putem spune ca stilul de tranzitie este o abordare de tipul ‘nici prea mult, nici prea putin’ a amenajarilor interioare, imprumutand elemente ale stilului traditional si ale stilului modern.
Important este ce anume face diferenta intre cele doua stiluri si in ce arii ale amenajarilor sunt preluate elementele fiecaruia dintre acestea. Faptul ca stilul de tranzitie este un hibrid de stiluri ar putea sugera ca vorbim despre un stil usor de abordat, insa complexitatea acestuia impune o atentie riguroasa in alegerile efectuate. Cei mai multi opteaza pentru o amenajare de tranzitie orientandu-se dupa ceva cat mai asemanator cu stilul traditional, insa nu la fel de conservator ca acesta, si poate chiar mai apropiat de contemporaneitate.
Asadar, impletirea dintre traditional si modern se contureaza astfel: elementele traditionale apar in liniile de design, iar cele moderne se observa in culori si texturi. Decoratiunile de tranzitie expun linii simple, insa confortabile, lipsite de aglomeratia structurala specifica stilului traditional. Culorile se inscriu in gama tonurilor neutre, cum ar fi bejul, maroul deschis, griul sau negrul, lipsind accentele puternice, iar contrastul necesar pentru a elimina rutina se realizeaza mai degraba prin texturi. De asemenea, maroul inchis este adesea regasit in stilul de tranzitie, sporindu-i profunzimea.
Mobilierul se prezinta si el ca o combinatie, de data aceasta intre liniile drepte si cele curbe, iar dimensiunile acestuia sunt ample, dar nu coplesitoare. Design-ul este unul foarte sofisticat, insa sofisticarea nu inseamna abundenta, precum in stilul traditional. Simplitatea este asadar evidentiata de lipsa ornamentelor si decoratiunilor pentru mobilier.
In ceea ce priveste materialele, lipsa culorilor puternice lasa loc pentru texturi interesante, cum ar fi catifeaua reiata sau pielea intoarsa. Pielea si materialele lucrate in gaitane sunt iarasi binevenite, ca si tot ceea ce detine o structura reliefata. Pentru a le pune mai bine in evidenta, puteti sa optati si pentru combinatii de texturi mate si texturi satinate. Influenta stilului modern reiese si din alegerile facute pentru accesorii, putand alege o floare plasata langa fereastra camerei sau fotografii inramate in rame simple, negre sau cu accente metalice, Oglinzile, sticla si accentele metalice se vor potrivi intotdeauna pentru decoratiunile utilizate in stilul de tranzitie.
Incaperile precum baia si bucataria se preteaza de asemenea la anumite reguli de amenajare. Astfel, baile trebuie sa imprime un sentiment de odihna si relaxare, iar amenajarea trebuie sa contina linii drepte pentru mobilier, nuante deschise pentru pereti si pardoseala, in timp ce placajul pentru aceasta poate avea un imprimeu discret.
Cat despre bucatarii, suprafetele de lucru potrivite sunt din lemn sau piatra, iar mobilierul necesita un model simplist; echipamentele de bucatarie din metal trebuie sa fie asemanatore cu cele ale stilului high-tech, demonstrand nota moderna. Pentru pardoseala, parchetul reprezinta o alegere inspirata.
In concluzie, motivul pentru care stilul de tranzitie functioneaza atat de bine este insasi principala sa caracteristica: impletirea reusita a doua stiluri de amenajare situate la poluri opuse. Astfel, nu va indepartati prea mult de traditional, pe care il puteti readapta la tendintele contemporane respectand cateva reguli simple. Cu toate acestea, atentie la cum veti efectua aceasta readaptare, mai ales la cum vor fi elementele alese, deoarece piesa centrala a amenajarii o reprezinta un aspect neoficial, dar foarte ingrijit.
Sa exemplificam asadar stilul de tranzitie:
Surse foto: www.rumahtips.com, www.chrisicosinteriors.com, www.remontbp.com, www.tophomedesignz.blogspot.com, www.hgtvremodels.com, www.houzz.com, www.buildingscheme.com, www.yorkvilledesigncentre.ca, www.bampounis.gr.