Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Tencuiala decorativă – 3 sfaturi practice de luat în seamă

După ce ai analizat tendințele în amenajări interioare și te-ai consultat și cu cei dragi, ai hotărât că cea mai bună soluție pentru finisare este tencuiala decorativă. Acest tip de material poate fi aplicat atât la exterior, cât și la interior, având în același timp rol estetic și de protecție a construcției împotriva intemperiilor.
Tencuiala decorativă – 3 sfaturi practice de luat în seamă
Pixabay

În ultimii ani, tencuiala decorativă a devenit un produs tot mai apreciat și mai utilizat în proiectele de amenajare a locuințelor ori a firmelor. Rezultatele estetice oferite, dar și rezistența de care dă dovadă sunt principalele atuuri ale acestui produs. Înainte de a face o alegere concretă, trebuie să cunoști mai multe informații despre tencuiala decorativă, astfel încât să faci cea mai bună investiție pentru tine.

Ține cont de tipul tencuielii decorative

Știai că există mai multe tipuri de tencuieli decorative, fiecare având caracteristicile lui? Ei bine, nu poți să achiziționezi un produs fără să cunoști aceste informații care îți vor ușura alegerea.

Aplicarea unei tencuieli decorative acrilice asigură izolarea completă în zone cu condiții normale, în timp ce tencuiala decorativă siliconică este recomandată în zone cu umezeală mare datorită rezistenței sporite la apă, ne spun specialiștii de la cidconstruct.ro.

  • Tencuiala decorativă minerală - conține ciment alb, pietricele de marmură, var și diferite adaosuri minerale;
  • Tencuiala decorativă acrilică - este obţinută din răşini acrilice, pigmenți și ingrediente minerale. Este mai calitativă decât tencuiala decorativă minerală datorită compoziției pe bază de rășini, fiind mai rezistentă în timp.
  • Tencuiala decorativă mozaicată - are în compoziție granule minerale colorate şi răşini sintetice. Acest tip este rezistent la acţiuni mecanice şi la intemperii, fiind destinat zonelor mai expuse, așa cum sunt soclurile, gardurile și halele industriale.
  • Tencuiala decorativă silicatică - este formată din rășini, silicați, pietricele de marmură și diferite materiale de umplutură. Acest tip este net superior primelor fiindcă este rezistent la umiditate, alge, licheni sau mușchi. Este o alegere bună chiar și pentru fațadele vechi.
  • Tencuiala decorativă siliconică - conține rășini siliconice, pigmenți, pietricele de marmură și diferite materiale de umplutură. Aceasta respectă toate standardele calitative, oferind o serie de beneficii. Are proprietăţi hidrofuge foarte bune şi conferă protecţie optimă împotriva umidităţii, permite respiraţia activă a peretelui, este rezistentă la murdărie, la ultraviolete și la șocuri mecanice. În plus, rezistă în condiții atmosferice extreme, păstrându-și culoarea pe termen lung. Grație acestor caracteristici deosebite, specialiștii o recomandă cu încredere pentru zonele muntoase și de litoral.

Nu trata cu indiferență granulația tencuielii decorative

Granulația materialului este altă caracteristică de care trebuie să ții cont înainte să cumperi produsul. În funcție de granulație, există trei categorii, iar dimensiunile particulelor sunt cuprinse între 0,5 mm și 3 mm.

Tencuielile cu granulație fină oferă senzația că au o textură mai rafinată, dar au și o protecție redusă. Avantajul este că nu se depune cu ușurință praful ele. În timp ce tencuielile cu granulație mai mari oferă o protecție superioară, dar necesită o cantitate mai mare la aplicare și favorizează și depunerile de praf.

Spre exemplu, există tencuiala decorativă periată, cunoscută și sub denumirea de “bob de orez”, și tencuiala striată sau zgâriată care arată precum coaja de copac. Primul tip are grosimea cuprinsă între 0,5 și 3 mm (granulație medie), iar al doilea are o granulație între 1,5 și 3 mm (granulație mare).

Alege culoarea produsului cu înțelepciune

Tencuiala decorativă se găsește în comerț într-o mulțime de culori, așa că provocarea cea mare va fi să găsești nuanța potrivită pentru casa ta. Gusturile tale și ale celor dragi trebuie să se afle în armonie cu designul casei, specificul locului și cu restul caselor din cartier. De exemplu, cu siguranță ai observat că multe case de la malul mării au teme marine.

Culorile deschise amplifică dimensiunea casei, dar nu sunt prea rezistente în fața murdăriei. În timp ce culorile închise dau impresia de spațiu mai mic și absorb mai multă căldură. Nuanțele intense atrag toate privirile, însă se decolorează în timp sub acțiunea soarelui și a altor factori de mediu.

Deși nu sunt la fel de atrăgătoare, griul și bejul rămân cele mai practice variante – sunt rezistente la murdărie, iar decolorarea nu este atât de vizibilă ca la culorile intense.

Rezistența, textura și culoarea sunt cele mai importante caracteristici de care să ții cont atunci când alegi tencuiala decorativă pentru exterior ori interior. Rezultatul acestei modificări nu te va dezamăgi nici din punct de vedere estetic, nici practic