Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Tehnologia cu laser a dezvăluit mărimea surprinzătoare a orașelor mayașe

Un nou documentar National Geographic va prezenta in curand detalii despre recent descoperitul Megalopolis Mayas, adica un element revolutionar din istoria civilizatiei antice. Peste 60,000 de locuinte, sisteme de infrastructura si alte descoperiri impresionante ce au stat ascunse sub jungla din Guatemala sunt acum aratate lumii si demonstreaza ca orasele civilizatiei maya erau cu mult mai mari si mai dense decat se credea.
Tehnologia cu laser a dezvăluit mărimea surprinzătoare a orașelor mayașe

Descoperirile au fost facute cu ajutorul tehnologiei revolutionare LiDAR (Light Detection And Raging), care i-a ajutat pe cercetatori sa inlature digital boltile copacilor din vederile aeriene ale Guatemalei de Nord. Potrivit National Geographic, rezultatele acestor descoperiri arata nu doar ca civilizatia este cu mult mai mare decat se credea initial, ci si ca populatiile antice ce ocupau America Centrala sunt "mai comparabile cu culturile elaborate ale Greciei si Chinei decat cu orasele-stat cu populatie imprastiata pe care cercetarile la sol le-au sugerat."

 

 

Pe langa locuintele nedescoperite pana acum, imaginile captate cu ajutorul LiDAR arata drumuri suspendate care faceau legatura inre orase, tipare de asezari si sisteme complexe de irigare. Marcello Canuto, arheolog la Universitatea Tulane si Explorator National Geographic, a declarat ca desi mayasii nu au folosit niciodata roata, "aceasta era o civilizatie care chiar muta muntii din loc".

 

 

Mai jos, trailer-ul documentarului "Comorile ascunse ale regilor maya", care a avut premiera in 6 februarie 2018:

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România