Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Solutii pentru protectia la foc a cladirilor

Solutii pentru protectia la foc a cladirilor

 

Functia de protectie la incendii este necesara pentru prevenirea distrugerii structurii cladirii in cazul incendiilor si in felul acesta, de a permite persoanelor sa iasa in siguranta din cladire.

 

Normativul care reglementeaza siguranta la foc a cladirilor este Indicativul P 118-99, din pacate datand din 1999, care este de multi ani in revizuire si dezbatere publica, fara insa a se contura intr-o forma finala care sa reglementeze de o maniera mai stricta siguranta la foc a cladirilor.  

 

Clasificarea produselor de constructii in ceea ce priveste reactia la foc conform EN 13501-1 este cunoscuta sub numele de "Euroclass". Exista 7 clase: A1, A2, B, C, D, E, si F. Alte clasificari complementare claselor A2, B, C, D, E sunt pentru: emisii de fum s1, s2, s3 si picaturi arzande d0, d1, d2. 

 

Produsele clasificate in clasa A1 nu contribuie la propagarea sau dezvoltarea focului, inclusiv in cazul focului complet dezvoltat, nu degaja emisii de fum si nu produc picaturi arzande.

 

Testele la foc ale sistemelor complete prevad criterii de testare stricte, avand componente functionale cu parametri specifici fiecarei incercari. Majoritatea sistemelor care au fost testate si clasificate pentru rezistenta la incendiu recomanda utilizarea in cavitatea interioara a peretilor despartitori o izolatie din fibra minerala.

 

Producatorii si furnizorii de sisteme complete (ex. Knauf -producator de sisteme de gips carton) asigura in documentatia lor configuratii testate si complet functionale, ce includ clasificari de rezistenta la foc de tip REI. În fiecare configuratie, exista o cerinta definita clar privind tipul de izolatie termica, inclusiv grosimea minima si numarul de straturi. Materialele Knauf Insulation, din vata minerala de bazaltica, combinate cu sistemele din gips carton Knauf, pot ajunge pana la EI 180 rezistenta la foc. 

 

Componentele structurale sunt evaluate din doua perspective. Una este contributia lor la intensitatea incendiului si cea de-a doua este evaluarea proprietatilor materialelor utilizate, cele care le clasifica pentru riscul la incendiu si cele care determina stabilitatea si capacitatatea de portanta din timpul oricarui incendiu care s-ar putea produce. 

 

Siguranta la foc este deosebit de importanta pentru functionarea fara risc de incendiu a cladirilor, fiind necesar dupa caz  o delimitare in compartimente separate in caz de incendiu a anumitor incaperi, protectie suplimentara pentru cladirile care au in vecinatate constructii inalte, etc.

 

Solutia Knauf Insulation: termosistem cu vata minerala bazaltica

 

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
KNAUF INSULATION
Lucru în România