Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Soluții de depozitare pentru spații mici, propuse de un arhitect

Daca multi dintre noi ridicam neputinciosi din umeri atunci cand unele elemente specifice locuirii pur si simplu nu au loc in spatiul pe care il avem la dispozitie, pentru arhitecti o astfel de situatie reprezinta oportunitatea perfecta de a-si exercita rolul, si anume acela de a gasi solutii concrete la probleme specifice.
Soluții de depozitare pentru spații mici, propuse de un arhitect
Karin Matz via ArchDaily

Cum nu prea se intampla sa ai la dispozitie un numar infinit de metri patrati ori un buget nelimitat, si cu atat mai putin pe ambele, cand vine vorba de proiectarea si amenajarea unui spatiu destinat locuirii, solutiile eficiente de depozitare sunt de cele mai multe ori imperative.

Arhitectul José Tomás Franco ne prezinta, in publicatia de profil ArchDaily, cateva exemple utile de organizare a spatiului din locuinta, astfel incat sa avem camere aerisite chiar si atunci cand suprafata nu este cea mai generoasa.

Incorporeaza spatii de depozitare in obiecte de mobilier indispensabile, recomanda Franco.

Poate cel mai bun exemplu este patul. Spatiul liber de sub suprafata pe care o folosesti efectiv poate fi transformat cu lejeritate intr-un dulap cu rafturi si sertare configurate in variate feluri. Daca inaltimea camerei permite, patul poate fi ridicat astfel incat sa instalezi dedesubt, pe langa rafturi si sertare, o bara pe care sa atarni umerase.

Dupa acelasi principiu, poti transforma partea neutilizata a oricarei piese de mobilier pe care se sta.

Foloseste la maximum capacitatea sertarelor.

De cele mai multe ori, spatiul interior al sertarelor nu este utilizat la capacitatea maxima, spune Franco. Proiectand fiecare sertar cu precizie si in conformitate cu masuratorile exacte ale obiectelor si ustensilelor care vor fi depozite in ele, vom putea depozita totul intr-un mod mai eficient, sustine arhitectul. Putem apela la solutii precum sertarele ascunse, separatoarele pentru sertare, rafturile inclinate sau rotative pentru colturile mobilei, astfel incat sa utilizam spatiile pana acum ignorate.

Spatiul de sub scara interioara poate fi la randul sau transformat intr-o biblioteca sau o mica debara, in timp ce treptele pot functiona ca sertare. Ca urmare a amplasarii, de obicei centrala, este un loc potrivit pentru depozitarea unor obiecte casnice voluminoase, folosite frecvent, precizeaza Franco.

Spatiul ocupat de pereti nu trebuie sa fie un spatiu mort.

Potrivit arhitectului, adaugand cativa centimetri in plus la grosimea peretilor, putem obtine spatii de depozitare valoroase, conferindu-i astfel o functie secundara unei structuri a cladirii. Aceste spatii pot fi mascate sau complet expuse. Materialul folosit pentru finisarea peretilor poate facilita transformarea lor in spatii de depozitare eficiente: de exemplu, daca folosim caramida, putem scoate sau adauga bucati pentru a crea diverse rafturi. Daca peretele este demolat pentru a extinde spatiul si a permite patrunderea luminii naturale in zonele mai intunecoase, grinzile si stalpii expusi pot fi de asemenea reutilizati pe post de etajere sau polite.

Nu in ultimul rand, foloseste in mod creativ inaltimea camerei. Prin crearea unor zone de depozitare la inaltime, eliberam spatiul de dedesubt, iar prin designul lor putem influenta imaginea generala a incaperii si putem crea impresia unui spatiu mai amplu, mai scrie arhitectul.

Soluții de depozitare pentru spații mici, propuse de un arhitect
SO?
Soluții de depozitare pentru spații mici, propuse de un arhitect
Eva Cotman & María Ceballos
Soluții de depozitare pentru spații mici, propuse de un arhitect
Häfele
Soluții de depozitare pentru spații mici, propuse de un arhitect
Häfele
Soluții de depozitare pentru spații mici, propuse de un arhitect
mfrmgr

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva