Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Soluția propusă de Elval Colour pentru fațada centrului cultural Quai 9 din Lanaster, Franta

Elval Colour a propus pentru invelisul exterior al cladirii Quai 9 din Lanester, Franta, o solutie care asigura durabilitatea fatadei.
Soluția propusă de Elval Colour pentru fațada centrului cultural Quai 9 din Lanaster, Franta

Clientul

Quia 9, noul centru cultural din Lanester, este, prin caracterul sau arhitectural puternic, un punct de referinta al orasului cu o lunga traditie maritima. Printr-o stransa colaborare cu Axima Concept si prin auditul tehnic realizat de catre inginerii de la Elval Colour din timpul constructiei s-a asigurat faptul ca fabricarea si instalarea fatadei au avut loc in conformitate cu specificatiile, iar acest lucru ii garanteaza integritatea estetica si structurala in anii care vor veni.

Provocarile

Proiectarea invelisului exterior al cladirii Quai 9 a prezentat o serie de provocari in ceea ce priveste durabilitatea fatadei. Faptul ca este situata la mica distanta de apa sarata (mai putin de 1 kilometru), perforatiile de pe cele 2.000 de panouri si, nu in ultimul rand, numarul mare de panouri cu orientare orizontala, expuse intr-o masura mai mare la factori precum precipitatiile si radiatiile UV in comparatie cu panourile verticale - toate acestea au reprezentat o problema unica ce necesita rezolvare.

Solutia

Ridicandu-se la inaltimea provocarii, Elval Colour a propus solutia PVDF4, o acoperire de protectie cu o durata de viata de peste 20 de ani. Panourile au fost fabricate de catre Elval si au fost apoi tratate de Elval Colour cu amorsa alba rezistenta la apa de mare, un strat de protectie suplimentar, iar apoi cu un strat de baza alb din PVDF peste care a fost aplicat un strat final transparent din PVDF, pentru maximizarea rezistentei la corodare si raze UV.

Fata vizibila din interiorul cladirii a fost acoperita cu amorsa alba. De asemenea, marginile si imbinarile au fost special tratate cu solutii de protectie aplicate pe santier.

Acoperisul si fatada sunt imbracate in 2.000 de panouri compozite etalbond, cu dimensiuni de 0,5m x 0,5 m fiecare. Invelisul metalic in totalitate alb al cladirii Quai 9 a necesitat un studiu, o planificare si o executie riguroasa pentru a transforma cu succes viziunea arhitectului Cecille Moga (MOG Architects) in realitate. Ansamblul aminteste de un origami cu multiple fete, in care trecerile de la planul orizontal al acoperisului la planurile verticale ale peretilor se estompeaza.

Rezultatele

Designul cladirii este jucaus, iar configurarea creativa a formelor triunghiulare de pe fatada evoca navele cu panze albe in acest oras cu o mostenire maritima distincta. Nava ca motiv recurent defineste forma 3D a fatadei, care ii vorbeste vizitatorului despre functia, deschiderea si spiritul locului, invitandu-l la o calatorie culturala.

Panourile compozite etalbond® acopera intreaga cladire. Perforatiile in patru modele diferite functioneaza ca element decorativ si, totodata, filtreaza lumina naturala in interior pe timpul zilei si lumina artificiala la exterior in timpul noptii.

Soluția propusă de Elval Colour pentru fațada centrului cultural Quai 9 din Lanaster, Franta
Soluția propusă de Elval Colour pentru fațada centrului cultural Quai 9 din Lanaster, Franta

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România