Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Sisteme de evacuare a fumului

Sisteme de evacuare a fumului

poza1

 

Informaţii generale

Securitatea la incendiu are două obiective fundamentale: prevenirea incendiului (Fire Prevention) şi protecţia la foc în condiţii de incendiu (Fire Protection). Protecţia la foc în caz de incendiu la rândul ei are două tipologii de acţiuni: active şi pasive. Activitatea de desfumare (eliminarea fumului din incinta în care s-a produs un incendiu) poate fi activă în cazul în care se face automat (desfumare mecanică) şi pasivă în cazul în care este o desfumare naturală.

 

Sistemele de evacuare a fumului, de ecranare, de presurizare, ventilare şi introducere de aer proaspăt fac parte din complexul de acţiuni denumit generic desfumare. Desfumarea activa presupune existenţa unui sistem de senzori capabil să detecteze producerea incendiului şi un sistem electronic de activare a mecanismelor de evacuare a fumului. În cele mai multe cazuri fumul se evacuează prin trape de fum sau ferestre care se deschid automat pentru a-i permite să iasă din incintă.

 

Desfumarea are un rol foarte important în securitatea la incendiu. Statisticile arată ca în peste 90% din cazuri decesul este provocat prin intoxicare cu gaze şi nu prin arsuri.

 

Mai jos sunt descrise două sisteme de desfumare bazate pe principiul evacuării fumului din incintă. Primul, desfumare prin deschiderea automată a ferestrelor este pretabil în cazul în care nu se pot instala trapele de fum sau în cazul în care incinta este prevăzută cu suprafeţe vitrate. Un exemplu în acest sens este Biblioteca Naţională din Bucureşti unde pentru ventilaţie şi evacuarea fumului se utilizează spaţiul vitrat, prevăzut cu peste 300 de automatizări de ferestre. Cel de al doilea, evacuarea prin trape de fum este sistemul perfect pentru spaţii unde există cupole: spaţii industriale, zone comerciale mari etc.

 

 

Motoare deschidere ferestre

 

 

Automatizările de ferestre

Automatizările de ferestre au menirea de a înlocui sistemele clasice de închidere/deschidere a ferestrelor. Prin utilizarea unui sistem mecanic acestea se pot deschide automat, printr-o apăsarea de buton, printr-o comanda dată din telefonul mobil sau în caz de incendiu prin comanda transmisă de senzorii de fum/foc.

 

Automatizările de ferestre nu înseamnă numai confort. În cazul în care acestea sunt situate în spaţii greu accesibile (înălţimi mari, cupole), singura soluţie pentru a pute fi deschise este de a monta sisteme mecanice de deschidere. În plus, sunt cazuri în care se optează pentru ventilaţie naturală, făcută prin deschiderea ferestrelor, în cazul acesta e necesară deschiderea a cel puţin 25% din ferestre. Un sistem automatizat va face acest lucru într-un timp scurt printr-o apăsare de buton. Sălile de sport construite în ultimii ani în România au o zonă vitrată formată din ferestre aşezate la o înălţime de 10 metri. Pentru aerisire se deschid circa un sfert dintre ferestre, acţionând sistemele manuale (cu manivela). Procesul de aerisire se face greoi, în plus mecanismele de cabluri + manivele rezistă la un număr relativ mic de acţionari. Soluţia în cazul acesta este utilizarea unui sistem automat de deschidere a ferestrelor. În plus, un astfel de sistem asigura şi evacuarea fumului în caz de incendiu. Marele beneficiu adus de aceste motoare este de fapt participarea activă la protecţia la foc. În cazul în care se optează pentru motoarele de 24 de V, cuplate la o centrală de comandă şi la sistemul de senzori se poate construi un sistem sigur şi eficient de evacuare a fumului.

 

Exista automatizări pentru toate tipurile de ferestre şi toate modalităţile de deschidere. În imaginea din stânga se pot vedea o serie de exemple de ferestre unde s-au utilizat motoare oferite de Siatec.

 

Aceste motoare beneficiază de experienţa acumulată în 45 de ani de construcţie de automatizări destinate căilor de acces.

De aici rezultă designul unic, finisajele impecabile, funcţionalităţile avansate (aşa cum este opţiunea de sincronizare a motoarelor, de integrare a acestora cu dispozitive mobile (Iphone, Ipad)), siguranţa în utilizare şi fiabilitatea.

 

 

Sistem de evacuare de fum şi căldură

Sistemul prezentat mai jos este cel ofertat de Aluterm Group

 

Trapele de fum sunt sisteme complexe care pot asigura ventilaţia zilnică a spaţiilor şi evacuarea fumului în caz de incendiu. Un astfel de sistem are în componenţă o serie de elemente: ramă dublă din profile de aluminiu, cilindru pneumatic, centru comandă deschidere (bloc supapă), fiolă termofuzibilă calibrată la 68°, 90°, 120° C, butelie cu gaz comprimat (CO2), activator pirotehnic, cupolă din policarbonat celular termoformat, mecanism de deschidere din exterior pentru întreţinere, bază din tablă prevopsită şi termoizolată. Plaja dimensiunilor de realizare a trapelor de fum se întinde pe o scară de la 800mm X 800mm până la 2000mm X 2500mm.

 

 

Rama dublă

Este un cadru executat din profile de aluminiu special cu un perete ce are grosimea de 1,5mm cu picurător integrat. Profilele sunt realizate dintr-un aliaj special cu o rezistenţă mecanică la şoc şi deformare ridicată. Acest sistem realizează deschiderea prin intermediul unui sistem de balamale realizat din acelaşi aliaj de aluminiu şi are axul de “aruncare” al ramei superioare în exterior pentru a nu lovi picurătorul ramei superioare sau marginea cupolei de policarbonat în rama inferioară sau în suportul de aşezare în cazul unei deschideri complete. De asemenea balamalele sunt antişoc şi au un sistem de asamblare uşor şi mult mai sigur prin intermediul unui canal pe care glisează longitudinal şi sunt fixate cu holşuruburi autoforante sau cu pop-nituri.

 

Cilindru (motor) pneumatic

Este un motor pneumatic liniar, confecţionat dintr-o carcasă şi pistoane din duraluminiu cu capete din oţel. Este un sistem secvenţial telescopic cu trei segmente ce se deschid succesiv de la diametrul cel mai mare la diametrul cel mai mic. Ultimul segment al motorului ce va fi acţionat (cel cu diametrul cel mai mic) are o viteză de deschidere redusă deoarece ultima fază a deschiderii se face peste 90 grade unde greutatea ramei superioare acţionează invers şi trebuie încetinită viteza de deschidere pentru a preveni deteriorarea sistemului (sistem antişoc).

 

Fiola termofuzibilă

Sistemul de deschidere este prevăzut cu o fiolă realizată din sticlă ce conţine un lichid colorat (în funcţie de temperatura la care este calibrată) sensibil la variaţii de temperatură. Acest lichid când vine în contact cu o sursă de căldură este uşor expandabil creând presiune în incinta închisă a fiolei producând spargerea ei. Asfel se determină eliberarea unui arc pretensionat ce înţeapă butelia cu gaz comprimat, gaz ce se destinde în camera pistonului producând deschiderea trapei. Fiola este calibrată la 68°, 90°, 120° C şi se utilizează în funcţie de cerinţele din caietul de sarcini al construcţiei.

 

Butelia cu gaz comprimat

Este un recipient confecţionat dintr-un oţel special ce conţine CO2 comprimat. La un capăt este prevăzută cu filet prin intermediul căruia se montează pe blocul de comandă. Este prevăzută cu un înveliş presurizat care va fi perforat de un ac în situaţia în care fiola termofuzibilă se sparge şi acţionează mecanismul de deschidere automată a trapei (cilindrul pneumatic). Fiola este un element de unică folosinţă neexistând posibilitatea de reîncărcare.

 

Activator pirotehnic

Activatorul pirotehnic este montat pe dispozitivul de deschidere a trapei ce acţionează independent de fiola termofuzibilă. El poate fi acţionat de la distanţă printr-un buton de urgenţă sau prin conectarea la o reţea de senzori de fum şi căldură şi/sau o centrală cu buton de siguranţă.

El este alcătuit dintr-un micropiston cu o cursă de 15 mm în camera căruia este o capsă pirotehnică cu aprindere internă care la primirea unui impuls electric (12V sau 24V, 0,2A) explodează acţionând micropistonul care sparge mecanic fiola termofuzibilă. Acesta este prevăzut cu racord electric şi împământare cu cablu protejat la foc cu un înveliş siliconic.

 

Cupolă din policarbonat termoformat

Cupola este realizată din policarbonat celular termoformat, autoportant, rezistent la condiţii meteo extreme cu un coeficient de transfer termic de 1,8 W/m2K. În funcţie de elementele solicitate cupola poate fi realizată şi din alte materiale de acoperiş cum ar fi: PMMA, răşină poliesterică armată cu fibră de sticlă, etc. Această cupolă în funcţie de dimensiunile trapei (când acestea sunt maxime) se va realiza din două bucăţi ce se vor îmbina pe cută.

 

Mecanism de deschidere din exterior pentru întreţinere

Acesta este realizat printr-o tijă metalică ce străpunge rama inferioară până la exterior şi ea face corp comun cu pistonul din blocul de comandă ce realizează blocarea ramei superioare şi astfel prin acţionarea lui se poate debloca şi deschide din exterior rama superioară fără a afecta sistemul automat de deschidere. Pistonul în capătul opus tijei este prevăzut cu un “cioc” de blocare a ramei superioare, acesta în cazul deschiderii în caz de incendiu este acţionat pneumatic pentru a elibera rama superioară. Inelul fixat pe rama superioară este prevăzut şi cu un reglaj filetat pentru a putea fi reglat în cazul în care rama superioară nu face presiune pe cea inferioară sau de-a lungul timpului apar dereglări. Trapa mai este prevăzut şi cu elemente adiacente necesare pentru a asigura funcţionalitatea acesteia cum ar fi: garnituri de etanşare, tub flexibil de legătură, racorduri, şuruburi etc.

 

Baza din tablă

Baza se poate realiza din tabla prevopsită în RAL 9002 sau zincată, cu grosimea de 1,2 mm, cu înălţimea cuprinsă între 200 şi 500 mm, cu termoizolaţie din polistiren extrudat cu suprafaţă externă pregătită pentru montajul membranei bituminoase.

 

schita tehnica trapa desfumare

 

Aluterm Group oferă din 1993 soluţii pentru industria construcţiilor validate în peste 1500 de proiecte care se remarcă printr-un plus de valoare prin includerea de automatizări pentru căi de acces, materiale din policarbonat și trape sau parcări inteligente.  

 

Siatec este divizia din cadrul Aluterm Group specializată în automatizări pentru căi de acces. Siatec este liderul pieţei de automatizări pentru căi de acces furnizând echipamentele şi expertiza pentru peste 1 000 de proiecte. În2013 Siatec are peste 400 de colaboratori şi parteneri naţionali şi internaţionali. Produsele din gama Siatec sunt:automatizările pentru porţi, uşi automate, bariere automate, uşi industriale, uşi rezistente la foc, uşi de garaj secţionale sau basculante, sisteme de acţionare pentru ferestre, trape de fum şi luminătoare, uşi de spital, sisteme complete de andocare, gama completă de accesorii pentru toate aceste tipuri de echipamente enumerate.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
KADRA
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.