Showroom-ul B&B Italia de la Tel Aviv

Designerul a reusit sa insufle o noua viata intr-o cladire veche si abandonata din zona portuara a orasului Tel Aviv, creand in jurul uneia dintre cele mai frumoase colectii de mobilier un spatiu care exprima in acelasi timp incredere si intimitate.
Structura avand o inaltime de 11m cu o fatada unicat alcatuita dintr-o serie de coloane carea creaza o trama bine definita, a fost folosita de designer ca punct de plecare pentru intreaga refacere a anvelopantei. Arhitectul a ales sa pastreze doar coloanele si grinzile si sa indeparteze restul elementelor considerand ca este suficient pentru a mentine o referinta la istoria cladirii.
In linia estetica propusa pentru interior, arhitectul si-a exprimat propria interpretare a unui spatiu de prezentare cu parcurs continuu, obtinut cu ajutorul luminii, deschiderilor si miscarii si mai ales prin folosirea materialelor industriale care corespund cu imaginea exterioara a cladirii.
Scopul a fost acela de a crea un spatiu de expunere care sa fie impresionant si puternic dar fara sa stirbeasca in vreun fel importanta si frumusetea obiectelor de mobilier expuse.
Ideea centrala s-a bazat pe obtinerea unei carcase, a unui volumetrii ce va fi perceputa ca un obiect de arhitectura de sine statator dar care va pune in valoare continutul structurii.
Folosirea unor materiale nefinisate, care au fost pastrate in mod intentionat in forma lor naturala (asa cum este cazul panourilor din beton aparent si a metalului ruginit) a ajutat foarte mult la obtinerea unui design industrial.
Exteriorul structurii a fost inchis cu panouri industriale prefabricate, cu aspect de beton aparent si in ciuda inaltimii mari a cladirii, arhitectul a propus o intrare joasa, din metal care pune in valoare proportiile structurii comparativ cu oamenii, acest contrast amplificand inaltimea odata ajuns la interior.
De la exterior, fatada este impersonala si aproape in intregime opaca. Datorita deciziei de a pastra designul minimalist si de a nu monta nici un element grafic sau nici o sigla asa cum se intampla in cazul altor showroom-uri, acestea au trebuit incluse in tunelul care marcheaza intrarea in cladire.
Proiectul de amenajare transmite un mesaj referitor la importanta colectiei de obiecte de mobilier expuse si a creatorilor acesteia si la grija ce trebuie aratata vis-a-vis de crearea unei arhitecturi impresionante, deosebite, dar care nu ajunge sa eclipseze exponatele.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa







