Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Sediul central PGE GiEK din Belchatow, Polonia

Sediul central PGE GiEK din Belchatow, Polonia

FAAB Architektura a proiectat noul sediu central al companiei care este cel mai mare producator de energie din Polonia. PGE GiEK in Belchatow. Deoarece compania este printre cei mai mari exploatatori de lignit din Europa iar centrala de la Blechatow ajunge sa produca 31de trilioane de watt/ora de energie intr-un an, echipa de arhitecti s-a folosit de aceste informatii in demersul lor de a crea noul sediu.

 

Aproximativ 230 de angajati care lucreaza pentru firma traiesc in acelasi cartier din Belchatow astfel ca alegerea terenului pe care urma sa fie construit sediul a fost atent analizata astfel incat sa fie in apropiere, pentru reducerea dependentei de mijloacele de transport in comun sau de masinile personale. Acest lucru se numara printre primele masuri implementate de arhitecti in vederea realizarii unei cladiri eficiente cu o arhitectura durabila.

 

 

Este posibil ca cea mai importanta chestiune ce tine de designul propus sa fie cantitatea surprinzatoare de lumina naturala care se infiltreaza la interior. Aproximativ 92% din spatiile interioare sunt iluminate natural si nu este vorba doar de birouri, ci si de zone conexe precum sala de imprimante si copiatoare, toaletele sau spatiile destinate relaxarii in timpul pauzelor de lucru. Scarile, holurile, salile de conferinta si birourile au fost dotate cu senzori speciali care adapteaza intensitatea iluminatului artificial in functie de atmosfera si cantitatea de lumina naturala care patrunde prin ferestre oferind astfel un mediu de lucru placut si eficient.

 

In intreaga cladire arhitectii au inserat diferite elemente si materiale care sa faca trimitere la activitatea si istoricul companiei. Zonele de la parter au fost finisate cu piatra naturala a carei paleta coloristica variaza de la tonuri de gri pana la roscat, amintind de activitatea principala a companiei cea de extractie a lignitului. In privinta producerii si distributiei de energie, aceste activitati au fost traduse in limbajul arhitectural prin suita de panouri compozite din beton negru, care reprezinta cablurile de transmisie, ce alterneaza cu fasii de sticla reprezentand energia electrica.

 

Arhitectii declarau urmatoarele: „Cladirea a fost prevazuta cu o structura atipica - etajele superioare sunt sustinute printr-o ferma metalica, dezvoltata pe mai multe niveluri, care cantareste 160 000kg. Folosirea acestei solutii a rezultat din modelul pe care l-am vazut in industria extractoare si producatoare de minereu. In acelasi timp dinamica aminteste de miscarea particulelor care creaza energia electrica.”

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Căști Bose QuietComfort Ultra Headphones Diamond 60th Edition
Căști Bose QuietComfort Ultra Headphones Diamond 60th Edition

Boxa portabilă Bluetooth Bose SoundLink Flex Gen2 este perfectă pentru a vă bucura de muzica preferată alături de persoanele dragi, oriunde v-ați afla, pentru că:
• sunetul este clar și nuanțat, iar basul, surprinzător de puternic
• are o autonomie de până la 12 ore
• este rezistentă la praf, la apă și la rugină, putând fi luată în orice călătorie sau utilizată pe plajă ori la piscină
• sunetul se aude mereu la fel de bine, indiferent de poziția boxei, datorită datorită tehnologiei PositionIQ
• conexiunea prin Advanced Bluetooth 5.3 este puternică și continuă până la 9 metri
• permite conectarea cu boxele Bose compatibile în Modul Stereo sau în Modul Party
• are dimensiuni reduse, putând fi fixată de orice suport cu bucla de prindere din nylon.

Boxă Bose SoundLink Flex 2nd Gen
Boxă Bose SoundLink Flex 2nd Gen

Ce poate fi mai plăcut și mai relaxant decât vizionarea filmelor și emisiunilor preferate alături de cei dragi? Bose Smart Soundbar a fost special creat în acest scop, ducând experiența home cinema la nivelul următor:
• sunetul este profund și vocile clare, oferind senzația de spațialitate, datorită tehnologiilor Dolby Atmos, Bose TrueSpace și A.I Dialogue Mode
• se sincronizează cu alte produse Bose, pentru o experiență Personal Surround Sound, fără echipamente sau configurări suplimentare
• serviciile de muzică integrate în aplicația Bose pot fi accesate prin Wi-Fi pentru streaming audio
• oferă posibilitatea de a reda muzică prin Bluetooth, Apple AirPlay 2, Spotify Connect sau Chromecast încorporat
• controlul și configurarea se realizează rapid din aplicația Bose.

Bose Smart Soundbar
Bose Smart Soundbar

Lăsați muzica să vă învăluie și bucurați-vă de relaxare și de momente plăcute petrecute alături de cei dragi, în compania sunetului Bose.

Bose in Romania prin All Audio

Contact:
București, Str. Puțul lui Zamfir 45-47, et. 2, Sector 1
Tel: 0728 82 22 22
Program: Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
www.all-audio.ro

Foto Prof. univ. dr. abil. ing. Horațiu Vermeșan
Foto Prof. univ. dr. abil. ing. Horațiu Vermeșan

Care sunt avantajele zincării termice în asigurarea protecției anticorozive a structurilor din oțel?

Unul dintre principalele avantaje este durabilitatea în timp. Structurile din oțel zincat termic beneficiază de protecție anticorozivă pentru cel puțin 50 de ani, fără a necesita întreținere, opriri operaționale sau întreruperi de trafic pentru lucrările de infrastructură. Un alt beneficiu major al zincării termice este eficientizarea activității beneficiarilor și a echipelor tehnice responsabile de specificațiile privind protecția anticorozivă. În România, acest proces este reglementat de standardul SR EN ISO 1461 adoptat de Organismul Român de Standardizare (ASRO), care stabilește cerințele și metodele de testare pentru acoperirile de zinc pe produsele din fontă și oțel.

 

Pe plan tehnic, performanțele excepționale ale zincării termice sunt susținute de argumente solide ce evidențiază atât durabilitatea, cât și contribuția acestui proces la sustenabilitate și economia circulară:

1. Zincarea termică este rezultatul unei reacții metalurgice (de difuzie a zincului în oțelul de bază) care duce la o întrepătrundere a zincului cu fierul. Acest aspect esențial conduce la o aderență foarte ridicată, fără afectarea proprietăților mecanice ale structurii, la demontabilitate și reutilizare facilă, la reciclare completă pe categorii de elemente (zinc și oțel).

2. Zincul depus are proprietatea de sacrificiu în favoarea protejării oțelului (zincul participă prioritar la reacțiile de oxidare).

    3. Imediat după zincarea termică începe un proces de pasivare a suprafeței care conduce la formarea unei patine (strat de oxid), care se autoprotejează (pasivează suprafața) și încetinește exponențial pierderile de grosime de strat ca urmare a reacțiilor din mediul înconjurător.

    4. Știind care este corozivitate atmosferică a zonei în care urmează ca investiția să devină operațională (date care sunt măsurate și disponibile), zincarea termică oferă o predictibilitate precisă a termenului până la care structura din oțel este protejată, avem soluția perfectă pentru toate cerințele unei documentații tehnice actuale.

     

    Care este cel mai problematic aspect cu care vă întâlniți frecvent?

    Fără îndoială, conținutul caietelor de sarcini la capitolul protecție anticorozivă. Obiceiul de a utiliza în mod aproape implicit standarde din anii 70 sau 80 duce fără excepție la alegerea unor soluții care dau rezultate slabe în comparație cu posibilitățile tehnice actuale, la costuri mai mari și la asumarea unor responsabilități despre care de cele mai multe ori, semnatarii beneficiari nu au informații complete.

    Așa cum menționam anterior, experiența noastră a arătat că Organismul de Standardizare in România ASRO păstrează
    extraordinar de bine pasul cu ceea ce se întâmplă în domeniul normelor tehnice europene.

    În același timp, sperăm ca publicația dumneavoastră să reprezinte o platformă de comunicare care să încurajeze echipele tehnice ale UAT-urilor și nu numai, să apeleze la standardele actuale. Să spunem că ANAZ este un suport în acest sens pentru toți beneficiarii care au nevoie de informații suplimentare.

     

    Cât de importantă este cunoașterea perioadei de viață proiectată a unei investiții pentru alegerea soluțiilor optime și gestionarea eficientă a costurilor pe termen lung?

    Atunci când o corabie nu are un port către care se îndreptă, se consideră că va avea toate vânturile potrivnice. Este aceeași situație în cazul unei investiții. Dacă nu cunosc durata de viață pentru care este proiectată investiția pe care o administrez, nu știu ce soluții optime va trebui să aleg. De fapt, există un memorandum al Guvernului României care nu lasă loc de interpretare în aceste sens, care are un calendar clar de implementare și care se aplică treptat pentru toate achizițiile publice: METODOLOGIEBIM2022.pdf.

     

    Noi încurajăm și din motive economice, dar și din motive de responsabilitate socială, ca întreaga perioadă de viață a unei investiții să se cunoască încă din faza de proiectare, pentru toate celelalte etape, inclusiv aceea a perioadei operaționale (ne referim aici la perioada în care investiția necesită mentenanță cu costuri asociate și opriri care aduc uneori costuri și mai însemnate).

     

    De ce este important să cunosc mediul de corozivitate din zona în care se va pune în funcțiune investiția?

    Argumentele sunt date de importanța felului în care investiția interacționează cu mediului înconjurător. Cum altfel am putea estima costurile reale pe întreaga durată de viață a unei investiții? Cum altfel vom putea estima costul real necesar pentru păstrarea nivelului operațional al investiției, așa cum a fost proiectat inițial?

    Cu alte cuvinte, dacă iau în considerare mediul de corozivitate (de cele mai multe ori pentru România în mediile rurale și urbane C2 sau C3 - a se vedea 

    standardul SR EN ISO 9223 https://magazin.asro.ro/ro/standard/198627, voi genera cele mai bune soluții, la cele mai mici costuri.

     

    Pe site-ul anaz.ro, la meniul România zincată, găsiți un articol care vorbește despre un exemplu de bună practică. Pentru această investiție, ANAZ a realizat un studiu care evidențiază aspectele esențiale.

    Concluzia este că grosimea stratului de zinc obținut prin zincare termică asigură protecție anticorozivă fără mentenanță pentru minim 60 de ani.

     

    Exemplu de bună practică

    Ce ne puteți spune despre zincarea termică și vopsire?

    Parcurgerea în 10 minute a unui material foarte explicit (inclusiv din perspectiva standardelor care se aplică pentru o comparație corectă), care se găsește în meniul România Zincată de pe site-ul anaz.ro, va aduce toate răspunsurile necesare.

     

    Zincare Termica comparativ cu vopsirea, standarde actuale

    Pentru orice informații suplimentare colegii noștri vă stau la dispoziție cu consultanță gratuită. Din partea mea, foarte concis, este bine să se considere ca ipoteză reală de lucru că zincarea termică și vopsirea pot părea concurente, dar prin soluția duplex, larg răspândită în toate țările bine dezvoltate, devin complementare.

     

    Cât de bine se aliniază caracteristicile zincării termice cu cerințele impuse de metodologia BIM?

    Am menționat BIM (Building Information Modeling) în contextul memorandumului Guvernului României, care promovează exact acest principiu de abordare a investițiilor. În ceea ce privește armonizarea procesului de zincare termică și, mai ales, a rezultatelor acestuia cu BIM, datele vorbesc de la sine: predictibilitate totală pentru toată perioada de viață a investiției, sustenabilitate, potențialul maxim de introducere în ciclul economiei circulare, reciclare completă cu costuri minime și cu separare pe categorii de componente zinc și oțel.

     

    Noi vedem că se întâmplă lucruri absolut lăudabile în România. România a făcut pași uriași și are oameni competenți care iau decizii prin care participă la bunul comun actual și la cel de peste generații. Trebuie să-i facem vizibili pe acești oameni și trebuie să facem vizibile exemplele de bună practică.

     

    Este important ca toate părțile interesate (arhitecți, proiectanți, antreprenori, uzinatori, firme de construcții și beneficiari) să aibă curajul de a se informa, de a afla ce este actual. Cei care se aliniază cu tehnologiile prezentului vor fi din ce în ce mai apreciați în anii care vin. Nu uitați: „Audaces fortuna Juvat” – Norocul îi favorizează pe îndrăzneți.

    Sediul central PGE GiEK din Belchatow, Polonia

    Foto: Craiova Calea Severinului

    Bas wireless Bose 500 Black.jpg
    Bas wireless Bose 500 Black.jpg

    Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

    user
    Ataseaza fisiere
    (Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
    Anunță-mă când răspunde cineva
    Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
    Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

    Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

    Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

    Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.