Sarbatori cu idei noi: lampi decorative, dar si practice, pentru... mancare
E sezonul in care lasam deoparte proiectele de anvergura pentru casa si ne orientam, evident, pe micile decoratiuni: de la podoabe de brad, pana la ornamente si aranjamente pentru mese festive. Iata de data aceasta o idee legata atat de estetica bufetului de aperitive, cat si de un aspect mai practic al aranjarii mesei: puneti in valoare platourile festive cu ajutorul unor lampi. Vor arata mai apetisant, dar partea si mai frumoasa este ca lampile vor mentine mancarea calda pana la venirea oaspetilor, chiar daca amenajati totul cu cateva ore mai devreme.
Un bufet separat de masa festiva, pe care sa aranjati de dinainte farfuriile, cutitele, paharele, platourile cu aperitive sau un fel de mancare ce trebuie ulterior impartit mesenilor (de pilda, puiul sau curcanul, care trebuie transat pe loc), este o dovada de rafinament, dar si de buna organizare a unei gazde. Chiar daca masuta respectiva va fi aranjata separat, pe o latura a incaperii, in asa fel incat sa fie ferita de accidente nedorite, ea va ramane suficient de vizibila pentru a completa intregul decor.
Ideea lampilor cu care sa luminati platourile de mancare devine, astfel, o sugestie de efect pentru intreaga incapere. Imaginati-va cum va cadea lumina, spoturile directionate putand pune in valoare aspectul mancarii si dandu-i o stralucire in plus. Puteti accentua reflexiile si luciul folosind un strat fin de ulei pe suprafata fripturii, vesela argintie sau aurie care sa reflecte razele etc. Avantajul secundar de care vorbeam la inceput este ca, daca folositi pentru lampi niste becuri tungsten, veti beneficia de o lumina mai “calda” in ambele sensuri ale cuvantului. Temperatura de circa 30 de grade pe care o vor mentine becurile in imediata lor apropiere va ajuta la pastrarea caldurii: friptura si alte feluri care trebuie mentinute calde vor putea, fi, astfel, aranjate chiar si cu o ora-doua inainte de sosirea oaspetilor, fara sa va temeti ca mancarea se va raci.