Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Rezultate pozitive pentru grupul BASF in al treilea trimestru al lui 2011

Rezultate pozitive pentru grupul BASF in al treilea trimestru al lui 2011
  •  Vânzările au crescut cu 11,6%, iar profitul EBIT înainte de cheltuieli excepţionale, ajustat după întreruperea producţiei de petrol din Libia, a înregistrat un avans de 6%, faţă de trimestrul al treilea din 2010
  • Nivel ridicat al cererii
  • Producția de petrol din Libia a fost reluată în luna octombrie
  • Previziuni pentru întregul an 2011: Vânzări şi profit în creştere faţă de anul anterior

Ludwigshafen, Germania – 28 octombrie 2011 – Ultimele luni au fost caracterizate de numeroase fluctuaţii şi turbulenţe pe pieţele de capital internaţionale, ceea ce a condus la incertitudini privitoare la viitorul economiei mondiale. Cu toate că trimestrul al treilea al acestui an a fost şi el afectat, afacerile grupului BASF au înregistrat rezultate pozitive, per total. Cererea s-a menţinut la un nivel ridicat, dar a existat o încetinire a ritmului de creştere comparativ cu prima jumătate a anului, aşa cum arătau şi estimările anterioare.

 

Această încetinire a fost cauzată de o atitudine mai precaută din partea clienţilor BASF, care şi-au redus stocurile şi au amânat parţial comenzile, în aşteptarea unor posibile scăderi ale preţurilor.

 

Grupul BASF se aşteaptă la o continuare a acestui trend pentru ultimele trei luni ale anului, în timp ce pentru întreg anul 2011 estimează o creştere a producţiei industriale şi chimice, precum şi a PIB-ului mondial, cu un punct procentual mai mic faţă de previziunile anterioare ale companiei.

 

“Ne administrăm stocurile în funcţie de contextul economic general şi continuăm programele de reducere a costurilor”, a declarat Dr. Kurt Boch, Presedintele Consiliului Director al BASF, în cadrul conferinţei de presă de la Ludwigshafen, unde s-au prezentat rezultatele financiare ale BASF pentru trimestrul al treilea.

 

Începând cu jumătatea lunii octombrie, BASF a reluat producţia de petrol în deşertul libian, suspendată în luna februarie, din motive de securitate, în contextul începerii revoltelor.

 

Producţia este în creştere, după ce, după momentul reluării, a fost atinsă o capacitate de producţie zilnică de 20.000 de barili. În prezent însă, nu poate fi estimat momentul când se va ajunge la capacitatea maximă posibilă de 100.000 de barili pe zi. Petrolul crud din Libia va fi transportat din nou pe mare imediat după ce va fi încheiată colectarea sa în unităţile de stocare. Primele venituri vor fi însă înregistrate, cel mai probabil, spre finalul lui 2011.

 

În ciuda suspendării producţiei de petrol din Libia şi efectelor negative ale fluctuaţiei cursului valutar, vânzările grupului BASF au crescut cu 11,6%, faţă de al treilea trimestru din 2010, până la 17,6 miliarde euro. Profitul EBIT înainte de cheltuieli excepţionale a scăzut cu 249 milioane euro, până la 2 miliarde de euro.

 

În 2010, lunile iulie-septembrie au adus 355 milioane de euro la venituri, provenind din producţia de petrol din Libia, din care 224 milioane euro au reprezentat taxe pe profit necompensabile pentru operaţiunile privind producţia de petrol. Excluzând această contribuţie, profitul EBIT înainte de cheltuieli excepţionale a fost de 106 milioane euro, cu 6% mai mare decât în al treilea trimestru al anului anterior.

 

Volumele de vânzări în lunile iulie-septembrie, în aproape toate segmentele de business, au înregistrat un nivel ridicat, similar cu cel din aceeaşi perioadă a lui 2010. În segmentul Petrol şi Gaze, nivelul producţiei a scăzut substanţial în contextul situaţiei din Libia. Creşterile semnificative ale preţurilor materiilor prime au putut fi însă absorbite în preţurile de vânzare din aproape toate diviziile.

 

BASF a continuat să înregistreze creşteri în toate regiunile în care operează. În Europa şi America de Nord, afacerile Cognis au avut o contribuţie însemnată. Vânzările în Asia au crescut în mare parte datorită creşterii preţurilor, dar şi datorită unei cereri ascendente în cadrul diviziilor Catalizatori şi Polimeri de Performanţă. Profitul înregistrat în regiunea Asiei nu a atins însă nivelul celui de-al treilea trimestru din 2010, în mare parte din cauza marjelor scăzute din cadrul diviziei de Poliuretani. În America de Sud, profitul a crescut însă, datorită rezultatelor foarte bune înregistrate de divizia de Protecţie a Plantelor.

 

Ţinând cont de riscurile economice la nivel mondial, Bock a declarat: “Chiar dacă am înregistrat rezultate bune până în acest moment, ne menţinem o atitudine precaută, deoarece economia mondială îşi poate încetini din nou creşterea. Mă refer atât la restricţiile de creditare din China, cât şi la criza datoriilor din Europa şi Statele Unite, care vor avea un impact negativ asupra creşterii economice. În acest context, vom continua politica reducerii de costuri şi vom încerca să maximizăm eficienţa. În acelaşi timp, ne concentrăm în continuare pe dezvoltarea de inovaţii şi vizăm extinderea afacerilor grupului pe pieţele emergente”.

 

 

 

Previziuni pentru întreg anul 2011

 

Estimările privind creşterea economiei globale în 2011 se situează în acest moment cu un punct procentual mai jos faţă de estimările anunţate cu trei luni în urmă, după cum urmează:

 

  • Creşterea produsului intern brut: 2,5% - 3% (3% - 4%)
  • Creşterea producţiei industriale: 4,5% - 5% (5% - 6%)
  • Creşterea producţiei chimice (exceptând produsele farmaceutice): 4,5% - 5% (5% - 6%)
  • Rata medie de schimb euro/dolar de 1,40 dolari per euro
  • Preţul mediu al petrolului, la un nivel de 110 dolari per baril în 2011

 

 

În ciuda reducerii producţiei de petrol, grupul BASF se aşteaptă la creşteri semnificative ale vânzărilor în 2011. BASF estimează că taxele necompensabile pe venit referitoare la operaţiunile din zona producţiei de petrol, raportate la EBIT, vor fi cu 700 milioane euro mai mici în 2011 (2010: 983 milioane euro). Compania continuă însă să ţintească o depăşire semnificativă a nivelului profitului EBIT înainte de cheltuielile excepţionale înregistrat în 2010.

 

“Veniturile noastre, raportate la costurile capitalului, vor fi bune şi în 2011”, a declarat Dr. Hans-Ulrich Engel, CFO al BASF SE.

 

Creşteri ale vânzărilor în toate segmentele de activitate, cu excepţia diviziei Petrol şi Gaze

 

Pe segmentul Substanţelor Chimice, vânzările au crescut în toate diviziile. Creşterile semnificative ale preţurilor de vânzare în diferite business-uri au contribuit la această evoluţie şi au compensat efectele negative ale volumelor uşor scăzute şi ale fluctuaţiei cursului valutar. Datorită marjelor îmbunătăţite în diferite domenii, profitul a depăşit uşor  nivelul lunilor iulie-septembrie 2010.

 

Pe segmentul Materialelor Plastice, vânzările au înregistrat un avans, în ciuda efectelor creşterii cursului valutar. Creşterea preţurilor, în special în cadrul diviziei de Polimeri de Performanţă, a contribuit semnificativ la această evoluţie. În cadrul diviziei de Poliuretani, profitul s-a redus ca urmare a declinului înregistrat în domeniul toluenilor izocianaţi (TDI), atingând un nivel sub rezultatul înregistrat în al treilea trimestru din 2010.

 

Vânzările au crescut puternic pe segmentul Produselor de Performanţă, evoluţia fiind datorată preluării afacerilor Cognis, dar şi creşterilor de preţuri. Ritmul de creştere a fost însă uşor încetinit de efectele negative ale fluctuaţiei cursului valutar şi de o scădere a volumelor. Profitul a crescut, substanţial, în mare parte ca urmare a preluării Cognis.

 

Pe segmentul Soluţiilor Funcţionale, vânzările au crescut comparativ cu al treilea trimestru al lui 2010, efectele cursului valutar fiind contracarate puternic de creşterea preţurilor. De asemenea, cererea crescută din industria auto, pentru producţia de vopsele industriale şi catalizatori, a rămas la un nivel ridicat, divizia de Catalizatori contribuind major la creşterea profitului.

 

În ceea ce priveşte Soluţiile pentru Agricultură, sezonul iulie-septembrie a adus o creştere a vânzărilor comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Rezultatele foarte bune ale acestui sezon în America de Sud au contribuit la îmbunătăţirea cifrelor. Volumele crescute de vânzări înregistrate în toate regiunile au compensat efectele negative ale cursului valutar, iar profitul a crescut substanţial.

 

Pe segmentul Petrol şi Gaze, vânzările s-au situat, în schimb, sub nivelul celui de-al treilea trimestru din 2010, din cauza volumelor scăzute, în special în sectorul de Exploatare şi Producţie, ca urmare a întreruperii

 

producţiei de petrol în Libia, la finalul lui februarie 2011. Creşterea preţurilor de vânzare în comerţul cu gaze naturale şi ţiţei nu a reuşit să compenseze satisfăcător aceste efecte, dar a existat o creştere a profitului în sectorul Comerţului cu Gaze Naturale. Per total însă, profitul a scăzut pe acest segment, odată cu întreruperea producţiei din Libia.

 

 

 

DESPRE BASF

BASF este lider mondial în domeniul chimic: "The Chemical Company". Portofoliul său cuprinde o gamă largă de produse, de la substanţe chimice de bază, produse pentru industria materialelor plastice, produse de performanţă, până la produse chimice pentru agricultură, produse de sinteză fină, precum şi petrol şi gaze. Partener de încredere al tuturor sectoarelor industriale, BASF participă la creşterea succesului clienţilor săi. Cu produsele sale de mare valoare şi sistemul inteligent de soluţii, BASF are un rol important în găsirea soluţiilor la problemele globale precum protecţia mediului, folosirea eficientă a resurselor energetice, nutriţie şi mobilitate. BASF a realizat vânzări de peste 63.9 miliarde de EURO în 2010 şi are aproximativ 109.000 de angajaţi. Acţiunile BASF sunt listate la bursele de mărfuri din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) şi Zurich (AN). Informaţii suplimentare sunt disponibile pe internet la www.basf.com sau la sectiunea de Social Media http://newsroom.basf.com

 

Anca Dumitrascu

Tel:        +40 747 128 441

Fax:       + 021 411 50 41

anca.dumitrascu@premiumpr.ro

 

Daniela Avarvare

Tel:        +40 21 520 90 43

Fax:       +40 21 520 90 99

daniela.avarvare@basf.com

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.