Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Rethink: 2025. Trei propuneri privind viaţa de după pandemie

Institutul Regal al Arhitectilor Britanici (RIBA) a anuntat castigatorii competitiei internationale de design Rethink: 2025, care a invitat arhitecti si studenti din intreaga lume sa reimagineze viata de zi cu zi intr-o lume post-pandemica. In total, au fost trimise in cadrul competitiei 147 de propuneri, din 18 tari, privind viitorul unor domenii precum spatiile medicale, scoala, viata urbana sau transportul public.
Rethink: 2025. Trei propuneri privind viaţa de după pandemie
RIBA

Juriul RIBA a desemnat trei castigatori, care vor imparti un premiu de 8.000 de lire sterline.

"Este clar faptul ca impactul COVID-19 va fi unul de lunga durata si ca va continua sa transforme modul in care traim in anii ce vor veni. Aceste propuneri demonstreaza rolul crucial pe care arhitectii il pot avea si trebuie sa il aiba in crearea de locuri si spatii pentru comunitati in viitor”, a spus presedintele RIBA, Alan Jones.

Iata propunerile castigatoare:

Streets are Made for Walking, People Matter

Folosind o artera de circulatie din Londra ca exemplu, Naomi Rubbra si Leopold Taylor de la People Matter demonstreaza modul in care pot fi regandite strazile pentru a crea spatii publice de o inalta calitate pentru cei care locuiesc in astfel de zone cu trafic intens, o propunere ce pare fezabila in contextul in care pandemia a redus deplasarile cu masina personala. Aceasta schimbare poate fi valorificata pentru diminuarea importantei strazilor radiale si a centrului orasului si conectarea laterala a cartierelor, pentru "strazi mai curate, mai verzi, mai sigure si mai fericite", spun cei doi. Vezi mai mult aici.

Rethink: 2025. Trei propuneri privind viaţa de după pandemie

Greater London Agriculture, Tim Rodber si Dominic Walker

Plecand de la ideea ca productia alimentara industriala ne-a facut vulnerabili la bolile transmise de animale, Tim Rodber si Dominic Walker propun transformarea zonei metropolitane londoneze intr-o zona agricola, caracterizata prin diversitate ecologica. Proiectul presupune introducerea agroecologiei (agricultura sustenabila in armonie cu natura) in Londra, prin crearea unor spatii agricole in interiorul si in jurul orasului. Vezi mai mult aici.

Rethink: 2025. Trei propuneri privind viaţa de după pandemie

Get Everyone In, Benjamin Holland, Olivia Dolan si Katie Williams

Aceasta propunere porneste de la doua chestiuni exacerbate de pandemie, nevoia de a gasi o solutie pentru persoanele fara adapost si probabilitatea ca multe spatii de birouri sa ramana permanent neocupate. Cei trei unesc punctele, sugerand ideea ca spatiile goale pot fi folosite pentru a gazdui persoanele vulnerabile. Ofera si un exemplu de transformare a unei cladiri de birouri, care presupune transformarea planului biroului in domitoare de tip hostel. Vezi mai mult aici.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva