Restaurantul Sake MANZO din Beijing exemplu de maiestrie chinezeasca

Terenul pe care a fost realizat restaurantul se afla intr-o zona rezidentiala, in partea de est a celui de-a treia centuri a orasului Beijing. Proiectul este o renovare a unei vechi cladiri transformata intr-un restaurant cu specific japonez.
In momentul in care Barul Manzo trebuia sa isi schimbe locatia echipa de la BMA (Beijing Matsubara Architects) a fost contractata sa proiecteze interiorul noului local, asa cum a facut-o si in 2005 pentru bar. In aprilie 2011, proiectul a inceput prin demolarea compartimentarilor si decoratiunilor interioare din fostul restaurant chinezesc avand o suprafata de 380mp. Ajungand pana la elementele de structura in vederea verificarii stadiului acestora si a echipamentelor, echipa de arhitecti a inceput proiectarea mergand in paralel cu punerea ideilor in opera. Lucrarile de restaurare si finisare au fost astfel incheiate in septembrie 2011.
Pentru ca in momentul contractarii clientul deja avea o idee asupra conceptului, dorind sa „transmita chinezilor cultura japoneza a bauturii sake” arhitectii au folosit sticla de sake ca un laitmotiv in amenjare. Corpurile de iluminat din sala principala au fost realizate din astfel de sticle si o serie de recipiente au fost expuse pe rafturi, in fiecare dintre camere.
Exteriorul cladirii a fost finisat cu ajutorul unor lamele din lemn, golurile dintre acestea permitand trecatorilor sa vada in interiorul restaurantului. In acest fel atmosfera vesela de la interior este partial transferata strazii, fara insa a deraja sau a reduce din confortul celor de la mese.
Avand o forma alungita si ingusta, o alta provocare pentru arhitecti a fost gasirea unei idei care sa capteze atentia trecatorilor si sa ii determine sa intre. Pentru aceasta au creat o gradina in interiorul casei prin decuparea unei bucati din acoperis. In gradina au fost realizate noi decupaje in pereti astfel incat clientii sa o poata vedea de la intrare. Tavanul culuarului care strabate sala principala a fost accentuat prin fasii arcuite din otel galvanizat, dorind sa directioneze privirea catre spatiul din spate.
In sala principala, panourile vechi chinezesti care realizau compartimentarea in fostul local si-au gasit o noua intrebuintare, devenind blatul de la bar. Mai multe astfel de materiale vechi au fost folosite in amenajare, evidentiate fiind de restul elementelor moderne.
Multe din corpurile de iluminat au fost realizate pe comanda, cum este cazul „lampilor sake” de la intrare si a „norului” din separeuri facute de catre un mestesugar chinez.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa




● Masa de bucătărie
La acest aspect puteți merge pe mai multe variante. În funcție de preferințe și de spațiul aflat la dispoziție, puteți opta pentru o semi-insulă sau insulă, care să servească și de loc de preparat mâncarea sau de servit masa, o zonă de dining, bine delimitată, cu masă și scaune sau pe o masă de bucătărie cu scaune, cât mai mică și mai discretă.
● O canapea cât mai încăpătoare și confortabilă
Un living elegant are nevoie întotdeauna de o canapea cât mai plăcută și confortabilă. Fie că vă doriți o variantă de mijloc sau pentru una de colț, ea trebuie să permită tuturor membrilor casei să-și găsească locul favorit. O piesă deosebită va fi un element care va da valoare și prestanță întregii amenajări.

● Mobilier de living
La acest capitol libertatea de alegere este foarte mare. Aveți de ales între bibliotecă, etajeră, polițe dulapuri simple sau cu vitrine, comode, măsuță de cafea, piese versatile și multifuncționale etc. Toate aceste elemente pot fi alese și asociate, pentru a contribui la unitatea stilistică a încăperii și la personalizare.
● Decorațiuni
Pentru un plus de eleganță, luați în calcul și achiziția unor jaluzele sau draperii, tablouri și corpuri de iluminat, elemente cu care se poate jongla pentru a crea simetrie și a personaliza.
● Stil
Dacă nu intenționați ca spațiul să arate ca un bazar, în care să fie puse și asociat o multitudine de piese care nu au nimic în comun, ar fi bine să vă gândiți de la început la ce stil doriți. Acesta poate fi modern, minimalist, scandinav, clasic, vintage, industrial sau chiar unul electric, de bun gust.
Spor la selecție, cumpărături și amenajare!
